Ενστάσεις για τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων

Προς εκδίκαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οδεύει η προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας για την υπόθεση της απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων «αποκλειστικά και μόνον στα πρόσωπα που κατοικούν ήδη μονίμως στην Ελλάδα». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει στην προσφυγή της ότι η ισχύουσα ελληνική νομοθεσία «παρεμποδίζει την άσκηση των θεμελιωδών ελευθεριών που απορρέουν από τις συνθήκες». Οπως επισημαίνεται, η απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων ωφελεί κυρίως τους έλληνες πολίτες.

Ενστάσεις για τον φόρο  μεταβίβασης ακινήτων | tovima.gr

Προς εκδίκαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οδεύει η προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας για την υπόθεση της απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων «αποκλειστικά και μόνον στα πρόσωπα που κατοικούν ήδη μονίμως στην Ελλάδα». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει στην προσφυγή της ότι η ισχύουσα ελληνική νομοθεσία «παρεμποδίζει την άσκηση των θεμελιωδών ελευθεριών που απορρέουν από τις συνθήκες». Οπως επισημαίνεται, η απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων ωφελεί κυρίως τους έλληνες πολίτες. Ο αποκλεισμός των άλλων κοινοτικών υπηκόων, που δεν διαμένουν ήδη στην Ελλάδα, συνιστά σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «διακριτική μεταχείριση συνδεόμενη με την εθνικότητα, η οποία δυσχεραίνει και παρεμποδίζει έτσι την αγορά πρώτης κατοικίας στη χώρα αυτή από πολίτες άλλων κρατών-μελών της ΕΕ».

Ενστάσεις επίσης διατηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για το γεγονός ότι από την απαλλαγή του φόρου αποκλείονται και οι έλληνες πολίτες του εξωτερικού οι οποίοι μπορούν να επωφεληθούν του μέτρου της απαλλαγής μόνο αν επαναπατριστούν. Ο σκοπός αυτός, προστίθεται, προσκρούει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των φυσικών προσώπων και των κεφαλαίων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αναγνωρίσει ότι η Ελληνική Δημοκρατία παρεμποδίζει στη συγκεκριμένη περίπτωση την άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, διότι:

* Χορηγείται απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων αποκλειστικά και μόνο σε πρόσωπα που κατοικούν ήδη μονίμως στην Ελλάδα και όχι και σε πρόσωπα που έχουν πρόθεση να εγκατασταθούν μελλοντικώς στη χώρα.

* Δεν χορηγείται απαλλαγή στους υπηκόους των άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, και μάλιστα «κατά ρητή διάκριση εις βάρος των κατοίκων αλλοδαπής οι οποίοι δεν είναι έλληνες υπήκοοι».

Παρά την ορθή επιχειρηματολογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κανένας δεν μπορεί να προδικάσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ωστόσο, αν υπάρξει καταδίκη της Ελληνικής Δημοκρατίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η όποια κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει το κοινοτικό δίκαιο είτε καταργώντας τις διακρίσεις εις βάρος των υπηκόων των άλλων κρατών-μελών της ΕΕ και διευρύνοντας και σε αυτούς την απαλλαγή του φόρου είτε καταργώντας την απαλλαγή και για τους Ελληνες που διαμένουν μονίμως στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk