Παπανδρέου – Καραμανλής

Σε δύο εβδομάδες θα έχουμε νέα κυβέρνηση. Ολα δείχνουν ότι η κυβέρνηση αυτή θα είναι ΠαΣοΚ και πρωθυπουργός της ο Γιώργος Παπανδρέου. Φυσικά είναι πάντα παρακινδυνευμένο, ίσως και γρουσούζικο, να προδικάζει κανείς το μέλλον. Αλλά για την ώρα δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που να πιστεύει ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω. Σχεδόν ό,τι κι αν προκύψει από την αποψινή τηλεοπτική αντιπαράθεση των δύο πολιτικών αρχηγών… Είναι γεγονός ότι η μία παράταξη, η κεντροαριστερά, παρά τα υπαρκτά προβλήματά της και τις όποιες προγραμματικές αδυναμίες της, είναι αισιόδοξη και η άλλη, η δεξιά, απαισιόδοξη.

Παπανδρέου – Καραμανλής | tovima.gr

Σε δύο εβδομάδες θα έχουμε νέα κυβέρνηση. Ολα δείχνουν ότι η κυβέρνηση αυτή θα είναι ΠαΣοΚ και πρωθυπουργός της ο Γιώργος Παπανδρέου. Φυσικά είναι πάντα παρακινδυνευμένο, ίσως και γρουσούζικο, να προδικάζει κανείς το μέλλον. Αλλά για την ώρα δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που να πιστεύει ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω. Σχεδόν ό,τι κι αν προκύψει από την αποψινή τηλεοπτική αντιπαράθεση των δύο πολιτικών αρχηγών…

Είναι γεγονός ότι η μία παράταξη, η κεντροαριστερά, παρά τα υπαρκτά προβλήματά της και τις όποιες προγραμματικές αδυναμίες της, είναι αισιόδοξη και η άλλη, η δεξιά, απαισιόδοξη. Οτι ο ένας αρχηγός δείχνει για πρώτη φορά αυτοπεποίθηση, που περιλαμβάνει μια ισχυρή δόση αυταρχισμού, ενώ ο άλλος αυτοεπαναλαμβάνεται μηχανιστικά. Οτι ο ένας προτείνει σχέδιο, ενώ ο άλλος δεν προλαβαίνει τα «συγγνώμη».

Και το κυριότερο: ο ένας, ο Γιώργος Παπανδρέου, προτείνει ανάπτυξη για να βγούμε από τη μιζέρια της κρίσης και ο άλλος, ο Κώστας Καραμανλής, λιτότητα και δάκρυα για να περιμαζευτούν τα αποτελέσματα της δικής του διακυβέρνησης. Είναι ρεαλιστικά και αποδεκτά από τους δανειοδότες μας τα σχέδια ανάπτυξης; Θα το μάθουμε μετεκλογικά, αν και η Ευρώπη, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ του Ομπάμα και τις επιθυμίες ορισμένων σημαντικών εταίρων της, επιλέγει μάλλον τις «ισορροπίες» και τις μεταρρυθμίσεις που τόσο συχνά συμβαδίζουν με την κοινωνική ανισότητα. Η απάντηση θα εξαρτηθεί από τις ικανότητες, διαχειριστικές και διπλωματικές, του παπανδρεϊκού οικονομικού επιτελείου. Αλλά ως την ημέρα των εκλογών αυτό που μετράει κυρίως είναι η προσδοκία των ψηφοφόρων. Ευτυχώς, υπάρχει η σύγκριση με τα εύκολα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ για να αποφύγει το ΠαΣοΚ κάθε ψόγο λαϊκίστικης παρέκκλισης.

Πάντως το ΠαΣοΚ που θα νικήσει (αν…) θα είναι, ως προς την πρόσοψή του, πολύ διαφορετικό από το ΠαΣοΚ που ξέραμε. Ο Γιώργος Παπανδρέου, με ατεκμηρίωτες προσωπικές αποφάσεις, απομάκρυνε από το προσκήνιο τους κυριότερους συναδέλφους του της σημιτικής περιόδου και τους αντικατέστησε με συνεργάτες και φίλους δικής του κοπής, ξεκομμένους όμως από τους αγώνες της παράταξης, ενώ η βάση και η στελέχωση του «κινήματος» δεν έχει καμιά επαφή με αυτούς. Αυτή η βάση και αυτή η στελέχωση είναι όμως εκείνη που, στη «βαθιά» Νέα Δημοκρατία, δηλώνει χωριό με χωριό και πόλη με πόλη ότι θέλει τώρα να τιμωρήσει τον Κώστα Καραμανλή γιατί «προδόθηκε». Το 2004 το «βαθύ» ΠαΣοΚ δεν φέρθηκε διαφορετικά, παρά το τεράστιο έργο, στον Κώστα Σημίτη. Να είναι και αυτός ένας κανόνας της πολιτικής ζωής;

somerit@otenet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk