Φως ελληνικό από ένα αστέρι του Βορρά

Σειρά έργων του δανού καλλιτέχνη γραφικών τεχνών Πάλε Νίλσεν εκτίθεται από χθες στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Oταν ένας αρχαίος μύθος από τη γεμάτη φως Ελλάδα του Νότου εμπνέει έναν καλλιτέχνη του Βορρά, τότε μπορεί να προκύψει ένα εξαιρετικό έργο τέχνης. Το «Ορφέας και Ευρυδίκη, μέρος πρώτο» είναι σειρά έργων σε λινοτυπία μέσα από τα οποία ο διάσημος δανός καλλιτέχνης των γραφικών τεχνών Πάλε Νίλσεν αποτυπώνει τους φόβους και τις ανησυχίες του ανθρώπου της ψυχροπολεμικής εποχής των μέσων του 20ού αιώνα. Στις 53 ανέρχονται οι λινοτυπίες με αυτό το θέμα, οι οποίες παρουσιάζονται από χθες στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Μια σειρά ανοιχτή και προκλητική, που επιδέχεται νέες ερμηνείες σε κάθε εποχή.

Μεταξύ των ετών 1955 και 1959 δημιουργήθηκαν αυτά τα έργα στα οποία ο κλασικός μύθος χρησιμοποιείται ως υπόβαθρο για να αναπτυχθούν οι προβληματισμοί του Νίλσεν. Ετσι, το έργο του περιγράφει ποικίλες ψυχικές καταστάσεις, ενώ δημιουργεί αλληλοσυγκρουόμενα αισθήματα που προκύπτουν από τους διόλου ευχάριστους οραματισμούς του καλλιτέχνη για το μέλλον.

«Αγαπώ τη Γη τόσο πολύ ώστε δεν μπορώ παρά να το εκφράσω. Προσδίδει επιπλέον τροφή σε αυτό που αποκαλούμε φόβο και θλίψη προς τις δυνάμεις που φαίνεται ότι επιτυγχάνουν να καταστρέψουν τη ζωή και τον κόσμο. Αναλαμβάνω την ευθύνη για τις εικόνες μου, γιατί φτιάχτηκαν εκούσια. Πραγματικά εννοώ αυτά που εκφράζω στις εικόνες» γράφει ο ίδιος ο Πάλε Νίλσεν (1920- 2000) για το έργο του. Η Κοπεγχάγη (η πόλη στην οποία μεγάλωσε), ο θαυμασμός του για τις μηχανές και τα τεχνολογικά επιτεύγματα, η βία και ο φόβος, ο πόλεμος, η απώλεια και η αγανάκτηση αποτέλεσαν τους κινητήριους παράγοντες της τέχνης του και ταυτόχρονα τα «κλειδιά» για να τη διαβάσει κανείς. Γιατί, όπως αναφέρουν σήμερα για αυτόν, δημιούργησε μια εικόνα του δυτικού πολιτισμού σε κρίση, μετά τους δύο παγκόσμιους πολέμους, η οποία έχει αφήσει τα σημάδια της ως σήμερα.

Προφητικός για το μέλλον του κόσμου (οι τηλεοπτικές εικόνες με τις τρομοκρατικές επιθέσεις μοιάζουν με πραγμάτωση της τέχνης του) ο καλλιτέχνης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους των γραφικών τεχνών της εποχής του. Μεταξύ των ετών 1937- 1939 μαθήτευσε ως σχεδιαστής στη Σχολή Τέχνης και Σχεδίου της Κοπεγχάγης και εργάστηκε με την ιδιότητα αυτή ως το 1943. Στη συνέχεια αποφάσισε να συνεχίσει τις καλλιτεχνικές σπουδές του, ενώ αργότερα (1967- 1973) θα δίδασκε και ο ίδιος στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών της Δανίας.

Η έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα και στο Μουσείο Τέχνης Vejle στο οποίο φιλοξενείται μεγάλη συλλογή έργων του Νίλσεν. Εγκαινιάζεται σήμερα και θα διαρκέσει ως τις 25 Οκτωβρίου ενώ στο πλαίσιό της θα παρουσιασθεί και μια πρωτότυπη σύνθεση του δανού καλλιτέχνη της street art Αρμσροκ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk