Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Κέρδη κατέγραψε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο επαναφέροντας τα χαμόγελα στην επενδυτική κοινότητα, μετά τη διόρθωση των τιμών των μετοχών στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Την αγορά βοήθησε σημαντικά το θετικό κλίμα που επικράτησε στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, ενισχύοντας το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών, οι οποίοι προχώρησαν σε αγορές τίτλων του εικοσάρη δείκτη. Σημαντικές τοποθετήσεις έγιναν στον κατασκευαστικό και στον τραπεζικό κλάδο, οι μετοχές των οποίων κατέγραψαν αξιοσημείωτη άνοδο, σε αντίθεση με τις εταιρείες στις οποίες συμμετέχει το Δημόσιο, οι οποίες πιέστηκαν στο ταμπλό.

Κέρδη κατέγραψε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο επαναφέροντας τα χαμόγελα στην επενδυτική κοινότητα, μετά τη διόρθωση των τιμών των μετοχών στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Την αγορά βοήθησε σημαντικά το θετικό κλίμα που επικράτησε στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, ενισχύοντας το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών, οι οποίοι προχώρησαν σε αγορές τίτλων του εικοσάρη δείκτη.

Σημαντικές τοποθετήσεις έγιναν στον κατασκευαστικό και στον τραπεζικό κλάδο, οι μετοχές των οποίων κατέγραψαν αξιοσημείωτη άνοδο, σε αντίθεση με τις εταιρείες στις οποίες συμμετέχει το Δημόσιο, οι οποίες πιέστηκαν στο ταμπλό. Αν τίτλοι, όπως των ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, σημείωναν άνοδο θα μιλούσαμε για ράλι της χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς η επίδρασή τους στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη είναι μεγάλη.

Αναλυτικότερα, ο γενικός δείκτης, ο οποίος κινήθηκε καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης σε θετικό έδαφος, άνοιξε στις 2.542 μονάδες, για να κλείσει οριακά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας, στις 2.565,05 μονάδες, με άνοδο 1,47%.

Ενισχυμένος σε σχέση με χθες ήταν ο τζίρος, ο οποίος ξεπέρασε τα 225 εκατ. ευρώ, ενώ η πλειονότητα των μετοχών κινήθηκε ανοδικά. Συγκεκριμένα, από τις 261 μετοχές που έκαναν πράξη, 139 ενισχύθηκαν, έναντι 69 που υποχώρησαν και 53 που παρέμειναν αμετάβλητες.

Από τους επιμέρους βασικούς δείκτες, ο FΤSΕ 20 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,95%, ο FΤSΕ 40 της μεσαίας κατέγραψε κέρδη 1,40%, ενώ ο Small Cap της μικρής ενισχύθηκε κατά 0,47%. Σε κλαδικό επίπεδο, στην κορυφή των αποδόσεων βρέθηκαν οι κατασκευές, οι τράπεζες, οι χρηματοοικονομικές εταιρείες και τα διυλιστήρια. Στον αντίποδα, με πτώση έκλεισαν οι τηλεπικοινωνίες, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τα ταξίδια και η αναψυχή, τα μέσα ενημέρωσης, τα χημικά και το εμπόριο.

Μετοχές
* Εθνική Τράπεζα: Σημαντικά κέρδη σημείωσε η μετοχή της τράπεζας, η οποία επανήλθε με εντυπωσιακό τρόπο πάνω από τα 22 ευρώ. Συγκεκριμένα, χθες έκλεισε με κέρδη 3,33% στο υψηλό ημέρας των 22,65 ευρώ, με τον όγκο των συναλλαγών να φτάνει τα 1,61 εκατ. τεμάχια, λόγω του υψηλού ενδιαφέροντος ξένων χαρτοφυλακίων. * Μarfin Ρopular Βank: Νέα άνοδο κατέγραψε ο τραπεζικός τίτλος, ο οποίος έκλεισε στα 2,81 ευρώ με κέρδη άνω του 5%. Μέσα στην ημέρα έφτασε να διαπραγματεύεται ως και στα 2,85 ευρώ, ενώ άλλαξαν χέρια περισσότερες από 9,3 εκατ. μετοχές. Τη μετοχή βοήθησε σημαντικά έκθεση της UΒS που δίνει σύσταση αγοράς με τιμή στόχο τα 3,5 ευρώ. * ΟΤΕ: Διόρθωση για τη μετοχή του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού, η οποία υποχώρησε κατά 2,71% στα 11,14 ευρώ. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση της μετοχής, καθώς φαίνεται ότι η αγορά επιθυμεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το μέλλον της εταιρείας μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

* Τράπεζα Κύπρου: Ανοδο πάνω από 4% κατέγραψε η τραπεζική μετοχή, η οποία έκλεισε στα 5,24 ευρώ, επίπεδο που αποτέλεσε και υψηλό ημέρας. Ο τίτλος είχε να βρεθεί σε αυτά τα επίπεδα από τη συνεδρίαση της 29ης Μαΐου 2009. Χθες άλλαξαν χέρια περισσότερες από 2,65 εκατ. μετοχές.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk