Επιτέλους, κάτι αλλάζει…

Η πιο αισιόδοξη νότα που προέκυψε από τη χθεσινή μαραθώνια και στο μεγαλύτερο μέρος ανούσια τηλεοπτική ανάκριση των πολιτικών αρχηγών ήταν το τμήμα των απευθείας ερωτήσεων που αντάλλαξαν, όπου φάνηκε ότι μπορούν και εκείνοι να συζητούν ως φυσιολογικοί άνθρωποι. Χρειάστηκε να χασμουρηθούμε αρκετές φορές την πρώτη μιάμιση ώρα, για να ξυπνήσουμε απότομα, όταν ο κ. Κ. Καραμανλής επιτέθηκε στον κ. Γ. Παπανδρέου και στον κ. Αλ. Τσίπρα, για να ανταπαντήσει με «ρελάνς» ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αξιοποιώντας την ερώτηση του κ.

Επιτέλους,  κάτι αλλάζει… | tovima.gr

Η πιο αισιόδοξη νότα που προέκυψε από τη χθεσινή μαραθώνια και στο μεγαλύτερο μέρος ανούσια τηλεοπτική ανάκριση των πολιτικών αρχηγών ήταν το τμήμα των απευθείας ερωτήσεων που αντάλλαξαν, όπου φάνηκε ότι μπορούν και εκείνοι να συζητούν ως φυσιολογικοί άνθρωποι.

Χρειάστηκε να χασμουρηθούμε αρκετές φορές την πρώτη μιάμιση ώρα, για να ξυπνήσουμε απότομα, όταν ο κ. Κ. Καραμανλής επιτέθηκε στον κ. Γ. Παπανδρέου και στον κ. Αλ. Τσίπρα, για να ανταπαντήσει με «ρελάνς» ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αξιοποιώντας την ερώτηση του κ. Γ. Καρατζαφέρη.

Το κομμάτι αυτό της χθεσινής συζήτησης δημιούργησε μια ελπίδα ότι στην αποψινή μονομαχία του Πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ίσως παρακολουθήσουμε επιτέλους μια ενδιαφέρουσα διαδικασία, για να μπορέσουν και οι πολίτες να συγκρίνουν τα επιχειρήματα των δύο πολιτικών που διεκδικούν να κυβερνήσουν τη χώρα.

Το δεύτερο συμπέρασμα που προέκυψε χθες είναι ότι αν τα κόμματα και οι δημοσιογράφοι συνεργαστούν χωρίς ιδιοτέλειες και προσωπικά κίνητρα μπορούν να συμφωνήσουν σε μια μοντέρνα και λιγότερο χρονοβόρα διαδικασία που θα προάγει τον πολιτικό διάλογο και κατ΄ επέκταση θα αναβαθμίσει και το επίπεδο του πολιτικού συστήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη μιάμιση ώρα ο κ. Καραμανλής και ο κ. Παπανδρέου μίλησαν μόνο από έξι λεπτά, ενώ στη συνέχεια μονοπώλησαν τη διαδικασία, αφού οι ίδιοι οι αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων τούς αναγνώρισαν ως πρωταγωνιστές και τους απηύθυναν ερωτήσεις.

Για να καταλήξουν όμως σε αυτή τη φόρμουλα, απαιτήθηκαν επίπονες διαπραγματεύσεις 15 ημερών από τα κόμματα, επειδή δεν τόλμησαν να εναντιωθούν στις απαιτήσεις των καναλιών, αλλά ούτε δέχθηκαν να ρισκάρουν σε μια πιο «ανοιχτή» διαδικασία, για να μην αφήσουν απροστάτευτους τους αρχηγούς τους.

Στην πραγματικότητα η χθεσινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών είχε δύο διαφορετικά πρόσωπα: ένα ανιαρό- ακόμη πιο ανιαρό και από αυτό των ευρωεκλογών- και ένα πολύ ενδιαφέρον, αυτό της απευθείας αναμέτρησης των πολιτικών αρχηγών, το οποίο περιείχε εκρηκτικούς διαλόγους και αληθινή πολιτική αντιπαράθεση.

Επελέγησαν από τα κόμματα έξι ενότητες, για τις οποίες γνώριζαν εκ των προτέρων ότι δεν μπορεί να ειπωθεί η αλήθεια, αναγκάζοντας τους δημοσιογράφους να ρωτούν για ζητήματα στα οποία δεν υπάρχουν πειστικές απαντήσεις.

Από τη χθεσινή διαδικασία εκείνοι που έχασαν περισσότερο τις εντυπώσεις ήταν οι δημοσιογράφοι και γι΄ αυτό από σήμερα θα αρχίσουν να διατυπώνονται απόψεις ότι θα πρέπει στο εξής να περιοριστούν μόνο στον ρόλο του συντονιστή. Αυτό άλλωστε γίνεται και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το ερώτημα είναι αν θα δεχθούν και τα κόμματα μια πιο ελεύθερη διαδικασία, όπου οι πολιτικοί αρχηγοί θα κινδυνεύουν περισσότερο να μείνουν εκτεθειμένοι.

vchiotis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk