Ελπίδα κατά του μελανώματος προσφέρει πειραματικό φάρμακο

Ταχεία και εντυπωσιακή συρρίκνωση των μεταστατικών όγκων σε περιπτώσεις κακόηθους μελανώματος προσφέρει ένα νέο, πειραματικό φάρμακο, σύμφωνα τουλάχιστον με την πρώτη φάση των κλινικών μελετών. Η θεραπεία αφορά πάντως μόνο τους μισούς από τους ασθενείς.

Ταχεία και εντυπωσιακή συρρίκνωση των μεταστατικών όγκων σε ασθενείς με κακόηθες μελάνωμα προσφέρει ένα νέο πειραματικό φάρμακο, σύμφωνα τουλάχιστον με τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης των κλινικών μελετών.

Η ουσία PLX4032 εμποδίζει τη δράση μιας μετάλλαξης στο γονίδιο BRAF, η οποία απαντάται στο 50% των περιστατικών με μελάνωμα και το 5% των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι υπεύθυνοι της Φάσης Ι των κλινικών δοκιμών δήλωσαν «ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι» με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα. «Από τους 22 ασθενείς που μπορέσαμε να αξιολογήσουμε μέχρι στιγμής, οι 20 παρουσίασαν κάποια αντικειμενική συρρίκνωση των όγκων. Είναι ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι όλοι είχαν μεταστάσεις και οι περισσότεροι δεν είχαν παρουσιάσει βελτίωση με άλλες θεραπείες» ανέφερε σε συνέδριο Ογκολογίας στο Βερολίνο ο δρ Πολ Τσάπμαν του Κέντρου Καρκίνου Memorial Sloan-Kettering στη Νέα Υόρκη.

Έξι στους δέκα ασθενείς είδαν τους μεταστατικούς όγκους να συρρικνώνονται κατά τουλάχιστον 30% και ορισμένοι δεν χρειάζονταν πλέον οξυγόνο ή οπιοειδή αναλγητικά.

Ο δρ Τσάμπαν και οι συνεργάτες του προγραμματίζουν για τα τέλη του έτους τη Φάση ΙΙ των κλινικών δοκιμών με τη συμμετοχή 90 ασθενών. Η μεγαλύτερη Φάση ΙΙΙ, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ασθενών, σχεδιάζεται να αρχίσει στα τέλη του 2009 ή τις αρχές του 2010 σε ερευνητικά κέντρα της Βορείου Αμερικής, της Αυστραλίας και της Ευρώπης.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν πάντως ότι οι ασθενείς με μελάνωμα που δεν φέρουν τη μετάλλαξη του γονιδίου BRAF είναι απίθανο να ωφεληθούν από το νέο φάρμακο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk