Ακυρη η παύση του ΔΣ των γιατρών

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε ως παράνομη την απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλου, που έλαβε την 20ή Μαρτίου και με την οποία παύθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου που είχε αναδειχθεί κατά τις εκλογές της 8ης Φεβρουαρίου. Με την ίδια απόφασή του ο κ. Αβραμόπουλος διόρισε διοικούσα επιτροπή στην οποία ανέθεσε καθήκοντα Διοικητικού Συμβουλίου και παράλληλα της ανέθεσε τη διαδικασία διενέργειας νέων εκλογών μέσα σε έξι μήνες. Το εξάμηνο, που έληγε χθες, παρατάθηκε με πρόσφατη απόφαση του κ.

Ακυρη η παύση  του ΔΣ  των γιατρών | tovima.gr

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε ως παράνομη την απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλου, που έλαβε την 20ή Μαρτίου και με την οποία παύθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου που είχε αναδειχθεί κατά τις εκλογές της 8ης Φεβρουαρίου. Με την ίδια απόφασή του ο κ. Αβραμόπουλος διόρισε διοικούσα επιτροπή στην οποία ανέθεσε καθήκοντα Διοικητικού Συμβουλίου και παράλληλα της ανέθεσε τη διαδικασία διενέργειας νέων εκλογών μέσα σε έξι μήνες. Το εξάμηνο, που έληγε χθες, παρατάθηκε με πρόσφατη απόφαση του κ. Αβραμόπουλου.

Η υπουργική απόφαση ακυρώθηκε καθώς οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με το συνταγματικό και το νομοθετικό πλαίσιο, δεν έχει αρμοδιότητα να ελέγξει τη διαδικασία ανάδειξης και λειτουργίας του ΠΙΣ και των άλλων ιατρικών συλλόγων, παρά μόνο έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τη νομιμότητα «των πράξεων των οργάνων διοίκησής τους». Δηλαδή μπορεί να ελέγχει μόνο τη νομιμότητα της διαδικασίας συγκροτήσεως σε σώμα του ΔΣ.

Οι δικαστές σημειώνουν ότι ο υπουργός Υγείας υπερέβη τις αρμοδιότητές του, προβαίνοντας σε «ουσιαστική εκτίμηση των συνθηκών αναδείξεως του νέου ΔΣτου ΠΙΣ, αποφαινόμενος ότι παρακωλύεται η ομαλή λειτουργία του και ότι δεν εκπληρώνονται οι σκοποί αυτού με την υφιστάμενη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του».

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας ο κ. Αβραμόπουλος δεν τήρησε τις συνταγματικές επιταγές για την προστασία της συνδικαλιστικής ελευθερίας και την καταχώριση του δικαιώματος της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk