«Αναθέρμανση» της διεθνούς οικονομίας βλέπει ο κ. Ντομινίκ Στρος-Καν του ΔΝΤ

Σημάδια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας διαπιστώνει ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, τονίζοντας όμως ότι η κρίση δεν έχει ακόμη τελειώσει. Μία ημέρα πριν τις συνομιλίες της G20 στο Πίτσμπουργκ για την οικονομία, ο Ντ.Στρος-Καν ζήτησε συντονισμένη δράση.

Σημάδια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας διαπιστώνει ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, τονίζοντας όμως ότι η κρίση δεν έχει ακόμη τελειώσει.

«Έχουν βελτιωθεί οι οικονομικές συνθήκες και η κινητήρια δύναμη της διεθνούς οικονομίας φαίνεται να τίθεται εκ νέου σε λειτουργία» ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ.

«Όμως, θυμηθείτε, δεν πάει πολύς καιρός, που η διεθνής οικονομία βρέθηκε στην άκρη του γκρεμού» πρόσθεσε αμέσως, υπενθυμίζοντας τον πανικό μετά την ιστορική κατάρρευση της Lehman Brothers το Σεπτέμβριο του 2008 και την «καθοδική δίνη όλης της διεθνούς οικονομίας» που ακολούθησε.

Επέμεινε ότι μόνον μέσα στο πρώτο τμήμα, εξάμηνο πιθανόν, του 2010 θα μπορούμε να πούμε ασφαλώς ότι «η διεθνής οικονομία θα έχει ανακάμψει».

«Εάν κοιτάξουμε προσεκτικά αυτήν την κρίση, που υπήρξε η χειρότερη από την εποχή της Ύφεσης του Μεσοπολέμου, θα διαπιστώσουμε τους αυξημένους κινδύνους που αυτή παρουσιάζει ακόμα» υπογράμμισε, παρεμβαίνοντας την παραμονή έναρξης των εργασιών της G20 στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ.

«Αρα, πρέπει να δράσουμε με τρόπο συντονισμένο» επισήμανε, θυμίζοντας ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ μετά το ξέσπασμα της παρούσας κρίσης «αποδείχθηκαν ρεαλιστικές».

Επανέλαβε, τέλος, ότι «τώρα πρέπει να προσέξουμε τους φτωχούς, που είναι τα πλέον ευάλωτα θύματα αυτής της κρίσης». Στην αντίθετη περίπτωση «θα έχουμε μεγάλες κοινωνικές εντάσεις».

Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk