Από τους ακριβότερους δρόμους και η Ερμού

Η παγκόσμια οικονομική ύφεση πλήττει τους πιο ακριβούς εμπορικούς δρόμους στον κόσμο. Σύμφωνα με έρευνα της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield, η οδός Ερμού, ενώ πέρυσι βρισκόταν στην 8η θέση όσον αφορά τους πιο ακριβούς εμπορικούς δρόμους του κόσμου, σήμερα καταλαμβάνει τη 12η θέση, καθώς το ετήσιο κόστος ενοικίου ανά τετραγωνικό μέτρο καταστήματος έχει σημειώσει σημαντική πτώση. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η 5η Λεωφόρος στη Νέα Υόρκη ως ο πιο ακριβός εμπορικός δρόμος στον κόσμο, ενώ στην Ευρώπη ο πιο ακριβός εμπορικός δρόμος βρίσκεται στο Παρίσι και δεν είναι άλλος από τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Η παγκόσμια οικονομική ύφεση πλήττει τους πιο ακριβούς εμπορικούς δρόμους στον κόσμο. Σύμφωνα με έρευνα της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield, η οδός Ερμού, ενώ πέρυσι βρισκόταν στην 8η θέση όσον αφορά τους πιο ακριβούς εμπορικούς δρόμους του κόσμου, σήμερα καταλαμβάνει τη 12η θέση, καθώς το ετήσιο κόστος ενοικίου ανά τετραγωνικό μέτρο καταστήματος έχει σημειώσει σημαντική πτώση.

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η 5η Λεωφόρος στη Νέα Υόρκη ως ο πιο ακριβός εμπορικός δρόμος στον κόσμο, ενώ στην Ευρώπη ο πιο ακριβός εμπορικός δρόμος βρίσκεται στο Παρίσι και δεν είναι άλλος από τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Οπως αναφέρεται στην έρευνα, πάνω από τους μισούς εμπορικούς δρόμους του κόσμου έχουν επηρεαστεί από την παγκόσμια οικονομική ύφεση, με 54% από τους 274 δρόμους που συμπεριελήφθησαν στη μελέτη της εταιρείας συμβούλων ακίνητης περιουσίας Cushman & Wakefield να εμφανίζουν πτώση στα ενοίκια των εμπορικών καταστημάτων.

Ιστορική πτώση στα ενοίκια
Τα ευρήματα της εν λόγω μελέτης που πραγματοποιείται τα τελευταία 24 χρόνια δείχνουν ότι η πτώση των ενοικίων των καταστημάτων είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της. Μόνο στο 18% των τοποθεσιών καταγράφεται αύξηση των ενοικίων.

Τα καταστήματα στα καλύτερα σημεία της 5ης Λεωφόρου στη Νέα Υόρκη καταβάλλουν ετησίως ενοίκιο 13.027 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, σημειώνοντας πτώση 8,1% σε σχέση με το 2008.

Η 5η Λεωφόρος είναι ο πιο ακριβός εμπορικός δρόμος του κόσμου τα τελευταία οκτώ χρόνια. Η Causeway Βay στο Χονγκ Κονγκ και η Αvenue des ChampsΕlysees στο Παρίσι διατηρούν τη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα.

Η Κaufingerstrasse στο Μόναχο της Γερμανίας είχε τη μεγαλύτε ρη άνοδο στην πρώτη δεκάδα, μετακινούμενη από τη 12η θέση στην 9η, με αύξηση της τάξεως του 7,1% στα ενοίκια.

Η ιρλανδική οδός Grafton στο Δουβλίνο κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση στην πρώτη δεκάδα, μετακινούμενη από την 5η θέση στην 8η, με τα prime ενοίκια να πέφτουν κατά 22,5%. Τον περασμένο χρόνο μπήκε για πρώτη φορά στην πρώτη πεντάδα.

Παγκοσμίως, τη μεγαλύτερη αύξηση στα ενοίκια παρουσίασαν στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας οι οδοί Αlameda Lorena και Ιnguatemi (αύξηση 111% και 79,3% αντίστοιχα).

Αλμα στην οδό Ηo Chi Μinh
Στην Ασία, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασε στο Βιετνάμ η Ηo Chi Μinh (50%), ενώ στην Ευρώπη η Rue St Catherine στο Μπορντό της Γαλλίας (17,6%).

Ο κ. Τζ. Στράχαν, επικεφαλής του τμήματος retail της Cushman & Wakefield παγκοσμίως, αναφέρει: «Οι τελευταίοι 12 μήνες ήταν μία από τις πιο δύσκολες περιόδους στον τομέα του εμπορικών καταστημάτων με πτώση των καταναλωτικών δαπανών και των πωλήσεων σε πολλές αγορές. Κατά την περίοδο των προηγούμενων 12 μηνών οι παγκόσμιες εμπορικές αγορές εμφανίστηκαν αρκετά ανθεκτικές, αλλά πιο πρόσφατα ο αντίκτυπος ήταν πολύ πιο σημαντικός, καθώς έγινε αισθητή πλέον η πλήρης επίδραση της ύφεσης. Παρ΄ όλα αυτά, τα καλά νέα είναι ότι τα χειρότερα μάλλον πέρασαν. Η οικονομική ανάκαμψη σε πολλές σημαντικές αγορές είναι πλέον καθ΄ οδόν, με τις πιο σημαντικές οικονομίες, όπως αυτή της Γερμανίας, να είναι επισήμως εκτός ύφεσης. Αναμφισβήτητα θα υπάρξουν μερικές αγορές οι οποίες θα συνεχίσουν να επηρεάζονται μέσα στον επόμενο χρόνο, αλλά αναμένουμε να δούμε έναν μεγαλύτερο αριθμό να κινείται ξανά θετικά» .

Πτώση 13,3% από πέρυσι
Ο κ. Ι. Σταματέλος, διευθυντικό στέλεχος της Cushman & Wakefield Ελλάδας, τονίζει: «Με βάση τα στοιχεία της έρευνας η Ερμού κατατάσσεται στη 12η θέση της λίστας με 3.120 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτροετησίως, υποχωρώντας από την περυσινή κατάταξη. Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά παρατηρείται πτώση (σε ευρώ) της τάξεως του 13,3% (3.600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το 2008). Τα prime ενοίκια στα καλύτερα σημεία των κορυφαίων εμπορικών δρόμων (μεταξύ των οποίων και η Ερμού), αν και χαμηλότερα, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα λόγω της μικρής διαθεσιμότητας. Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός πως παρά τη μείωση που παρατηρείται γενικότερα στα πλάνα επέκτασης εμπορικών αλυσίδωντο ενδιαφέρον για αυτά τα σημεία παραμένει σημαντικό. Τα επίπεδα του “αέρα” έχουν σημαντικά επηρεαστεί πτωτικά, ενώ οι δευτερεύουσες αγορές είναι αυτές που παρουσιάζουν μεγαλύτερη κάμψη και αυξημένα επίπεδα διαθεσιμότητας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk