Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, ακολουθώντας το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Αρκετοί αναλυτές θεωρούν την εξέλιξη αυτή απαραίτητη μετά τα κέρδη των προηγούμενων ημερών, προτού η ελληνική αγορά δοκιμάσει υψηλότερα επίπεδα. Χθες, αν και ο γενικός δείκτης άνοιξε σε θετικό έδαφος, σχετικά γρήγορα εκδηλώθηκαν πιέσεις οδηγώντας τον στο «κόκκινο». Παρά το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης οι απώλειες ήταν περιορισμένες, στο τέλος ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε στο χαμηλό ημέρας των 2.

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, ακολουθώντας το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Αρκετοί αναλυτές θεωρούν την εξέλιξη αυτή απαραίτητη μετά τα κέρδη των προηγούμενων ημερών, προτού η ελληνική αγορά δοκιμάσει υψηλότερα επίπεδα.

Χθες, αν και ο γενικός δείκτης άνοιξε σε θετικό έδαφος, σχετικά γρήγορα εκδηλώθηκαν πιέσεις οδηγώντας τον στο «κόκκινο». Παρά το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης οι απώλειες ήταν περιορισμένες, στο τέλος ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε στο χαμηλό ημέρας των 2.527,9 μονάδων με απώλειες 1,08%.

Από τις 249 μετοχές που έκαναν πράξη, οι 70 ενισχύθηκαν, έναντι 141 που υποχώρησαν και 38 που παρέμειναν αμετάβλητες. Η ημερήσια αξία των συναλλαγών έφτασε τα 160 εκατ. ευρώ, ωστόσο διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, στοιχείο ενδεικτικό της στάσης αναμονής που τηρούν οι επενδυτές.

Από τους επί μέρους βασικούς δείκτες, ο FΤSΕ 20 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,03%, ο FΤSΕ 40 της μεσαίας κατά 0,52% και ο Small Cap της μικρής κατά 0,58%.

Σε κλαδικό επίπεδο, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι επιχειρήσεις υγείας, οι χρηματοοικονομικές εταιρείες, τα ταξίδια και αναψυχή και η βιομηχανία. Στον αντίποδα, με κέρδη έκλεισαν μόνον οι κλαδικοί δείκτες των ασφαλειών, των προσωπικών ειδών, των τροφίμων και των τεχνολογικών εταιρειών.

Οπως τονίζουν αναλυτές, «κλειδί» για την πορεία της αγοράς στη συνέχεια θα αποτελέσει το ύψος του συναλλακτικού όγκου. Σε ανάλυσή της η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει ότι χαμηλοί τζίροι και σταδιακή απόσβεση των διακυμάνσεων αποτελούν τη θετική εκδοχή του σεναρίου διόρθωσης περιορίζοντας το περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης. Από την άλλη πλευρά η επέκταση της κίνησης σε νέο υψηλό θα αφυπνίσει εκ νέου χαρτοφυλάκια που βρίσκονται σε στάση αναμονής ανεβάζοντας τον πήχη της αγοράς στις 2.800 μονάδες.

«Αν και οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι η αγορά έχει εκπλήξει θετικά με τη συμπεριφορά της μετά την προκήρυξη των εκλογών, επισημαίνουμε την αλλαγή της σχέσης ρίσκου/ απόδοσης στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, η οποία μας καθιστά επιφυλακτικούς, καθώς η αγορά πλέον έχει ενσωματώσει προσδοκίες οι οποίες βασίζονται σε υποθέσεις ανάπτυξης που έχουν μεγάλη χρονική απόσταση και υψηλό βαθμό αβεβαιότητας» καταλήγουν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής.

Μετοχές
* Εμπορική Τράπεζα: Οι φήμες πυροδότησαν τη ζήτηση για τη μετοχή, η οποία έκλεισε στα 4,99 ευρώ με κέρδη της τάξεως του 9%. Τις 700.000 μετοχές άγγιξε ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί σημαντικά, παρά τη χαμηλή διασπορά του τίτλου. Μέσα στην ημέρα η μετοχή σκαρφάλωσε ως και τα 5,24 ευρώ.

* ΟΠΑΠ: Σημαντικές διακυμάνσεις παρουσιάζει στις τελευταίες συνεδριάσεις ο τίτλος του οργανισμού τυχερών παιχνιδιών. Χθες ήταν ημέρα απωλειών για τον τίτλο, ο οποίος υποχώρησε σε ποσοστό κοντά στο 3%, στα 17,30 ευρώ, επίπεδο που αποτέλεσε και χαμηλό. Συνολικά άλλαξαν χέρια 788.000 μετοχές.

* Εurobank: Ανέκαμψε η τραπεζική μετοχή μετά τις απώλειες που σημείωσε την περασμένη Παρασκευή. Συγκεκριμένα, ενισχύθηκε κατά 2,33%, στα 9,67 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε να διακινείται ως και τα 9,85 ευρώ. Υψηλή παρέμεινε η συναλλακτική δραστηριότητα, η οποία έφτασε τα 1,45 εκατ. τεμάχια.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk