Καθαρός πληρωτής η Γερμανία

Ελλάδα και Πολωνία οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι των κοινοτικών κονδυλίων το 2008

Ελλάδα και Πολωνία αναδεικνύονται οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2008, όσον αφορά τα κονδύλια που έχουν εισπράξει, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν την Τρίτη για τον προϋπολογισμό του περασμένου έτους.

Ελλάδα και Πολωνία οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι των κοινοτικών κονδυλίων το 2008 | tovima.gr

Η Ελλάδα και η Πολωνία αναδεικνύονται οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2008, όσον αφορά τα κονδύλια που έχουν εισπράξει, ενώ η Γερμανία ήταν αυτή που κατέβαλε τις μεγαλύτερες εισφορές, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, την Τρίτη, για τον προϋπολογισμό του περασμένου έτους.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Ελλάδα έλαβε από την ΕΕ 6,3 δισ. ευρώ περισσότερα από ό,τι κατέβαλε στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της προς την ΕΕ, για αγροτικές επιδοτήσεις, έργα υποδομής, όπως η κατασκευή οδικών αξόνων, και περιβαλλοντικές δράσεις.

Η Πολωνία έρχεται δεύτερη, με επιδοτήσεις ύψους 4,4 δισ. ευρώ ή 1,3% του ΑΕΠ.

Η έκθεση της Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της ΕΕ, καθώς προσέφερε 8,8 δισ. ευρώ το 2008.

Αλλοι μεγάλοι χρηματοδότες είναι η Αυστρία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Σουηδία, οι οποίες αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις για μείωση του προϋπολογισμού της ΕΕ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για ριζικές αλλαγές τον επόμενο χρόνο.

Στα κράτη-μέλη που λαμβάνουν επιδοτήσεις μεγαλύτερες των υποχρεώσεών, τους περιλαμβάνονται επίσης η Πορτογαλία, η Ισπανία και 12 ακόμα χώρες, κυρίως του πρώην ανατολικού μπλοκ, που προσχώρησαν στην ΕΕ το 2004 και το 2007.

Η Ισπανία συνέχισε να εισπράττει λιγότερα κονδύλια, καθώς αυξάνεται ο εθνικός της πλούτος και πληροί τα κριτήρια για μικρότερες επιδοτήσεις. Η χώρα έλαβε 2,8 δισ. ευρώ το 2008, έναντι 8,5 δισ. ευρώ το 2004.

Περίπου ποσοστό 40% του προϋπολογισμού ύψους 116,5 δισ. ευρώ της ΕΕ πέρυσι κατευθύνθηκε προς την ενίσχυση της απασχόλησης, τις υποδομές και την ανταγωνιστικότητα. Οι αγροτικές επιδοτήσεις αντιστοιχούν στο 37% των δαπανών της ΕΕ.

Ο επίτροπος της ΕΕ για τον Προϋπολογισμό είπε σε ανακοίνωσή του ότι «οι βασικοί τομείς δαπανών του 2008 στην έρευνα, την καινοτομία και την επαγγελματική κατάρτιση για ένταξη των ατόμων στο εργατικό δυναμικό βοηθούν την Ευρώπη να κινηθεί προς την ανάκαμψη».

Το 2010, η ΕΕ θα ξεκινήσει κύκλο συζητήσεων για ριζική μεταρρύθμιση του προϋπολογισμού της, με πολλές χώρες, όπως η Βρετανία και η Σουηδία, να αναμένεται να επιδιώξουν δραστικές μειώσεις των αγροτικών επιδοτήσεων και τη Γαλλία να κρατά αμυντική στάση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk