Εισαγγελική παρέμβαση για την Ασπίς Πρόνοια

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε το «κανόνι» του ομίλου των ασφαλιστικών εταιρειών του κ. Π. Ψωμιάδη, ενώ και ο ίδιος ο επιχειρηματίας βρίσκεται πλέον υπόλογος για την πλαστή, όπως αποδείχθηκε, εγγυητική επιστολή των 550 εκατ. ευρώ που προσκόμισε στην Επιτροπή Ιδιωτικής Ασφάλισης. Χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου αποκάλυψε τα δύο έγγραφα, το πρώτο από το τμήμα «ξεπλύματος χρήματος» της τράπεζας ΗSΒC στο Λονδίνο και το δεύτερο η επιστολή της Τράπεζας της Ελλάδος, που ανέφεραν ότι δεν έχει εκδοθεί ποτέ τέτοια εγγυητική επιστολή.

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε το «κανόνι» του ομίλου των ασφαλιστικών εταιρειών του κ. Π. Ψωμιάδη, ενώ και ο ίδιος ο επιχειρηματίας βρίσκεται πλέον υπόλογος για την πλαστή, όπως αποδείχθηκε, εγγυητική επιστολή των 550 εκατ. ευρώ που προσκόμισε στην Επιτροπή Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου αποκάλυψε τα δύο έγγραφα, το πρώτο από το τμήμα «ξεπλύματος χρήματος» της τράπεζας ΗSΒC στο Λονδίνο και το δεύτερο η επιστολή της Τράπεζας της Ελλάδος, που ανέφεραν ότι δεν έχει εκδοθεί ποτέ τέτοια εγγυητική επιστολή.

Την ίδια ώρα γινόταν γνωστό ότι ο μεγαλομέτοχος της ασφαλιστικής εταιρείας Ασπίς βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών καθώς εδώ και δύο χρόνια έχει εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη.

Η εμπλοκή του κ. Ψωμιάδη με τη Δικαιοσύνη άρχισε το 2008, συνεχίστηκε τον περασμένο Ιούνιο με καταγγελία του Συνηγόρου του Πολίτη και κορυφώθηκε την περασμένη Παρασκευή με τη «μαϊμού» εγγυητική επιστολή των 550 εκατ. ευρώ.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έφθασε την Παρασκευή αναφορά της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, η οποία είχε ειδοποιηθεί προηγουμένως από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η αναφορά αυτή αφορούσε την εγγυητική επιστολή που κατέθεσε ο κ. Ψωμιάδης προκειμένου να αποδείξει ότι έχει το κεφάλαιο για να συνεχιστεί η λειτουργία των εταιρειών του. Οι υπόνοιες όμως περί μη γνησιότητας της εγγυητικής επιστολής έστειλαν την υπόθεση στον εισαγγελέα του Οικονομικού Εγκλήματος κ. Ευ. Ιωαννίδη, ο οποίος διενεργεί κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση και, όπως όλα δείχνουν, ως το τέλος της εβδομάδας θα έχει καταλήξει στα συμπεράσματά του.

Παράλληλα, ήδη ολοκληρώνεται η προκαταρκτική έρευνα που διεξάγεται μετά την αναφορά του Συνηγόρου του Καταναλωτή, για οφειλές πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ της ασφαλιστικής εταιρείας που αφορούν ασφαλιστικά συμβόλαια.

Τέλος, ολοκληρώνεται και η τρίτη έρευνα στην οποία εμπλέκεται ο κ. Ψωμιάδης και βρίσκεται ήδη στην τακτική ανάκριση. Η υπόθεση αυτή αφορά το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε υποθέσεις αγοραπωλησίας οικοπέδων, που όμως δεν αφορά άμεσα τον κ. Ψωμιάδη αλλά συνεργάτη του και μέλος της διοίκησης της Ασπίς. Πάντως ερευνάται από την Εισαγγελία αν υπάρχουν στοιχεία ικανά για να επεκταθεί η κατηγορία και σε άλλα πρόσωπα.

Καθώς περισσότερο από ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι είναι ανάστατοι και οι 2.800 εργαζόμενοι στην εταιρεία είναι στα όρια της απόγνωσης, ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου διαβεβαίωνε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τις ασφαλιστικές εταιρείες να αποκτήσουν μέρος ή το σύνολο των ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής της Ασπίς Πρόνοια.

Ενώ όμως για τα συμβόλαια ζωής υπάρχει- έστω και ασαφώς- η σχετική πρόνοια, δεν συμβαίνει το ίδιο για τους 837.000 ασφαλισμένους ιδιοκτήτες, οι οποίοι για έναν μήνα καλύπτονται από το Επικουρικό Κεφάλαιο και εν συνεχεία πρέπει να αναζητήσουν άλλη ασφαλιστική εταιρεία. Στην περίπτωση των κατόχων ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής θα πράγματα είναι πιο περίπλοκα και πιο ασαφή.

Ο κ. Παπαθανασίου- ο οποίος συναντήθηκε με εκπροσώπους των εργαζομένων στις πέντε εταιρείεςυπέγραψε την τοποθέτηση επόπτη στην ασφαλιστική εταιρεία ζωής Ασπίς Πρόνοια και δήλωσε ότι το συντομότερο δυνατόν το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας θα πωληθεί, όπως είπε χαρακτηριστικά «συμβόλαιοσυμβόλαιο» – τούτο σημαίνει ότι πρακτικά είναι πιθανόν να μην υπάρχει ένας μόνο αγοραστής- και πρόσθεσε ότι θα πιέσουν την εταιρεία ή τις εταιρείες που θα αγοράσουν τα συμβόλαια να απορροφήσουν και έναν αριθμό εργαζομένων.

Μόνο που αυτή η διαδικασία χρειάζεται ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, που σίγουρα είναι μεγαλύτερο από το διάστημα που απομένει ως τις 4 Οκτωβρίου. Εν πάση περιπτώσει, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία που θεσπίστηκε τον περασμένο Ιούλιο- η οποία βεβαίως εφαρμόζεται για πρώτη φορά και για να ολοκληρωθεί απαιτείται η έκδοση υπουργικών αποφάσεων- ο κ. Παπαθανασίου εξήγησε ότι αν ο κάτοχος ενός συμβολαίου της Ασπίς το οποίο έχει μεταβιβαστεί σε άλλη εταιρεία επιθυμεί να το ρευστοποιήσει, θα έχει αυτό το δικαίωμα, με τη διαφορά όμως ότι η νέα εταιρεία, που μ΄ αυτή τη διαδικασία θα χάνει, θα αποζημιώνεται για το ποσό που χάνει από το Δημόσιο.

Πάντως ο υπουργός Οικονομίας έδειξε- χωρίς να τα διανείμει- έγγραφα τόσο της τράπεζας ΗSΒC και της Τράπεζας της Ελλάδος με τα οποία τεκμηριώνεται η πλαστότητα της εγγυητικής επιστολής των 550 εκατ. ευρώ που προσεκόμισε στην Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) την περασμένη Πέμπτη ο ιδιοκτήτης του ομίλου κ. Π. Ψωμιάδης. Μάλιστα στο σχετικό έγγραφο της ΗSΒC αναφερόταν συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ότι «το εν λόγω έγγραφο δεν είναι γνήσιο και δεν έχει εκδοθεί από την ΗSΒC».

Χθες το πρωί συναντήθηκε με τους επικεφαλής της ΕΠΕΙΑ η διοίκηση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και κατά πληροφορίες ο πρόεδρος της ΕΠΕΙΑ είπε στα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς ότι ερευνώνται και οι εταιρείες Commercial Value και Πρώτη ΑΕΓΑ, που ανήκουν επίσης στον κ. Ψωμιάδη.

Αναφορικά με την ισχύ του Συστήματος Φιλικού Διακανονισμού η Διαχειριστική Επιτροπή αναφέρει ότι «στην περίπτωση όπου ο υπαίτιος οδηγός είναι ασφαλισμένος για την αστική ευθύνη από την κυκλοφορία του αυτοκινήτου του σε μία από τις προαναφερόμενες πέντε ασφαλιστικές εταιρείες και εφόσον πρόκειται για ατύχημα που έγινε ως και 30 ημέρες μετά την ημερομηνία ανάκλησης των αδειών λειτουργίας των εταιρειών αυτών ο ανυπαίτιος οδηγός μπορεί να απευθύνεται στη δική του ασφαλιστική εταιρεία για τον διακανονισμό της ζημιάς του». Από την άλλη πλευρά, σε κοινή ανακοίνωσή τους οι ασφαλιστικές εταιρείες Commercial Value ΑΑΕ και Πρώτη Ασφαλιστική αναφέρουν ότι «κύριος μέτοχος στην Πρώτη Ασφαλιστική και στην Commercial Value είναι η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου Αspis Ηoldings Ρlc. με 92,71% και 50,002% αντιστοίχως. Καμία επίδραση δεν υπάρχει από την απόφαση της εποπτικής αρχής για ανάκληση της άδειας της Ασπίς Πρόνοια».

Αργά χθες το μεσημέρι ο κ. Ψωμιάδης κάλεσε σε συνάντηση το δίκτυο τόσο των ασφαλιστικών πρακτόρων του όσο και των εργαζομένων. Το κλίμα ήταν εξαιρετικά βαρύ και υπήρξαν αρκετές αποδοκιμασίες εις βάρος του, ενώ ο ίδιος επέμεινε ότι η εγγυητική επιταγή της ΗSΒC που δόθηκε μέσω Λονδίνου, ύψους 550 εκατ. ευρώ, ήταν γνήσια. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στις ΗΠΑ κυκλοφορούν περισσότερα από 150 είδη εγγυητικών τραπεζικών επιταγών και πως για να επαληθευθούν παραπέμπονται στον μηχανισμό «Εuroclear» και ορισμένες στο ειδικό σύστημα ΡΤC. Τέτοιο σύστημα, είπε, δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η εγγυητική είναι τύπου «cash back», που σημαίνει ότι έχει αντίκρισμα είτε σε ρευστό είτε σε ομόλογα και δεν καλύφθηκε εγκαίρως από τους εγγυητές στο Αμπου Ντάμπι λόγω του Ραμαζανιού.

ΠαΣοΚ: Δεν έπρεπε να γίνει ανάκληση αδείας
Παρέμβαση στην υπόθεση έκαναν χθες οι βουλευτές του ΠαΣοΚ κυρία Λούκα Κατσέλη, υπεύθυνη του τομέα Οικονομίας, και κ. Μιχ.Χρυσοχοΐδης , υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης, οι οποίοι μεταξύ άλλων τόνισαν ότι η κυβέρνηση «ενώ δεν άσκησε καμία ουσιαστική εποπτεία στον χώρο των ιδιωτικών ασφαλίσεων, παρ΄ όλο που τα “μηνύματα” για προβλήματα στον κλάδο ήταν πολλά,έρχεται τώρα,στο μέσον της προεκλογικής περιόδου, και προχωρεί στο κλείσιμο πέντε ασφαλιστικών εταιρειών». Τα δύο στελέχη του ΠαΣοΚ υποστηρίζουν ότι «όφειλε να λάβει εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα εξυγίανσης,και όχι να προχωρήσει σε ανάκληση άδειας εταιρειών, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές,με αποτέλεσμα να μείνουν στον αέρα χιλιάδες καταναλωτές και στον δρόμο εργαζόμενοι».

Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομίας απαντώντας στο ΠαΣοΚ δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «κανείς ασφαλισμένος στον Κλάδο Ζωής δεν χάνει τα δικαιώματά του και τα χρήματα που έχει αποταμιεύσει, διότι όλα τα χαρτοφυλάκια ζωής θα μεταβιβαστούν σε άλλες ασφαλιστικές εταιρείες.Ολοι οι ασφαλισμένοι στον Κλάδο Αυτοκινήτου θα έχουν κάλυψη που θα τους παρέχει το Επικουρικό Κεφάλαιο για 30 ημέρες, έτσι όπως προβλέπεται από τον νόμο.Οι εργαζόμενοι στον Κλάδο Ζωής θα συνεχίζουν να εργάζονται ώσπου να μεταβιβαστούν τα χαρτοφυλάκια σε άλλες εταιρείες, στις οποίες αναμένεται να απορροφηθεί και το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk