Εξήντα επτά προεκλογικές παραπομπές για τις φούσκες στο Χρηματιστήριο

Δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με τις μετοχές-φούσκες που συγκλόνισαν το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και το επενδυτικό κοινό, η ελληνική Δικαιοσύνη παρέπεμψε προεκλογικά στο εδώλιο του κατηγορουμένου 67 άτομα (χρηματιστές, τραπεζίτες, επιχειρηματίες, επενδυτές κ.ά.) για τα αδικήματα της απάτης, της άμεσης συνέργειας σε απάτη, της υπεξαίρεσης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Να σημειωθεί ότι την υπόθεση αυτή χειρίστηκε για περίπου δύο χρόνια η τέως ανακρίτρια…

Δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με τις μετοχές-φούσκες που συγκλόνισαν το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και το επενδυτικό κοινό, η ελληνική Δικαιοσύνη παρέπεμψε προεκλογικά στο εδώλιο του κατηγορουμένου 67 άτομα (χρηματιστές, τραπεζίτες, επιχειρηματίες, επενδυτές κ.ά.) για τα αδικήματα της απάτης, της άμεσης συνέργειας σε απάτη, της υπεξαίρεσης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Να σημειωθεί ότι την υπόθεση αυτή χειρίστηκε για περίπου δύο χρόνια η τέως ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, η οποία σήμερα βρίσκεται στις φυλακές του Ελαιώνα εκτίοντας ποινή φυλάκισης 12 ετών.

Χθες το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών με βούλευμά του παρέπεμψε να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων 67 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται γνωστά ονόματα. Οι 67 κατηγορούμενοι είναι: Γ. Μπατατούδης, Π. Πανούσης, Κ. Στέγγος, Χρυσή, Ζωή και Στυλιανή Στέγγου, Σπ. Τασόγλου, Ηλ. Τσοτάκος,  Ηλ. Μπογδάνος, Σταυρούλα Λακοπούλου, Αγγελική Ζησιμοπούλου, Ι. Ραζής, Σπ. Σκιαδόπουλος, Κ. Ιγγλέσης, Σταματίνα Βατικιώτου, Γ. Μαυρίδης, Σπ. Σπυρίδωνας, Μ. Μιχαηλίδης, Αποστολία Βεργάδου, Γ. Παπαχρήστου, Αλ. Στριγγάρης, Μ. Νικηφοράκης, Γ. Καλόγηρος, Μαρία Στουραΐτη, Κ. Μαρκέτος, Β. Βεργάδος, Εμμ. Μανωλάς, Ι. Γρυπάρης, J. Saman, Κ. Αλιδίνης, Θ. Δ. Αλιδίνης, Θ. Ι. Αλινίδης, Σπ. και Ελένη Ζησιμοπούλου, Αγγελική Ζησιμοπούλου, Αλκ. και Καλλιόπη Γεωργαντζή,  Ι. Σφακιανάκης, Ν. Βενιόπουλος, Ατ. Τριαντάφυλλος, Ι. Ψωμόπουλος, Λ. Τσίλης, Συραινούλα Μαθηνού, Π. Μαύρος, Β. Μανιός, Αναστασία Κολλάκη, Π. Κολλάκης, Λ. Εξαρχος, Ανθή Πριοβόλου, Λ. Μελέτιος, Π. Αγγελόπουλος, Ευδοκία Παπαγεωργίου-Νευρώδη, Μ. Παναγιωτίδης, Μ. Αφεντάκης, Στ. Γαλανάκης, Στ. Κοσκινίδης, Ευαγγελία Λάμπρου, Γ. Λυραράκης, Αρ. Μεταξάς, Αθ. Παπούλιας, Ι. Τσούρτης και Γ. Στέγγος.

Από τους 67 οι 49, σύμφωνα με το βούλευμα, διαδραμάτισαν δευτερεύοντα ρόλο διευκολύνοντας τους συγκατηγορουμένους τους να επενδύσουν τα κέρδη από τις μετοχές-φούσκες στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Αντίθετα, στο βούλευμα υπογραμμίζεται ότι εξαπατήθηκαν ο πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

Στο βούλευμα αποτυπώνεται καρά καρέ η δράση των κατηγορουμένων, οι οποίοι αποκόμισαν τεράστιο οικονομικό όφελος σε βάρος όλων εκείνων που επένδυσαν τις περιουσίες τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών τη διετία 1999-2000.

Χ αρακτηριστικά στο παραπεμπτικό βούλευμα αναφέρεται ότι «σκοπός των κατηγορουμένων ήταν με τη δημοσίευση και τη διάδοση ανακριβών και παραπλανητικών πληροφοριών προς το επενδυτικό κοινό να αποκομίσουν οι ίδιοι και οι άλλοι παράνομο περιουσιακό όφελος, αφού προηγουμένως επεδίωκαν, όπως και πέτυχαν, να πλήξουν την ακρίβεια και την αντικειμενικότητα των πληροφοριών της χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς οι καταχωρισμένες στους πίνακες τιμές των μετοχών αλλά και άλλοι συναλλασσόμενοι που δεν γνώριζαν τις μεθοδεύσειςθεωρούσαν τις ανακοινωθείσες τιμές αντιπροσωπευτικές της πραγματικής αξίας των μετοχών».

Η προκληθείσα πλάνη, συνεχίζει το βούλευμα, «είχε ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να προβούν στις αγορές, εκ των οποίων υπέστησαν ζημία ισόποση με τη διαφορά της πραγματικής τιμής που πουλήθηκαν τα πακέτα των μετοχών- κατά τη διαδικασία των μεθοδευμένων και προσυμφωνημένων συναλλαγών- και της τιμής που οι μετοχές αγοράστηκαν από τους επενδυτές, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά την ανακοίνωση των πακέτων με τις ψευδείς τιμές».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk