Δεν αρέσουν οι εξερευνήσεις στη γαλάζια φάλαινα

Οι συσκευές σεισμικών κυμάτων που χρησιμοποιεί η πετρελαϊκή βιομηχανία για τον εντοπισμό κοιτασμάτων κάτω από τον πυθμένα διαταράσσει την επικοινωνία μεταξύ των γαλάζιων φαλαινών, του μεγαλύτερου ζώου που έζησε ποτέ στον πλανήτη.

Οι συσκευές σεισμικών κυμάτων που χρησιμοποιεί η πετρελαϊκή βιομηχανία για τον εντοπισμό κοιτασμάτων κάτω από τον πυθμένα διαταράσσει την επικοινωνία μεταξύ των γαλάζιων φαλαινών, του μεγαλύτερου ζώου που έζησε ποτέ στον πλανήτη.

Η ηχορύπανση στους ωκεανούς καλύπτει τις φωνές των φαλαινών και εμποδίζει την επικοινωνία τους σε μεγάλες αποστάσεις, αναφέρουν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ερευνητές στην επιθεώρηση Biology Letters της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας.

«Είναι σαν να στέκεσαι δίπλα σε ένα κομπρεσέρ και να πρέπει να φωνάζεις ή να επαναλαμβάνεις διαρκώς αυτό που θέλεις να πεις» σχολιάζει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Λούτσια Ντι Λόριο του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης.

Σε συνεργασία με τον Κρίστοφερ Κλαρκ, ερευνητή Ακουστικής στο Πανεπιστήμιο του Κορνέλ στη Νέα Υόρκη, η Δρ Ντι Λόριο κατέγραψε τα καλέσματα των γαλάζιων φαλαινών στο καταφύγιο του Σεντ Λόρενς στον Καναδά τον Αύγουστο του 2004.

Στις 11 ημέρες που διήρκεσε το πείραμα βρισκόταν στην ίδια περιοχή ένα άλλο σκάφος που χρησιμοποιούσε μια ηχοβολιστική συσκευή χαμηλής έως μεσαίας ισχύος. Η συσκευή στέλνει σεισμικά κύματα στο νερό και καταγράφει την ανάκλαση στο βυθό για να εκτιμήσει την τοπογραφία της περιοχής.

«Τις ημέρες που επιχειρούσε το πλοίο, οι φάλαινες ακούγονταν περισσότερο από δυόμισι φορές συχνότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες» αναφέρουν οι ερευνητές.

Η ηχορύπανση θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τις γαλάζιες φάλαινες, δεδομένου ότι ζουν μοναχικά και πρέπει να συνεννοούνται από μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να συναντηθούν τελικά στον τόπο αναπαραγωγής τους.

Εκτός από τις συσκευές σεισμικών ερευνών, οι βιολόγοι έχουν ενοχοποιήσει και τα στρατιωτικά σόναρ για προβλήματα στα θαλάσσια θηλαστικά, ακόμα και για μαζικούς εκβρασμούς στις ακτές.

Η γαλάζια θάλασσα (Balaenoptera musculus) παραμένει το μεγαλύτερο ζώο του πλανήτη με μήκος που φτάνει τα 33 μέτρα και βάρος έως και 180 τόνους.

Οι εκτιμήσεις για το μέγεθος του παγκόσμιου πληθυσμού της ποικίλουν σημαντικά, σύμφωνα όμως με καναδική εκτίμηση του 2002 απομένουν πέντε έως 12.000 άτομα.

Πριν από την έναρξη της φαλαινοθηρίας σε μεγάλη κλίμακα, ίσως ξεπερνούσαν τις 250.000.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk