Μεταξύ σφύρας και άκμονος τα χρηματιστήρια

Oι επενδυτές προσπαθούσαν χθες να σταθμίσουν τις προσεκτικά διατυπωμένες εκτιμήσεις του γνωστού νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν ως προς τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και από την άλλη τις ευνοϊκές προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία και τις νέες επιχειρηματικές συμφωνίες. Η πτώση των ευρωπαϊκών και ασιατικών χρηματιστηρίων είχε αρχικά παρασύρει τις αμερικανικές αγορές. Ομως και οι τρεις αμερικανικοί δείκτες- Dow Jones, Standard & Ρoor΄s 500, Νasdaq- προσπαθούσαν να μηδενίσουν τις πρωινές απώλειες και να περάσουν σε κέρδη περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των χθεσινών συναλλαγών.

Oι επενδυτές προσπαθούσαν χθες να σταθμίσουν τις προσεκτικά διατυπωμένες εκτιμήσεις του γνωστού νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν ως προς τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και από την άλλη τις ευνοϊκές προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία και τις νέες επιχειρηματικές συμφωνίες. Η πτώση των ευρωπαϊκών και ασιατικών χρηματιστηρίων είχε αρχικά παρασύρει τις αμερικανικές αγορές. Ομως και οι τρεις αμερικανικοί δείκτες- Dow Jones, Standard & Ρoor΄s 500, Νasdaq- προσπαθούσαν να μηδενίσουν τις πρωινές απώλειες και να περάσουν σε κέρδη περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των χθεσινών συναλλαγών. Στην Ευρώπη, το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι έκλεισαν με απώλειες 0,74%, 0,62% και 0,41%, αντιστοίχως. Διακυμάνσεις υπήρξαν και στις αγορές συναλλάγματος: ενώ το ευρώ είχε πέσει σε σχέση με το δολάριο ως τα 1,4611 δολάρια, στη συνέχεια άρχισε να σταθεροποιείται. Σταθεροποιήθηκαν εξάλλου και οι τιμές του πετρελαίου και του χρυσού.

Ο κ. Κρούγκμαν δήλωσε χθες ότι η παγκόσμια οικονομία έχει πιθανότατα αρχίσει να αναπτύσσεται και η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας έχει τελειώσει από τα τέλη του Ιουλίου ή τον Αύγουστο. Μιλώντας χθες σε συνέδριο στο Ελσίνκι τόνισε ότι «το τέλος του κόσμου φαίνεται ότι έχει αναβληθεί» και ότι «η παγκόσμια οικονομία δεν φαίνεται να πέφτει στην άβυσσο». Προειδοποίησε ωστόσο ότι οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας είναι ακόμη «πολύ θολές» και ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας ενδεχομένως να μην είναι του τύπου-W (σ.σ.: δηλαδή διπλή ύφεση), αλλά να εξελιχθεί σε τύπου- U (σ.σ.: δηλαδή μακρόσυρτη ανάκαμψη).

Δικαιολόγησε τις απαισιόδοξες στην ουσία εκτιμήσεις του ο διάσημος οικονομολόγος υπογραμμίζοντας ότι η «κατάρρευση του παγκόσμιου εμπορίου», η οποία και ήταν το «πραγματικά τρομερό γεγονός της χρηματοπιστωτικής κρίσης», εξακολουθεί να υφίσταται. Και τούτο διότι « ο αμερικανός καταναλωτής, ο οποίος και λειτουργούσε σαν ατμομηχανή του παγκόσμιου εμπορίου, είναι εξουθενωμένος, ενώ η οικονομία της Κίνας δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να παίξει αυτή τον ρόλο αυτό ». Προειδοποίησε δε ότι οιαδήποτε απόφαση του Πεκίνου να διαφοροποιήσει τα συναλλαγματικά του διαθέσιμα από το δολάριο «θα πλήξει κυρίως την Ευρώπη και την Ιαπωνία». Σημειωτέον ότι τα ξένα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας ξεπέρασαν τα 2 τρισ. δολάρια τον Ιούνιο, καθώς το καυτό χρήμα εισρέει στις κινεζικές αγορές.

Επισημαίνεται ότι η κινεζική ηγεσία γίνεται ολοένα και επιθετικότερη στις δηλώσεις της κατά του θεσμικού ρόλου του δολαρίου στα συναλλαγματικά διαθέσιμα των κεντρικών τραπεζών όλου του κόσμου. Ειδικότερα, μετά την κατάρρευση της Lehman Βrothers και του χρηματοπιστωτικού χάους που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, οι ηγέτες της Κίνας πρωτοστατούν σε αυτό τον λεκτικό πόλεμο. Ενώ δεν λένε κουβέντα για το ότι συνεχίζουν να διατηρούν την ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος, του γουάν, στην ουσία προσδεδεμένη με το δολάριο, σε βάρος δηλαδή του αμερικανικού νομίσματος και των αμερικανικών εξαγωγικών προϊόντων. Η Κίνα επιπλέον άδραξε την ευκαιρία από την τρέχουσα μεγάλη πτώση του δολαρίου και προσπάθησε και πάλι να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας του δολαρίου στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Η προσπάθειά της αυτή έγινε με την ανακοίνωση διεθνοποίησης του κινεζικού νομίσματος. Πριν από λίγες ημέρες το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει ομόλογα εκπεφρασμένα σε γουάν ύψους 879 εκατ. δολαρίων στο Χονγκ Κονγκ.

Από την άλλη ωστόσο, ευνοϊκές ήταν οι προβλέψεις για τη μελλοντική πορεία της αμερικανικής οικονομίας από το Conference Βoard. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του έγκυρου αυτού ιδιωτικού ινστιτούτου, η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ αυξήθηκε για πέμπτο κατά σειρά μήνα τον Αύγουστο. Ειδικότερα, ο δείκτης των leading economic indicators, όπως αποκαλείται ο δείκτης ο οποίος μετρά τις προοπτικές της οικονομικής δραστηριότητας για τους προσεχείς τρεις με έξι μήνες, αυξήθηκε 0,6% τον περασμένο μήνα, ενώ είχε προηγηθεί άλμα κατά 0,9% τον Ιούλιο. Επίσης, η εταιρεία Dell φαίνεται να προγραμματίζει να αγοράσει την εταιρεία πληροφορικής Ρerot Systems αντί του ποσού περίπου των 3,9 δισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk