ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ

Ζητούνται επαγγελματίες

Ομολογώ ότι για μια ακόμη φορά αιφνιδιάστηκα. Και με τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των δυο μεγάλων κομμάτων αλλά και με τις ενθουσιώδεις αντιδράσεις που προκάλεσαν στον οπαδικό Τύπο. Προσωπικά, δεν έχω καμία αντίρρηση να δεχτώ ότι ο ένας αρχηγός έχει κάθε δικαίωμα να βολεύει εκλογικά τους «βαρόνους» του και ο άλλος τους φίλους του. Απλώς αναρωτιέμαι πώς γίνεται να κερδίζει κανείς το «στοίχημα της ανανέωσης» με έναν υποψήφιο… 104 ετών!…

Ομολογώ ότι για μια ακόμη φορά αιφνιδιάστηκα. Και με τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των δυο μεγάλων κομμάτων αλλά και με τις ενθουσιώδεις αντιδράσεις που προκάλεσαν στον οπαδικό Τύπο. Προσωπικά, δεν έχω καμία αντίρρηση να δεχτώ ότι ο ένας αρχηγός έχει κάθε δικαίωμα να βολεύει εκλογικά τους «βαρόνους» του και ο άλλος τους φίλους του. Απλώς αναρωτιέμαι πώς γίνεται να κερδίζει κανείς το «στοίχημα της ανανέωσης» με έναν υποψήφιο… 104 ετών!

Αυτά όμως είναι τα ψηφοδέλτια. Τα οποία αντικατοπτρίζουν πλήρως τις δυνατότητες και τις αδυναμίες εκείνων που τα συνέταξαν. Θα θυμίσω ότι το νόημα του ψηφοδελτίου Επικρατείας είναι να μπαίνουν στο Κοινοβούλιο άνθρωποι των οποίων η παρουσία εμπλουτίζει τον δημόσιο βίο αλλά είτε δεν διαθέτουν προσωπικούς μηχανισμούς εκλογής είτε ένα κόμμα επιλέγει για λόγους ευρύτερου συμβολισμού να μην τους υποβάλει σε αυτή τη διαδικασία.

Πόσοι από τους μετέχοντες στα ψηφοδέλτια Επικρατείας της ΝΔ και του ΠαΣοΚ πληρούν αυτές προϋποθέσεις; Τρεις, τέσσερις, στην καλύτερη περίπτωση. Ολοι οι άλλοι εμπίπτουν στην κατηγορία της «τακτοποίησης υποχρεώσεων» του αρχηγού και χρειάζεται μεγάλη δόση γαλάζιας ή πράσινης μπογιάς για να το δει κανείς διαφορετικά. Απογοήτευση…

Από την άλλη πλευρά, με εντυπωσιάζει ότι υπάρχουν ακόμη πράγματα που με αιφνιδιάζουν στην πολιτική. Ολοι ορκίζονταν τον Ιούνιο ότι τέτοιο «ντιμπέιτ» δεν πρόκειται να ξανακάνουν. Και χθες έκαναν ένα από τα ίδια, άντε λίγο λιγότερο βαρετό. Κακόγουστο τηλεπαιχνίδι, το αποκαλούσα τότε. Επιτρέψτε μου να επαναλάβω τον χαρακτηρισμό.

Επί τρεις ολόκληρες ώρες, έξι δυστυχείς δημοσιογράφοι διάβαζαν ερωτήσεις σε έξι πολιτικούς, οι οποίοι συνήθως απαντούσαν άλλα αντ΄ άλλων με έκδηλο άγχος να μην ξεπεράσουν τα δευτερόλεπτα της απάντησης, μπροστά στα μάτια μιας εξίσου δυστυχούς συντονίστριας που θα πρέπει να έπαθε ορθοστατική υπόταση από το ξεροστάλιασμα. Αν αυτό ονομάζεται «πολιτικός διάλογος», τότε αντί για τον Σουφλιά και τον Ραγκούση θα έπρεπε να βάλουν επικεφαλής στα ψηφοδέλτια Επικρατείας τον Μητσικώστα και τον Φερεντίνο. Το λέω επειδή τα δυο συνδέονται. Οταν η πολιτική αντιπαράθεση συνοψίζεται στο χθεσινό θέαμα, πού να βρεθούν καλύτεροι για τα ψηφοδέλτια Επικρατείας; Και αν τα κόμματα βλέπουν την πολιτική ως τηλεπαιχνίδι, ας την αναθέσουν τουλάχιστον σε πραγματικούς επαγγελματίες. Οταν τόσοι ηθοποιοί κατακλύζουν τα ψηφοδέλτια, αποκλείεται να μη βρουν πέντε-έξι για να υποδυθούν τους πολιτικούς αρχηγούς την ώρα της τηλεμαχίας. Μπορεί να μην αποδειχθούν περισσότερο αξιόπιστοι αλλά σίγουρα θα είναι λιγότερο πληκτικοί.

jpretenteris@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk