Το πυρηνικό δόγμα του προέδρου Ομπάμα

Μετά την επτάμηνη «επανεκτίμηση» της αντιπυραυλικής ασπίδας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, που ως γνωστόν οδήγησε την περασμένη εβδομάδα στην πολυσυζητημένη εγκατάλειψή της, ο Μπαράκ Ομπάμα ζητεί τώρα από το Πεντάγωνο τη διεξαγωγή αντίστοιχης «αναθεώρησης» και για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ουάσιγκτον. Προφανής στόχος του διαφαινόμενου πυρηνικού δόγματος του προέδρου Ομπάμα είναι η έναρξη μιας νέας εποχής με τη Ρωσία, μέσω της αμοιβαίας μείωσης των πυρηνικών οπλοστασίων των δύο κρατών.

Μετά την επτάμηνη «επανεκτίμηση» της αντιπυραυλικής ασπίδας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, που ως γνωστόν οδήγησε την περασμένη εβδομάδα στην πολυσυζητημένη εγκατάλειψή της, ο Μπαράκ Ομπάμα ζητεί τώρα από το Πεντάγωνο τη διεξαγωγή αντίστοιχης «αναθεώρησης» και για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ουάσιγκτον. Προφανής στόχος του διαφαινόμενου πυρηνικού δόγματος του προέδρου Ομπάμα είναι η έναρξη μιας νέας εποχής με τη Ρωσία, μέσω της αμοιβαίας μείωσης των πυρηνικών οπλοστασίων των δύο κρατών.

Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Τhe Guardian», επικαλούμενη σχετική πληροφόρηση από υψηλόβαθμους ευρωπαίους αξιωματούχους. Το δημοσίευμα αναφέρεται εκτενώς και στην ισχυρότατη «εκ των έσω» αντίσταση που ήδη αντιμετωπίζει στο συγκεκριμένο θέμα ο αμερικανός πρόεδρος από το Πεντάγωνο, τις υπηρεσίες πληροφοριών και άλλους πανίσχυρους θεσμούς του στρατο-βιομηχανικού συμπλέγματος των ΗΠΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ομπάμα έχει ήδη επιστρέψει ως «υπερβολικά άτολμο» ένα προσχέδιο της έκθεσης «αναθεώρησης» των πυρηνικών όπλων από τα «γεράκια» του υπουργείου Αμυνας, απαιτώντας να συμπεριληφθούν στο νέο σχέδιο μια σειρά απαραίτητες, κατ΄ αυτόν και δισεκατομμύρια ακόμη ανθρώπους, αντιλήψεις. Χρησιμοποιεί μάλιστα ως επιχείρημα στην εσωτερική αυτή γραφειοκρατική μάχη το γεγονός ότι τα πυρηνικά είναι «τα όπλα του προέδρου», και άρα αυτός πρέπει να έχει την τελευταία λέξη όσον αφορά το πυρηνικό δόγμα της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ομπάμα απαιτεί: ▅ Την «επαναπροσέγγιση» του ατομικού οπλοστασίου ώστε αυτό να περιλαμβάνει μερικές εκατοντάδες, αντί για πολλές χιλιάδες, πυρηνικές κεφαλές.

▅ Τον επανασχεδιασμό του πυρηνικού δόγματος των ΗΠΑ, ώστε να γίνει πιο δύσκολη η πιθανή μελλοντική (και απευκταία…) χρήση των ατομικών όπλων.

▅ Τη διερεύνηση εναλλακτικών μεθόδων εξασφάλισης της μελλοντικής επιχειρησιακής αξιοπιστίας των πυρηνικών όπλων, που δεν θα απαιτούν τη διενέργεια νέων πυρηνικών δοκιμών, και πολύ περισσότερο την κατασκευή νέων πυρηνικών κεφαλών.

Το σχέδιο αυτό αποτελεί στην ουσία ένα «άνοιγμα» του νέου αμερικανού προέδρου προς τη Ρωσία και τις άλλες τρεις μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο κ. Ομπάμα, ως προεδρεύων μιας πρωτοφανούς συνόδου κορυφής των κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, θα προτείνει μάλιστα τη ριζική μείωση όλων των πυρηνικών οπλοστασίων. Τελικός μάλιστα στόχος είναι «η πλήρης μελλοντική εξάλειψή τους», με αντάλλαγμα μια ευρύτερη συνεργασία των μεγάλων δυνάμεων για την παρεμπόδιση της δημιουργίας πυρηνικών οπλοστασίων από «κράτη-παρίες», όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

Η Βρετανία ήδη υποστηρίζει ανοιχτά την πρόταση Ομπάμα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το χθεσινό δημοσίευμα συνοδεύεται από άρθρο του υπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, όπου υποστηρίζει ότι μια πιθανή απόρριψη του νέου σχεδίου θα είναι «καταστρεπτική» , αφού θα οδηγήσει σε περαιτέρω «διασπορά» των πυρηνικών όπλων. Ωστόσο η Ρωσία, η Κίνα και η Γαλλία, για τους δικούς τους λόγους η καθεμία, εμφανίζονται ιδιαίτερα διστακτικές απέναντι στην αμερικανική «πρωτοβουλία». Σύμφωνα με τον «Guardian» μάλιστα, η γαλλική «αντίσταση» υποχρεώνει ήδη τους Αγγλο-Αμερικανούς να απαλείψουν από το σχέδιο ψηφίσματος της Πέμπτης τον ευγενή στόχο της εξάλειψης όλων των πυρηνικών.

Ωστόσο το πραγματικό πρόβλημα του κ. Ομπάμα και ο κύριος λόγος της δυσπιστίας των άλλων μεγάλων δυνάμεων είναι η «εσωτερική» αντίσταση από ένα σύστημα εξουσίας και πλούτου που θησαυρίζει από τα πυρηνικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Πεντάγωνο επιμένει πως η Αμερική πρέπει να διατηρήσει και στο μέλλον χιλιάδες πυρηνικά όπλα- σήμερα διαθέτει πάνω από 9.500, εκ των οποίων τα 2.600 βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα- με το αμφιλεγόμενο επιχείρημα ότι πιθανή περικοπή τους θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διασπορά στις μικρότερες χώρες. Και αυτό διότι υποτίθεται ότι θα ενθαρρύνει τόσο τους συμμάχους όσο και τους εχθρούς να προχωρήσουν στη δημιουργία ή στην επέκταση των δικών τους οπλοστασίων.

Το «γεμάτο» πρόγραμμα
Πρωτοφανώς βαρύ είναι το πρόγραμμα του Μπαράκ Ομπάμα τις τελευταίες ημέρες, αλλά και τα ερχόμενα 24ωρα, καθώς αρκετοί αναλυτές συμφωνούν ότι από την «απόδοσή» του τις ερχόμενες εβδομάδες ενδεχομένως να κριθεί η αποτελεσματικότητα ολόκληρης της προεδρικής θητείας του.

Υστερα από ένα «μπαράζ» πέντε τηλεοπτικών συνεντεύξεων το περασμένο Σαββατοκύριακο ο κ. Ομπάμα έγινε χθες ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που εμφανίστηκε στο διάσημο τοκ σόου του Ντέιβιντ Λέτερμαν, ενώ σήμερα θα μιλήσει στην Παγκόσμια Πρωτοβουλία Κλίντον για τις κλιματικές αλλαγές και στη συνέχεια θα καθήσει στο ίδιο τραπέζι με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου και τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, σε μια προσπάθεια «απόψυξης» των τελματωμένων ειρηνευτικών συνομιλιών για το μεσανατολικό ζήτημα.

Αύριο, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην οποία θα συμμετάσχουν ως γνωστόν και πολλοί ηγέτες-«εχθροί της Αμερικής», θα απευθύνει βαρυσήμαντη ομιλία για το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» και την αντιμετώπιση της παγκόσμιας φτώχειας, ενώ την Πέμπτη θα ακολουθήσει η «ειδική σύνοδος» του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα πυρηνικά, όπου θα έχει και συνομιλία με τον λίβυο ηγέτη Μοαμάρ Καντάφι . Και το ίδιο βράδυ, μαζί με πολλούς ακόμη ηγέτες, θα ταξιδέψει στο Πίτσμπουργκ για να συντονίσει- ως οικοδεσπότης- τη σύνοδο του G20 για την παγκόσμια οικονομία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk