Ξανά στα πόδια τους

Συνδυασμός τεχνικών υπερνικά την παράλυση σε πειραματόζωα

Παράλυτοι αρουραίοι, στους οποίους ο νωτιαίος μυελός είχε αποκοπεί χειρουργικά από τον εγκέφαλο, ξανάρχισαν να περπατούν χάρη σε έναν συνδυασμό φαρμάκων, ηλεκτρικής διέγερσης και φυσικοθεραπείας, ο οποίος θα μπορούσε να εφαρμοστεί μελλοντικά και στον άνθρωπο.

Παράλυτοι αρουραίοι, στους οποίους ο νωτιαίος μυελός είχε αποκοπεί χειρουργικά από τον εγκέφαλο, ξανάρχισαν να περπατούν χάρη σε έναν συνδυασμό φαρμάκων, ηλεκτρικής διέγερσης και φυσικοθεραπείας, ο οποίος θα μπορούσε να εφαρμοστεί μελλοντικά και στον άνθρωπο.

Η ηλεκτρική διέγερση του νωτιαίου μυελού σε συνδυασμό με τη φαρμακοθεραπεία επέτρεψε στα πειραματόζωα να σταθούν στα πίσω πόδια τους μόλις μια εβδομάδα μετά τον τεχνητό τραυματισμό τους.

Με την προσθήκη της φυσικοθεραπείας για διάστημα μερικών ακόμα εβδομάδων, οι αρουραίοι μπορούσαν να τρέξουν έως και μισή ώρα σε έναν μύλο άσκησης χωρίς να σκοντάψουν, αναφέρουν στο περιοδικό Nature Neuroscience οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης.

Το εντυπωσιακό είναι ότι τα πειραματόζωα μπόρεσαν να περπατήσουν παρόλο που ο νωτιαίος μυελός παρέμενε αποκομμένος από τον εγκέφαλο. Μάλιστα, αν και τα άκρα των αρουραίων δεν έστελναν ερεθίσματα στον εγκέφαλο, τα πόδια τους άρχιζαν αυτόματα να περπατούν ανάποδα όταν ο μύλος γύριζε με την όπισθεν.

Τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η σπονδυλική στήλη είναι από μόνη της ικανή να συντονίζει ως ένα βαθμό της κινήσεις των άκρων.

«Αυτό σημαίνει ότι το νωτιαίο δίκτυο σχεδόν είναι ικανό για νοητική επεξεργασία» σχολιάζει στο AFP ο καθηγητής Γκρεγκουάρ Κουρτίν, επικεφαλής των πειραμάτων.

«Μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε τη χρήση των κυκλωμάτων στο νωτιαίο μυελό μέχρι το σημείο όπου τα ζώα να μπορούν να στηρίξουν το βάρος τους και να ανακτήσουν την κινητικότητά τους» εκτιμά ο ερευνητής.

Για την εφαρμογή της τεχνικής στον άνθρωπο, εξηγεί ο Κουρτίν, ο νωτιαίος μυελός θα έπρεπε να διεγείρεται ηλεκτρικά με ηλεκτρονικά εμφυτεύματα, τα οποία θα είχαν τη μορφή λωρίδας με μήκος τρία εκατοστά και πάχος ένα δέκατο του χιλιοστού.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης έχει αρχίσει να πειραματίζεται με τέτοια εμφυτεύματα σε αρουραίους και ελπίζει να αρχίσει τις δοκιμές σε ανθρώπους σε περίπου τέσσερα χρόνια.

Εκτός από την ηλεκτρική διέγερση του νωτιαίου μυελού, στην έρευνα χρησιμοποιήθηκαν φάρμακα που μιμούνται τη δράση του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη για να ενεργοποιήσουν υποδοχείς του κεντρικού και περιφερειακού νευρικού συστήματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk