ΟΗΕΚατά 70% πρέπει να αυξηθεί η γεωργική παραγωγή για να καλύψει τις ανάγκες του 2050

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών, ο πληθυσμός του πλανήτη από 6,8 δισεκατομμύρια θα ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια το 2050, ενώ η μεγαλύτερη δημογραφική αύξηση θα σημειωθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες.

<b>ΟΗΕ</b>Κατά 70% πρέπει να αυξηθεί η γεωργική παραγωγή για να καλύψει τις ανάγκες του 2050 | tovima.gr

Η παγκόσμια γεωργική παραγωγή πρέπει να αυξηθεί κατά 70% μέχρι το 2050 προκειμένου να θρέψει τον πληθυσμό του πλανήτη, ο οποίος μέχρι τότε θα φτάνει τα 9,1 δισεκατομμύρια, εκτιμά σήμερα σε έκθεσή του ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Ο FAO έχει συγκαλέσει για τις 12 και 13 Οκτωβρίου ένα φόρουμ ειδικών με τίτλο «Πώς να να θρέψουμε τον κόσμο το 2050», όπου θα συμμετάσχουν περίπου 300 ειδικοί (πανεπιστημιακοί, ερευνητές, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ιδιωτικός τομέας), τόσο από τις αναπτυγμένες όσο και από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η συνάντηση θα αποτελέσει προοίμιο μίας παγκόσμιας συνόδου κορυφής για τη
διατροφική ασφάλεια που έχει προγραμματιστεί για τις 16-18 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών, ο πληθυσμός του πλανήτη από 6,8 δισεκατομμύρια θα ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια το 2050, ενώ η μεγαλύτερη δημογραφική αύξηση θα σημειωθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης αναμένεται στην υποσαχαρική Αφρική (+108%, δηλαδή 910 εκατομμύρια άνθρωποι), ενώ το μικρότερο στην ανατολική και νοτιοανατολική Ασία (+11%, δηλ. 228 άνθρωποι).

Η ετήσια παραγωγή δημητριακών θα πρέπει να αυξηθεί κατά ένα δισεκατομμύριο τόνους (σήμερα φτάνει τα 2,1 δισ. τόνους) και η παραγωγή κρέατος θα πρέπει να αυξηθεί κατά 200 εκατομμύρια τόνους, για να φτάσει τα 470 εκατομμύρια τόνους το 2050, εκ των οποίων το 72% θα καταναλώνεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες (έναντι 58% σήμερα).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα διαθέσιμα εδάφη επαρκούν για να θρέψουν τον πληθυσμό που θα έχει στο μέλλον ο πλανήτης, αλλά ένα μεγάλο μέρος των εδαφών παραμένουν ανεκμετάλλευτα εξαιτίας προβλημάτων που είναι δύσκολο να επιλυθούν, όπως χημικά και φυσικά κατάλοιπα, ενδημικές ασθένειες και έλλειψη υποδομών.

Η ποσότητα ύδατος που προορίζεται για την άρδευση των γεωργικών εδαφών θα πρέπει επίσης να αυξηθεί κατά 11% μέχρι το 2050, αύξηση ωστόσο ασθενέστερου ρυθμού απ’ ό,τι στο παρελθόν, εξ αιτίας της αποτελεσματικότερης χρήσης των αρδευτικών μέσων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk