Κατά της αυθαίρετης δόμησης τάσσεται η πλειοψηφία των πολιτών

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του ΤΕΕ, επτά στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι το κράτος δεν πρέπει να αναγνωρίζει την αυθαίρετη δόμηση με κανέναν τρόπο.

Κατά της αυθαίρετης δόμησης τάσσεται η πλειοψηφία των πολιτών | tovima.gr

Κατά της αυθαίρετης δόμησης τάσσονται με συντριπτική πλειοψηφία οι πολίτες, ενώ διχάζονται ως προς το ζήτημα της «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων χώρων ( οι μηχανικοί που είναι σαφώς αντίθετοι στο μέτρο).

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του ΤΕΕ, επτά στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι το κράτος δεν πρέπει να αναγνωρίζει την αυθαίρετη δόμηση με κανέναν τρόπο.

Σχεδόν επτά στους δέκα θεωρούν ότι για το πρόβλημα των αυθαιρέτων στη χώρα μας φταίει το κράτος, τρεις στους είκοσι υποστηρίζουν ότι φταίνε οι πολίτες, δύο στους τριάντα οι κατασκευαστές και ένας στους είκοσι από κοινού κράτος-πολίτες και κατασκευαστές.

Εντυπωσιακό είναι ότι εννιά στους δέκα πολίτες της χώρας συμφωνούν με την πρόταση του ΤΕΕ για την ίδρυση σώματος ελεγκτών μηχανικών, οι οποίοι θα αναλάβουν με συνεχείς ελέγχους να καταπολεμήσουν την αυθαίρετη δόμηση.

Σχεδόν εννιά στους δέκα θεωρούν ότι η πολεοδομική νομοθεσία είναι εξαιρετικά περίπλοκη και αντιφατική, γεγονός που κάνει την αυθαιρεσία στη δόμηση γενικευμένη και σχεδόν αναπόφευκτη.

Οκτώ στους δέκα συμφωνούν ή μάλλον συμφωνούν πως η αυθαίρετη δόμηση συνιστά παρανομία και πρέπει να τιμωρείται ανεξάρτητα από το κοινωνικό κόστος, ενώ ένας στους δύο πιστεύει ότι η αυθαίρετη δόμηση δίνει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά από το κράτος.

Οι γνώμες αυτές δεν διαφοροποιούνται ουσιαστικά μεταξύ γυναικών και ανδρών, αλλά ούτε μεταξύ προσώπων διαφορετικής ηλικίας, διαφορετικών επιπέδων εκπαίδευσης, τον τόπο κατοικίας (μεγάλα αστικά κέντρα, ημιαστικά ή αγροτικά) ή την πολιτική (κατά δήλωσή τους) τοποθέτηση.

Ως προς την «τακτοποίηση» των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων που δρομολόγησε πρόσφατα το ΥΠΕΧΩΔΕ, οι γνώμες διχάζονται, με το 25% να συμφωνεί απόλυτα, το 19% μάλλον να συμφωνεί, το 9% μάλλον να διαφωνεί και το 37% να διαφωνεί απόλυτα.

Οι διπλωματούχοι μηχανικοί, στο αντίστοιχο ερώτημα, τάσσονται κατά συντριπτική πλειοψηφία εναντίον της «τακτοποίησης».

Συγκεκριμένα, οι απαντήσεις τους έχουν ως εξής: Συμφωνώ απόλυτα 13%, Μάλλον συμφωνώ 15%, Μάλλον διαφωνώ 15% και Διαφωνώ απόλυτα 51%.

Το 75% των ερωτηθέντων πολιτών, χαρακτηρίζει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν εισπρακτικού χαρακτήρα, ενώ διαφωνεί το 18%. Την ίδια άποψη έχουν ακόμη και όσοι συμφωνούν γενικώς με τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους (68%).

Το 53% τάσσεται υπέρ της διατήρησης της δυνατότητας δημιουργίας και στο μέλλον ημιυπαίθριων χώρων στις οικοδομές και το 36% κατά.

Στο αντίστοιχο ερώτημα οι μηχανικοί τάσσονται: υπέρ της διατήρησης το 60%, κατά το 35%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης για το ζήτημα της αυθαίρετης δόμησης και ειδικότερα των ημιυπαιθρίων, δεν διαφοροποιούνται σημαντικά από τα αντίστοιχα της δημοσκόπησης που είχε κάνει για λογαριασμό του ΤΕΕ το Οικονομικό Πανεπιστήμιο πριν την εξαγγελία των μέτρων για την
«τακτοποίηση».

Η συγκεκριμένη έρευνα έγινε για λογαριασμό του ΤΕΕ από την Public Issue, με πανελλαδικό δείγμα 615 πολιτών (μη μηχανικών), καθώς και 2.400 διπλωματούχων μηχανικών, στις 22 και 23 Ιουλίου και αποτελεί μέρος της μεγάλης δημοσκόπησης για την επαγγελματική κατάσταση και απασχόληση των διπλωματούχων μηχανικών που σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιεί το ΤΕΕ, η επεξεργασία των στοιχείων της οποίας θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες, οπότε θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk