Επιστολές προς ΤΟ ΒΗΜΑ

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004 ● Ε-mail: epistoles@tovima.gr Ο κ. Νίκος Σφακιωτάκης γράφει: Με αρκετή δόση στεναχώριας διάβασα το άρθρο του κ. Γιατρομανωλάκη στο «Βήμα της Κυριακής» (13.09.2009). Ως εκπαιδευτικός οφείλει να προσδιορίσει τι σημαίνει η λέξη «αριστερά». Από τα συμφραζόμενα αποτολμώ να συμπεράνω ότι για τον αρθρογράφο είναι «κάτι το ωραίον», το οποίο οραματίζεται: δικαιοσύνη επί υφηλιακής βάσεως, όσον αφορά τη διανομή αγαθών, των ευκαιριών, την απαλλαγή από καταναγκασμούς, την εξασφάλιση της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας των πολιτών και όλα τα υπόλοιπα χαρούμενα και ευχάριστα.

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

«Αρκετή στεναχώρια» από την Αριστερά
Ο κ. Νίκος Σφακιωτάκης γράφει:

Με αρκετή δόση στεναχώριας διάβασα το άρθρο του κ. Γιατρομανωλάκη στο «Βήμα της Κυριακής» (13.09.2009). Ως εκπαιδευτικός οφείλει να προσδιορίσει τι σημαίνει η λέξη «αριστερά». Από τα συμφραζόμενα αποτολμώ να συμπεράνω ότι για τον αρθρογράφο είναι «κάτι το ωραίον», το οποίο οραματίζεται: δικαιοσύνη επί υφηλιακής βάσεως, όσον αφορά τη διανομή αγαθών, των ευκαιριών, την απαλλαγή από καταναγκασμούς, την εξασφάλιση της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας των πολιτών και όλα τα υπόλοιπα χαρούμενα και ευχάριστα. Ως εδώ καλά. Η «μη αριστερά» ή καλύτερα για να σας ευχαριστήσω, η «μιαριστερά» (που την βαφτίσατε θέλει δεν θέλει «δεξιά») δεν είχε/έχει δηλώσει ποτέ κάτι τέτοιο. Μόνο η «αριστερά» το έχει δηλώσει και εξακολουθεί να το δηλώνει και το διαλαλεί ότι θα το πραγματοποιήσει. Αλλά εδώ και 100 χρόνια δεν το έκανε ποτέ. Ποτέ και παντού όπου γης. Αυτό το έκανε μόνο η μιαριστερά. Η «αριστερά» έφτιαξε ως τώρα μόνο τις Σοβιετίες, τις ανατολικές χώρες, τις βόρειες Κορέες και τις Κούβες. Αν σας αρέσει, και τη μεγάλη Κίνα σας. Οπου να ΄ναι έρχεται και η Βενεζουέλα σας. Γιατί δεν γράφετε ότι αυτή η «αριστερά» σας απέτυχε παντού; Κατά την άποψή μου, αυτό πρέπει να οφείλεται είτε στο ότι δεν το πήρατε ακόμη χαμπάρι είτε στο ότι ακόμη μπορείτε με επιτυχία να το κρύβετε από τον απλό πολίτη. Σας ζητώ, αν έχετε την καλοσύνη, να με παραπέμψετε σε πηγές πληροφοριών που να με ενημερώσουν για την ορθότητα των θέσεών σας.

«Ιδανική ευκαιρία για την Ελλάδα»
Ο κ. Σωτήρης Μουσούρης, τ. αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ, γράφει:

Σήμερα Τρίτη ξεκινά η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με ομιλίες των προέδρων Βραζιλίας Λούλα και Ηνωμένων Πολιτειών Ομπάμα. Η ομιλία έλληνα εκπροσώπου δίνεται συνήθως 2-3 ημέρες αργότερα. Καθώς η υπουργός Εξωτερικών λόγω υγείας δεν θα μπορέσει, όπως φαίνεται, να ταξιδέψει αυτή την εβδομάδα, προκύπτει ιδανική ευκαιρία να εκπροσωπήσει τη χώρα μας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Παπούλιας. Ως αρχηγός κράτους θα έχει βάσει του πρωτοκόλλου του ΟΗΕ τιμητική υποδοχή και μεταχείριση (συνοδεία από τον διευθυντή εθιμοτυπίας, επιλογή χρόνου ομιλίας, δυνατότητα χρήσης της ελληνικής γλώσσας, υποβολή συγχαρητηρίων από τους εκπροσώπους σχεδόν όλων των κρατών-μελών, ιδιαίτερη συνάντηση με Γενικό Γραμματέα και, το κυριότερο, δεν υπάρχει δικαίωμα απάντησης από «θιγόμενες» αντιπροσωπείες σε ομιλία αρχηγού κράτους). Δυστυχώς σπάνια έχουμε εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που προσφέρονται σε αρχηγό κράτους στον ΟΗΕ. Ισως τώρα υπάρχει αυτή η ευκαιρία και με Πρόεδρο που στο παρελθόν, ως υπουργός Εξωτερικών, είχε παρουσιάσει εξαίρετα τις ελληνικές θέσεις στον διεθνή οργανισμό.

«Να σκύψουμε στην παράδοση!»
Ο κ. Σπύρος Μπαζίνας γράφει:

Αν το κράτος δεν παύσει να παρανομεί το ίδιο και να μεταχειρίζεται τους πολίτες ως υπηκόους, καμιά κυβέρνηση δεν θα τους πείσει να πληρώνουν τους φόρους τους και να είναι νομοταγείς. Νομοταγείς θα είναι μόνον αυτοί που δεν μπορούν να ξεφύγουν, δηλαδή οι αδύνατοι, οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Αν οι μεγαλύτεροι δεν δώσουμε ένα καλύτερο παράδειγμα και ελπίδα για το μέλλον στη νεολαία, η νεολαία θα συνεχίσει να δυσπιστεί και να εκρήγνυται. Αν δεν αφήσουμε τα καφενεία και τις καφετέριες και δεν παύσουμε να στέλνουμε τους Αλβανούς στις δύσκολες δουλειές, δεν μπορούμε να παραπονούμεθα για την ανεργία. Αν δεν δείξουμε κοινωνική αλληλεγγύη στους πιο αδύνατους, δεν μπορούμε να έχουμε κοινωνική ειρήνη. Αν δεν κάνουμε προσωπικές θυσίες για να προστατεύουμε τα σύνορά μας και τα συμφέροντά μας στην περιοχή, η εδαφική μας ακεραιότητα που απειλείται, θα πληγεί καίρια. Αν δεν παύσουμε να μεταχειριζόμεθα ο ένας τον άλλο σαν εχθρό, δεν μπορούμε να περιμένουμε σεβασμό από τους ξένους. Αν θέλουμε να φορολογήσουμε την Εκκλησία και τα μοναστήρια, πρέπει να βρούμε κάποιον να επιτελέσει το κοινωνικό τους έργο καλύτερα. Διαφορετικά, τα χρήματα που θα εισπραχτούν δεν θα πάνε στον λαό, θα αφαιρεθούν από τον λαό. Αν θέλουμε να εγκαταλείψουμε τις αρχές και αξίες των πατέρων μας, πρέπει να βρούμε κάτι άλλο από το παρόν άμορφο σχήμα και το χάος της κοινωνίας μας να τις αντικαταστήσει. Διαφορετικά, η αλλαγή κυβέρνησης δεν θα αλλάξει ουσιαστικά τα πράγματα, θα μας παρασύρουν τα ορμητικά νερά της εποχής μας και θα γίνουμε παρελθόν ως Ελληνες, έχοντας χάσει την ταυτότητα και την κληρονομιά μας. Αρκεί να σκύψουμε με προσοχή και σεβασμό στην παράδοση του λαού μας προτού είναι πολύ αργά.

«Εκτακτη ανάγκη»
Ο κ. Κώστας Τζαγκαράκης, πολιτικός επιστήμονας, γράφει:

Στην περίπτωση που η επόμενη Βουλή είναι ξανά πεντακομματική και το άθροισμα των ποσοστών των δύο μεγάλων κομμάτων υπολείπεται, έστω και οριακά, του ορίου του 80% (π.χ. ΠαΣοΚ 41% και ΝΔ 37%), είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι το πολιτικό σύστημα θα κληθεί να λύσει μια πολύ δύσκολη εξίσωση. Το ΠαΣοΚ κατηγορούσε καθημερινά την κυβέρνηση ότι οδεύει στη χρεοκοπία και επιτακτικά ζητούσε εκλογές για να εφαρμόσει άμεσα το δικό του αξιόπιστο σχέδιο και η χώρα να μη χάσει ούτε μία μέρα. Αρα και ο πλέον αδαής κατανοεί ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσης απόδοσης για να ανακοπεί η ραγδαία επιβράδυνση της οικονομίας, δεδομένης της υποχρέωσής μας να εναρμονιστούμε με τις νόρμες του Συμφώνου Σταθερότητας.

«Επένδυση γνώσης» και αγορά εργασίας
Ο κ. Γιάννης Παπαγεωργίου, διευθυντής ΕΠΑΣ Γαλατσίου, γράφει:

« Από τα γράμματα κανείς δεν έχασε» λέγανε οι παλιοί, σήμερα μιλάμε για «Επένδυση στη γνώση». Στην παραπάνω διατύπωση εκφράζεται η λογική διάθεση των νέων να προετοιμαστούν με κατάλληλες γνώσεις, αξίες και δεξιότητες για την είσοδό τους στο πεδίο της εργασίας και της απασχόλησης. Στη λογική επένδυση των νέων έρχεται όμως η «παράλογη» διαπίστωση στοιχείων έρευνας, όπου καταγράφεται υψηλή ανεργία των νέων μας περισσότερο σε ειδικευμένους και λιγότερο σε ανειδίκευτους. Δημιουργείται λοιπόν και εκφράζεται η ανησυχία του βιοπορισμού. Πώς μπορούμε όμως να «εξηγήσουμε» το παράδοξο της ελληνικής πραγματικότητας, αφού τη ίδια στιγμή στοιχεία του ΟΟΣΑ, σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες καταγράφουν ακριβώς το αντίθετο: η ανεργία πλήττει κυρίως τους ανειδίκευτους νέους και λιγότερο τους ειδικευμένους. Η μεγάλη ανεργία των πτυχιούχων δεν σημαίνει και δεν πρέπει να σημαίνει ότι οι πτυχιούχοι είναι πολλοί. Ολο και περισσότεροι νέοι μας λοιπόν πρέπει να απαιτούν μια θέση στα θρανία των πανεπιστημίων. Η κοινωνία της γνώσης χρειάζεται ανθρώπινο κεφάλαιο με γνώσεις και ικανότητες, στηριγμένες σε αξίες ώστε να αποτελεί, αρχικά, βάση παιδείας και πολιτισμικής ανάπτυξης και στη συνέχεια προϋπόθεση εξασφάλισης βιοπορισμού. Πολλές χώρες πλέον κινούνται ή επενδύουν στην κοινωνία και στην οικονομία της γνώσης, αναδεικνύουν και στηρίζουν στην απασχόληση μορφές ανταγωνισμού και ανάπτυξης που στηρίζονται όχι πια στο χαμηλό κόστος, αλλά στη γνώση.

Δύο ερωτήσεις
Στον κ. Καραμανλή απευθύνεται ο κ. Αντώνης Παπαδάκης, από το Ρέθυμνο:

Επιτρέψτε μου να θεωρώ την προσφυγή σε εκλογές αθέτηση συμφωνίας για την οποία, κατά τη γνώμη μου, το Σύνταγμα έπρεπε να προβλέπει, αν όχι κυρώσεις, τουλάχιστον απόρριψη του αιτήματος και ορισμό αντικαταστάτη. Παραιτηθήκατε από το καθήκον σας και ζητάτε νέα λαϊκή εντολή τη στιγμή που σε λίγες μέρες τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ευρώπης θα μας παραπέμψουν στο άρθρο 104 παρ. 7 της συνθήκης με την οποία δεσμευόμαστε με υπαγωγή εποπτείας και απειλή επιστροφής χρηματικών ποσών που λάβαμε ή πρόκειται να λάβουμε. Θα επιθυμούσα απάντηση στις εξής ερωτήσεις: 1) Ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα, για το συμφέρον του τόπου το οποίο επικαλείστε, συμφωνείτε για αυτονόμηση και υπερκομματική λειτουργία των υπουργείων Οικονομίας- ΠαιδείαςΕξωτερικών λόγω εθνικής ανάγκης; 2) Αν εκλεγείτε πρωθυπουργός, γιατί στην επόμενη δύσκολη στιγμή δεν θα προσφύγετε ξανά σε εκλογές;

«Μόνο δοκιμασμένες συνταγές»
Ο κ. Δ. Μαυραειδόπουλος, από την Αθήνα, γράφει:

Η χώρα οδεύει προς τη χρεοκοπία και μόνο δοκιμασμένες συνταγές μπορούν να την αποτρέψουν. Δεν υπάρχει χρόνος για πειραματισμούς από μαθητευόμενους μάγους, που δεν είναι άλλο από ανεπάγγελτοι πολιτικοί. Οπως ένα καλός επιχειρηματίας, που δεν είναι παντογνώστης, αλλά χρησιμοποιεί έμπειρους συμβούλους, το ίδιο πρέπει να κάνει και η εκάστοτε κυβέρνηση. Η είσοδος στην πολιτική δεν είναι κληρονομική, κάποιοι γόνοι να κάνουν ασφαλή σταδιοδρομία, αλλά πεδίο ικανών και δοκιμασμένων πολιτών. Δοκιμασμένες πετυχημένες συνταγές είναι π.χ. ο φόρος αντικειμενικής αξίας ακινήτων, η φορολόγηση μεγάλης ακίνητης περιουσίας, τα αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης. Το μέτρο μπορεί να επεκταθεί, εάν θέλουμε πάταξη της φοροδιαφυγής, και στους ιδιοκτήτες οικοπέδων, που ρίχνουν πολλά εκατομμύρια στην οικοδόμηση, το «πόθεν έσχες» σε καταθέσεις κλπ. Διαφάνεια στις υπεράκτιες εταιρείες. Ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές. Με τα κότερα και τις βίλες. Τους καταθέτες σε ελβετικές τράπεζες και αλλού. Το λαθρεμπόριο πετρελαίου και ιδίως το εν πλω, όπου διακινούνται δισεκατομμύρια και είναι στο απυρόβλητο. Χιλιάδες, κερδοφόρες εταιρείες, οι οποίες δηλώνουν έδρα μέρη με χαλαρό έλεγχο και χαμηλή φορολογία, προσθέτουν εκεί τα κέρδη τους και εδώ, όπου γίνεται η διακίνηση, τα φέρνουν μία η άλλη, και, αφού είναι νόμιμα, γιατί να μην ακολουθήσουν και άλλες κερδοφόρες εταιρείες. Η φοροδιαφυγή, που κυμαίνεται γύρω στο 20% και κατανέμεται σε 1 εκατομμύριο πολίτες, μπορεί να είναι και ευεργετική, αφού επιστρέφει εν είδει κατανάλωσης στη χώρα, αντί για 50 οικογένειες, όπου μέσω των κρατικών προμηθειών τα χρήματα παίρνουν τον δρόμο της Εσπερίας. Σε ευνοούμενες χώρες η φοροδιαφυγή ισούται με εγκληματική πράξη, με τη διαφορά ότι τα χρήματα του φορολογουμένου τυγχάνουν χρηστής διαχείρισης. Οπως η παραπαιδεία είναι άγνωστη, το πτυχίο έχει αντίκρισμα και το δικαίωμα στην εργασία είναι φροντίδα και μέλημα της πολιτείας. Η ιατρική περίθαλψη είναι έργο της πολιτείας. Χωρίς τη μείωση του υπερδιογκωμένου κράτους, η οικονομία είναι ουτοπία. Καίγεται η Ελλάδα και αντί ενός κεντρικού υπεύθυνου φορέα, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, εδώ συμβαίνει το «τρεις λαλούν και δυο χορεύουν». Στη διπλανή Ιταλία από τον πολιτικό χώρο μόνο τέσσερις έχουν βουλευτική ασυλία και αυτό οι πολίτες το θεωρούν «unfair». Εδώ και οι τριακόσιοι έχουν το ακαταλόγιστο και οι πολίτες ακολουθούν το παράδειγμα των μπροστάρηδων, δηλαδή κατ΄ εικόνα και ομοίωση.

«Εμείς θα πάμε εκδρομή»
Ο κ. Σωτήρης Σωτηρόπουλος , γιατρός, «ιδρυτικό μέλος του ΠαΣοΚ, υποψήφιοςβουλευτής το 1974, γραμματέας της Επιτροπής Υγείας του ΠαΣοΚ το 1976-1982, μέλος της ΚΠΕ του ενιαίου ΣΥΝ και υποψήφιοςβουλευτής το 1989 με τη συνιστώσα της Σοσιαλιστικής Πορείας, από το 1991 ανένταχτος της Αριστεράς», από τον Πειραιά, γράφει:

Βλέπουμε έναν Παπανδρέου μέχρι χθες πλήρως απαξιωμένο και επί σειράν ετών διασυρόμενο από όλα σχεδόν τα μίντια αλλά και τη σκωπτική «δημοσκοπική» κοινή γνώμη (μέχρι και «ο κανένας» τον ξεπερνούσε…), πολιτικό κληρονόμο του ενός εκ των ιερών τεράτων της πολιτικής, να παρουσιάζεται ως σωτήρας και να «διορίζεται» αριστίνδην από τα ίδια μίντια συλλήβδην αυριανός πρωθυπουργός μας. Βλέπουμε έναν Καραμανλή μέχρι χθες προβεβλημένο πρόσωπο των μίντια με «δημοσκοπικές» περγαμηνές, αδιαμφισβήτητο Νο. 1 της κοινής γνώμης, πολιτικό κληρονόμο του ετέρου εκ των ιερών τεράτων της πολιτικής, να σύρεται στα τάρταρα της εξαφάνισης. Βλέπουμε ένα νέο πρόσωπο, τον Αλέξη Τσίπρα, που μπήκε στον στίβο με τους καλύτερους και ευνοϊκότερους όρους και έδωσε πνοή στη χειμαζόμενη Αριστερά, χωρίς να είναι γόνος λαμπερής πολιτικής οικογένειας, αν και αποθεώθηκε από την κοινή γνώμη πέρυσι, να βουλιάζει, θύμα των σαρκοβόρων μίντια του δικομματισμού, αλλά και των ίδιων των οπαδών και στελεχών του. Ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη κρίση του ΣΥΝ αποδείχθηκε πολύ λίγος για τέτοιο βάρος, δεν έδειξε τη στόφα του αρχηγού που έπρεπε να αποβάλει σαν ξένα σώματα τα «γκρουπούσκουλα» του μηδενός (δηλαδή τον θλιβερό θίασο των 11) που εκθέτουν ανεπανόρθωτα την κοινωνική Αριστερά και, αντί να προχωρήσει μπροστά, έκανε πίσω και ιδού το αποτέλεσμα. Εμείς οι λίγοι, οι αμετανόητοι και ρομαντικοί της πολιτικής ηθικής, της προσωπικής θυσίας, της κοινωνικής δράσης για πανανθρώπινες αξίες, στις 4 Οκτωβρίου θα πάμε εκδρομή (αυτή τη φορά δεν πιάνει το κόλπο περί της χαμένης ψήφου λευκού ή αποχής, ο δικομματισμός θα θριαμβεύσει έτσι κι αλλιώς). Γιωργάκης, Κωστάκης, Αλεξάκης και Αλέκα (ο γιος του σανοπώλη, Καρατζαφέρης, δεν περιλαμβάνεται στο δικό μας ρεπερτόριο) ας περιμένουν τους δικούς τους. Και οι δικοί μας (οι αριστεροί, πρώην ομοϊδεάτες) μπορεί κάποτε και να καταλάβουν αυτό που έλεγε ο Γιάννης Μακρυγιάννης «και ενωθήκετε με τους παντίδους ν΄ αφανίσετε και πατρίδα και πατριωτισμόν…», και να προβληματιστούν. Αν το καταλάβουν, εμείς εδώ είμαστε.

«Εμείς θα το ρίξουμε στο τάβλι»
Ο κ. Μάνος Κυδώνης, από τη Γλυφάδα της Αθήνας, γράφει:

Η ΝΔ μας αφαιρεί και το δικαίωμα του ελπίζειν! Μας δηλώνουν πως, αν τους ξαναψηφίσουμε, μας περιμένουν μαύρες μέρες! Αφού το πρόγραμμά τους είναι να μας αλλάξουν τον αδόξαστο, τι τους θέλουμε; Ας έρθει το ΠαΣοΚ και, δεν βαριέσαι, τι χειρότερα μπορεί να μας κάνει; Τα περί διαρθρωτικών αλλαγών τα ακούμε βερεσέ. Βάλανε στο στόχαστρο μισθούς και συντάξεις για να σωθεί, λέει, η οικονομία. Τα βάλανε με τα σπίτια και τα αυτοκίνητα στη λογική τού «έχεις σπίτι, φέρ΄ τα· έχει αυτοκίνητο, ξανά φέρ΄ τα». Αφησαν ανεξέλεγκτη την ακρίβεια με την «μπακαλίστικη» λογική όσο πιο ακριβά τόσο πιο πολλά θα εισπράξουν (νομίζουν) από ΦΠΑ κτλ. Οχι, δεν μπορούν, αλλά δεν θέλουν να πατάξουν την αισχροκέρδεια. Κατάργησαν τον ΦΜΑΠ και στη θέση του καθιέρωσαν το ΕΤΑΚ διότι εθίγοντο οι μεγαλοϊδιοκτήτες (ανάμεσά τους αρκετοί πολιτικοί) και μετακύλισαν τα βάρη στους μικρούς. Εσπρωξαν τον κόσμο να πάρει ΙΧ μεγάλου κυβισμού, και κατόπιν τεκμήρια και έκτακτες (μόνιμες) εισφορές! Ανήγγειλαν απόσυρση ΙΧ με την… έξοχη ιδέα του κ. Σουφλιά να υποχρεώσει διά μέσου της εξωφρενικής αύξησης των τελών κυκλοφορίας τους μη έχοντες τη δυνατότητα να πάρουν νέο ΙΧ να πληρώσουν το «πριμ» σ΄ αυτούς που την έχουν! Μας δίνουν 8.000 ευρώ για τη θερμομόνωση του παλιού μας σπιτιού των 100 τ.μ., αλλά θα πρέπει να προσθέσουμε άλλες 15.000 ευρώ τουλάχιστον. Το εξοργιστικό όμως είναι πως επιβάλλουν χαράτσι 150 ευρώ στα ΙΧ άνω των 1.929 κ.εκ. ανεξαρτήτως νέου ή παλιού. Γι΄ αυτό και εμείς την ημέρα των εκλογών, αν ο καιρός δεν επιτρέπει θάλασσα, θα το ρίξουμε στο τάβλι αντί να τρέχουμε να ψηφίσουμε τους τυράννους μας. Αυτό (μας… φοβερίζει η ΝΔ) ισοδυναμεί με έμμεση ψήφο στο ΠαΣοΚ. Δεν πειράζει. Ας δείξει ο κ. Παπανδρέου πραγματικό φιλολαϊκό πρόσωπο και εδώ είμαστε εμείς οι απογοητευμένοι και εξοργισμένοι νεοδημοκράτες στις επόμενες εκλογές την έμμεση ψήφο να την κάνουμε άμεση. Μέγα σφάλμα του κ. Καραμανλή να μας θεωρεί δεδομένους.

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk