Φουρτούνες στο λιμάνι του Πειραιά

Κινητοποιήσεις των εργαζομένων για να παγώσει η διαδικασία εισόδου της Cosco. Εντονες αντιδράσεις από μεταφορικές εταιρείες

Φουρτούνες στο λιμάνι του Πειραιά | tovima.gr

Στον δρόμο κατεβαίνουν ξανά οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά με σειρά νέων απεργιακών κινητοποιήσεων εντός της προεκλογικής περιόδου, διεκδικώντας το πάγωμα της διαδικασίας εισόδου της Cosco στο εμπορικό λιμάνι, η οποία υπό κανονικές συνθήκες θα γινόταν την 1η Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, οι διοικήσεις της Ομοσπονδίας Μονίμων Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και της Ενωσης Λιμενεργατών Λιμένος Πειραιώς αποφάσισαν την προκήρυξη δύο κυλιόμενων 48ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων, οι οποίες θα γίνουν: η πρώτη στις 1 και 2 Οκτωβρίου και η δεύτερη στις 5 και 6 Οκτωβρίου. Επίσης, αποφάσισαν στις 3 και 4 Οκτωβρίου να απέχουν από την υπερωριακή εργασία και καθώς είναι Σαββατοκύριακο, το εμπορικό λιμάνι θα μείνει άλλες δύο ημέρες κλειστό.

Η απόφαση των εργαζομένων προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση της Διεθνούς Ναυτικής Ενωσης, στην οποία εκπροσωπούνται οι μεταφορικές εταιρείες που διαχειρίζονται πλοία μεταφοράς κοντέινερ, η διοίκηση της οποίας σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «αδιανόητες και απαράδεκτες κινητοποιήσεις», που «δυναμιτίζουν τις όποιες προσπάθειες για την επαναφορά των λιμένων σε ομαλούς ρυθμούς εργασίας μετά τις πρόσφατες επί 14μηνο περίπου κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στα λιμάνια, οι οποίες δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα και έχουν κυριολεκτικά εξουθενώσει τον κλάδο μας, με πολλές εταιρείες να έχουν ήδη απολέσει το αντικείμενό τους με συνέπεια να έχουν χαθεί οριστικά πολλές θέσεις εργασίας στον κλάδο».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΠ ΑΕ κ. Ν. Αναστασόπουλος, αναφερόμενος στην απόφαση των λιμενεργατών, ανέφερε ότι «το ποτάμι δε γυρίζει πίσω και είναι πλέον αδύνατον να μην εφαρμοστεί η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Cosco που έχει κυρωθεί με νόμο», απέδωσε δε την απόφαση αυτή «στη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί στις τάξεις των εργαζόμενων στο λιμάνι εξαιτίας της μέχρι τώρα αδυναμίας του ΠαΣοΚ να ξεκαθαρίσει τη θέση του για το θέμα αυτό». «Πρέπει» είπε «τα κόμματα της Βουλής να ξεκαθαρίσουν άμεσα τη θέση τους, ώστε και οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν τι πρόκειται να συμβεί την επομένη των εθνικών εκλογών».

Η ΟΜΥΛΕ από την πλευρά της αναφέρει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη με απώτερο στόχο να παγώσει η διαδικασία εγκατάστασης της Cosco έως ότου η νέα κυβέρνηση εξετάσει σειρά θεμάτων που αφορούν: τη μεταβολή της υπηρεσιακής κατάστασης περίπου 600 εργαζόμενων του ΟΛΠ, οι οποίοι θα «διατεθούν» στη Cosco – ΣΕΠ, την εξέταση της προσφυγής στο ΣτΕ για τη μη νομιμότητα της παραχώρησης και τη μη χορήγηση άδειας τελωνείου στη Coscο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk