Προτάσεις για μια πανευρωπαϊκή δημοσιονομική εποπτεία, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τις νομοθετικές προτάσεις της για την ενίσχυση της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην ΕΕ και την αποφυγή των κινδύνων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα οικονομική κρίση παρουσίασε σήμερα, Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μία ημέρα πριν τη Σύνοδο του G20.

Προτάσεις για μια πανευρωπαϊκή δημοσιονομική εποπτεία, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή | tovima.gr

Τις νομοθετικές προτάσεις της για την ενίσχυση της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην ΕΕ και την αποφυγή των κινδύνων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα οικονομική κρίση παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μία μέρα πριν τη Σύνοδο του G20.

Στόχος είναι να εφαρμοστούν οι ίδιοι βασικοί τεχνικοί κανόνες σε όλα τα κράτη μέλη ώστε να εντοπίζονται οι συστημικοί κίνδυνοι σε πρώιμο στάδιο, αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι τα κράτη μέλη θα μπορούν να δράσουν μαζί και ποιοι αποτελεσματικά σε επείγουσες καταστάσεις και να
επιλύονται οι διαφωνίες μεταξύ των εθνικών εποπτών.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, προτείνεται, αρχικά, η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου, το οποίο θα έχει ως ρόλο να εντοπίζει σε αρχικό ακόμα στάδιο τους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ειδοποιεί τις εθνικές αρχές και να συστήνει στα κράτη μέλη τι μέτρα θα πρέπει να λάβουν για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος. Τις αποφάσεις αυτού του
Σώματος θα λαμβάνουν με ψηφοφορία (άλλοτε ειδική και άλλοτε απόλυτη), ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι 27 διοικητές των εθνικών τραπεζών των κρατών μελών.

Επιπλέον, η Επιτροπή προβλέπει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας το οποίο θα αποτελείται από τους 27 εθνικούς χρηματοπιστωτικούς επόπτες και από τρεις νέες ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές: Μία για τις τράπεζες, μια για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και μία για τα
χρηματιστήρια. Οι τρεις αυτές αρχές θα μπορούν, κατά την Επιτροπή, να επιβάλουν τη διαιτησία τους ανάμεσα στις εθνικές εποπτικές αρχές, σε περίπτωση διαφωνιών ανάμεσά τους.

«Στόχος μας είναι να προστατέψουμε τον ευρωπαίο φορολογούμενο από μια επανάληψη του φθινοπώρου του 2008, όταν οι κυβερνήσεις υποχρεώθηκαν να ρίξουν δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μ. Μπαρόζο. «Το ευρωπαϊκό σύστημα εποπτείας που προτείνει η Επιτροπή θα μπορούσε να εμπνεύσει και τη δημιουργία ενός αντίστοιχου παγκόσμιου συστήματος εποπτείας. Αυτή τη θέση που θα υποστηρίξουμε αύριο (σσ Πέμπτη) και μεθαύριο (σσ Παρασκευή) στη Σύνοδο του G20 στο Πίτσμπουργκ», συμπλήρωσε ο κ. Μ. Μπαρόζο.

Οι προτάσεις που παρουσίασε σήμερα, Τετάρτη, η Επιτροπή βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην έκθεση που είχε παρουσιάσει στα τέλη Φεβρουαρίου ο πρώην διοικητής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Ζακ Ντε Λαροζιέρ και έχουν χρονικό ορίζοντα εφαρμογής τους το 2010.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν το νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των δύο αυτών οργανισμό στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk