Η διανόηση πάει (ξανά) Μέγαρο

Από όλα έχει ο… μπαξές του προγράμματος Μegaron Ρlus για το τελευταίο τρίμηνο του 2009. Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, οι οποίες απέδειξαν ότι ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει «είδος πρώτης ανάγκης»- με αποκορύφωμα την υποδοχή που επεφύλαξαν χιλιάδες επισκέπτες τον περασμένο Μάρτιο στον Ιρβιν Γιάλομ – καλύπτουν και για το διάστημα Οκτώβριος- Δεκέμβριος 2009 πολλά διαφορετικά πεδία: τέχνη, αρχιτεκτονική, φιλοσοφία, ψυχανάλυση, ποίηση, χημεία, γαστρονομία, ιστορία, οικολογία, βιβλιοθηκονομία, πολιτική σκέψη, βιώσιμη ανάπτυξη.

Από όλα έχει ο… μπαξές του προγράμματος Μegaron Ρlus για το τελευταίο τρίμηνο του 2009. Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, οι οποίες απέδειξαν ότι ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει «είδος πρώτης ανάγκης»- με αποκορύφωμα την υποδοχή που επεφύλαξαν χιλιάδες επισκέπτες τον περασμένο Μάρτιο στον Ιρβιν Γιάλομ – καλύπτουν και για το διάστημα Οκτώβριος- Δεκέμβριος 2009 πολλά διαφορετικά πεδία: τέχνη, αρχιτεκτονική, φιλοσοφία, ψυχανάλυση, ποίηση, χημεία, γαστρονομία, ιστορία, οικολογία, βιβλιοθηκονομία, πολιτική σκέψη, βιώσιμη ανάπτυξη. Οπως τονίζει ο κ. Ι. Μάνος, εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής, ο νέος στόχος του προγράμματος είναι να βρεθούν τρόποι ανοίγματος του Μegaron Ρlus στο Διαδίκτυο.

Ο βραβευμένος αρχιτέκτονας Νιλ Ντενάρι δίνει διάλεξη την 1η Οκτωβρίου με θέμα «Εμμονές». Ακολουθεί, στις 6 Οκτωβρίου, η επιτυχημένη σειρά «Η φιλοσοφία στη σκηνή», που επιμελείται ο καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης , με τον Αρθούρο Σοπενχάουερ να έχει αυτή τη φορά την τιμητική του. Θα ακολουθήσει στις 12 Οκτωβρίου στρογγυλό τραπέζι με τίτλο «Το Βυζάντιο και η αρχαία ελληνική σκέψη» και θέμα την αντιγραφή και μετάφραση των αρχαίων κειμένων αλλά και τον ρόλο των πνευματικών κέντρων της εποχής. Τη διεθνή αυτή συνάντηση θα συντονίσει η πρύτανις Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ .

«Μην ανησυχείτε!Το Μegaron Ρlus δεν μετατράπηκε ξαφνικά σε γραφείο συνοικεσίων» είπε χαριτολογώντας ο κ. Μάνος, ανακοινώνοντας τον τίτλο της διάλεξης του Ματθαίου Γιωσαφάτ «Συνειδητοί και ασυνείδητοι παράγοντες στην επιλογή συντρόφου στον γάμο. Είδη γάμου και τα προβλήματά τους» (19/10). Να σημειωθεί ότι η παλαιότερη διάλεξη του διακεκριμένου ψυχιάτρου-ψυχαναλυτή στον ίδιο χώρο είχε χειροκροτηθεί από 3.500 άτομα.

Ο πρωτοποριακός γερμανός αρχιτέκτονας Γιούργκεν Μάγερ θα δώσει διάλεξη στις 6 Νοεμβρίου, στις 11 του μηνός. Θα φιλοξενηθεί ημερίδα με θέμα «Οι βιβλιοθήκες τον 21ο αιώνα: καινοτομία- Δημιουργικότητα και κοινωνικά δίκτυα», ενώ στις 16/11 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Ο καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Κλήμης Ναυρίδης θα μιλήσει στις 18/11 με θέμα «Η βία στο σχολείο» και στις 24 του μηνός η ποιήτρια Τζένη Μαστοράκη, στο πλαίσιο του κύκλου «Η ποιητική γενιά του ΄70». Με την ίδια θεματική θα μιλήσει και ο Διονύσης Καψάλης στις 10/12. Τη σχέση του φαγητού με τις τέχνες, τη ζωγραφική και τον κινηματογράφο θα εξερευνήσουν στις ομιλίες τους οι συγγραφείς Γιάννης Ευσταθιάδης και Αχιλλέας Κυριακίδης και ο ιστορικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης (8/12).

Στις 14/12 ο ισραηλινός επιστήμονας Ααρον Τσεχάνοβερ (Νομπέλ Χημείας 2004) θα αναρωτηθεί «Πού μας οδηγεί η ιατρική του 21ου αιώνα;». Το φλέγον ζήτημα του νερού θα απασχολήσει τη διαδραστική έκθεση «Νερό για όλους» (21/10- 30/12) που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Ιδρυμα Επιστημών και Βιομηχανίας La Villette στο Παρίσι, ενώ την οικολογική μας αφύπνιση θα πασχίσουν να επιτύχουν ένα διεθνές συμπόσιο (22-23/10) και μια ημερίδα (9/12).

Πληροφορίες στο τηλ. 210 7282.000.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk