Επιβάρυνση €13 εκατ. στα αποτελέσματα 9μήνου της Αspis Βank

Επιβάρυνση της τάξεως των 13 εκατ. ευρώ στα αποτελέσματα εννεαμήνου και 5 εκατ. ευρώ στα ίδια κεφάλαιά της, λόγω της συμμετοχής της με 9,97% στο μετοχικό κεφάλαιο της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, θα έχει η Αspis Βank, η διοίκηση της οποίας δεν «βλέπει» ουσιώδεις επιπτώσεις στις κύριες δραστηριότητες της τράπεζας, μετά το «λουκέτο» στις ασφαλιστικές εταιρείες του ομίλου. Επιπλέον, η τράπεζα έχει χορηγήσει δάνεια και εγγυητικές επιστολές προς τις δύο εταιρείες συνολικού ύψους 4,9 εκατ. ευρώ, οι οποίες σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση εξασφαλίζονται από ρευστοποιήσιμα στοιχεία.

Επιβάρυνση €13 εκατ. στα αποτελέσματα 9μήνου της Αspis Βank | tovima.gr

Επιβάρυνση της τάξεως των 13 εκατ. ευρώ στα αποτελέσματα εννεαμήνου και 5 εκατ. ευρώ στα ίδια κεφάλαιά της, λόγω της συμμετοχής της με 9,97% στο μετοχικό κεφάλαιο της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, θα έχει η Αspis Βank, η διοίκηση της οποίας δεν «βλέπει» ουσιώδεις επιπτώσεις στις κύριες δραστηριότητες της τράπεζας, μετά το «λουκέτο» στις ασφαλιστικές εταιρείες του ομίλου. Επιπλέον, η τράπεζα έχει χορηγήσει δάνεια και εγγυητικές επιστολές προς τις δύο εταιρείες συνολικού ύψους 4,9 εκατ. ευρώ, οι οποίες σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση εξασφαλίζονται από ρευστοποιήσιμα στοιχεία. Η Αspis Βank θα αξιολογήσει τις εν λόγω χορηγήσεις και θα προβεί σε τυχόν προβλέψεις όπoυ απαιτείται.

Σε σχέση με τη γενικότερη κατάσταση της τράπεζας, στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι διατηρεί υψηλή ρευστότητα, που πληροί τις κατά τον νόμο οριζόμενες προϋποθέσεις. Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Αspis ξεπερνά το 8%, ενώ και οι δείκτες ρευστότητας βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της τράπεζας, προχωρεί κανονικά η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ, η οποία έχει αποφασιστεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων της τον περασμένο Ιούλιο.

Ερωτηματικό παραμένει πάντως το ποιος θα καλύψει τις νέες μετοχές που αντιστοιχούν στο ποσοστό που κατέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας οι ασφαλιστικές εταιρείες του ομίλου Ασπίς. Σύμφωνα με την τράπεζα, το ποσοστό άμεσης συμμετοχής των εταιρειών Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και ΑΕΑΖ στο μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται σε 19,71%, ωστόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνουν ότι, αν συμπεριληφθεί και η έμμεση συμμετοχή τους, το παραπάνω ποσοστό ξεπερνά το 65%.

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι αποτελεί σοβαρό ενδεχόμενο η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της Αspis Βank στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της. Πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος τονίζουν ότι πριν από λίγους μήνες η νομισματική αρχή είχε πιέσει τον βασικό μέτοχο της τράπεζας να προχωρήσει στην πώληση του ποσοστού του σε άλλον ελληνικό χρηματοπιστωτικό όμιλο, ωστόσο δεν υπήρξε αποτέλεσμα λόγω της απροθυμίας του να ρευστοποιήσει τη συμμετοχή του. Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι ο βασικός λόγος της άρνησής του ήταν το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες του ομίλου της Αspis είχαν εγγράψει στα βιβλία τους τις μετοχές της τράπεζας σε εξωπραγματικές τιμές. Αν λοιπόν γινόταν ένα deal σε χαμηλό τίμημα, όπως ήταν και το αναμενόμενο, οι ασφαλιστικές θα κατέγραφαν σημαντικές υποαξίες.

Ζημιές και στα αμοιβαία
Σε έκτακτη εφάπαξ προσαρμογή της αποτίμησης των μετοχών της Ασπίς Πρόνοια που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των αμοιβαίων της κεφαλαίων στην τιμή των 0,01 ευρώ προχώρησε η Ασπίς ΑΕΔΑΚ. Το Α/Κ Εισοδήματος και Ομολογιών Εσωτερικού διατηρούσε 700.000 μετοχές της ασφαλιστικής, ποσοστό 1,42958% επί του ενεργητικού του αμοιβαίου κεφαλαίου και το Α/Κ Επιλεγμένων Μετοχών Εσωτερικού 1.150.000 μετοχές, ποσοστό 6,03% επί του συνολικού ενεργητικού του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk