γνώμη

Καλύτερα μόνοι τους…

Προστατευτικοί, υπεραπλουστευτικοί και γενικόλογοι οι πολιτικοί αρχηγοί στη χθεσινή τηλεμαχία, ήθελαν να αποφύγουν το λάθος, την έκθεση ή καλύτερα την υπερέκθεση στο μέγα πλήθος των τηλεθεατών. Γι΄ αυτό και οι απαντήσεις τους ήσαν τυπικές, εντός συγκεκριμένου πλαισίου, στα όρια της πολυπαιγμένης κομματικής κασέτας που δεν συνεγείρει και μάλλον κοιμίζει. Επί τρεισήμισι ώρες οι τηλεθεατές άκουγαν συνήθεις απαντήσεις σε ερωτήσεις χωρίς φαντασία, μακριά από την κοινή λογική, σε απόσταση μεγάλη από τα απλά και συγκεκριμένα ερωτήματα της συντριπτικής πλειονότητας των ελλήνων πολιτών.

Προστατευτικοί, υπεραπλουστευτικοί και γενικόλογοι οι πολιτικοί αρχηγοί στη χθεσινή τηλεμαχία, ήθελαν να αποφύγουν το λάθος, την έκθεση ή καλύτερα την υπερέκθεση στο μέγα πλήθος των τηλεθεατών.

Γι΄ αυτό και οι απαντήσεις τους ήσαν τυπικές, εντός συγκεκριμένου πλαισίου, στα όρια της πολυπαιγμένης κομματικής κασέτας που δεν συνεγείρει και μάλλον κοιμίζει.

Επί τρεισήμισι ώρες οι τηλεθεατές άκουγαν συνήθεις απαντήσεις σε ερωτήσεις χωρίς φαντασία, μακριά από την κοινή λογική, σε απόσταση μεγάλη από τα απλά και συγκεκριμένα ερωτήματα της συντριπτικής πλειονότητας των ελλήνων πολιτών.

Και καλά οι πολιτικοί έπαιζαν με τους ρόλους που καθένας έχει αποδώσει στον εαυτό του.

Οι δημοσιογράφοι όμως γιατί παίζουν στο ίδιο γήπεδο;

Η απάντηση είναι απλή. Γνήσια τέκνα οι περισσότεροι του αυτού συστήματος επικοινωνίας, συμμέτοχοι και συμπαίκτες σε κοινό γήπεδο, δεν μπορούσαν παρά να προσφέρουν την ευκαιρία στους πολιτικούς αρχηγούς να παίξουν την πολυπαιγμένη κασέτα τους.

Μη κατέχοντας το όλον, περιπτωσιολογώντας και ρωτώντας κατά τρόπο γενικό ή εντυπωσιοθηρικό, προσέφεραν τον χώρο και τον χρόνο για υπεκφυγές και απαντήσεις χωρίς δέσμευση, χωρίς ουσία.

Δυστυχώς η συγκεκριμένη τηλεοπτική δημοσιογραφία είναι μιας κοπής και μιας συγκεκριμένης αντίληψης και κουλτούρας. Κινείται στην επιφάνεια, είναι του αφρού, δεν εμβαθύνει, δεν σκάβει, αλλά επιμένει με τη θρασύτητα της άγνοιας. Δεν μπορεί αλλά ούτε διαθέτει την απαιτούμενη αυτογνωσία που θα επιτρέψει την άρνηση σε μια διαδικασία σύνθετη, με έμπειρους παίκτες.

Δυστυχώς και πάλι η συγκεκριμένη έκφραση της δημοσιογραφίας μεταφέρει στην πολιτική και στην επικοινωνία την ελαφρότητα της τηλεόρασης, η οποία εμφανώς πια έχει προβλήματα κατανόησης, επεξεργασίας και έλλειμμα συνολικής αντίληψης των πραγμάτων.

Δεν είναι τυχαίο ότι το καλύτερο μέρος της χθεσινής τηλεμαχίας προέκυψε από τις απευθείας ερωτήσεις που απηύθυναν οι ίδιοι οι πολιτικοί αρχηγοί μεταξύ τους. Απεδείχη στα συγκεκριμένα φωτεινά διαλείμματα της χθεσινής τηλεμαχίας ότι μόνοι τους μπορούν καλύτερα και ότι οι δημοσιογράφοι, οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι, είτε δεν μπορούσαν είτε δεν ήθελαν να παίξουν τον ρόλο τους.

akarakousis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk