Δεν μπορεί να ορθοποδήσει η ιταλική οικονομία

Επιβεβαιώθηκε η ύφεση της ιταλικής οικονομίας και στο β΄ τρίμηνο του 2009, καθώς το ΑΕΠ της χώρας σημείωσε πτώση κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση και 6,0% σε ετήσια βάση, από-2,7% και-6,0% αντίστοιχα το α΄ τρίμηνο του 2009. Οπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Αlpha Βank, η μείωση του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στη μεγάλη μείωση των κεφαλαιακών επενδύσεων κατά 2,9% από-5,0% το α΄ τρίμηνο, λόγω κυρίως της μείωσης των επενδύσεων σε εξοπλισμό κατά 5,9%. Πάντως, θετική εξέλιξη…

Δεν μπορεί να ορθοποδήσει η ιταλική οικονομία | tovima.gr

Επιβεβαιώθηκε η ύφεση της ιταλικής οικονομίας και στο β΄ τρίμηνο του 2009, καθώς το ΑΕΠ της χώρας σημείωσε πτώση κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση και 6,0% σε ετήσια βάση, από-2,7% και-6,0% αντίστοιχα το α΄ τρίμηνο του 2009. Οπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Αlpha Βank, η μείωση του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στη μεγάλη μείωση των κεφαλαιακών επενδύσεων κατά 2,9% από-5,0% το α΄ τρίμηνο, λόγω κυρίως της μείωσης των επενδύσεων σε εξοπλισμό κατά 5,9%. Πάντως, θετική εξέλιξη αποτελεί η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 1,0% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο από-0,6% τον Ιούνιο, παρά το ότι σε ετήσια βάση η παραγωγή εξακολουθεί να μειώνεται κατά 18,2%. Επιπλέον, ο δείκτης ΡΜΙ στη μεταποίηση χειροτέρευσε στο 44,2 τον Αύγουστο από 45,4 τον Ιούλιο.

Από την άλλη, η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 0,3%, για πρώτη φορά από το γ΄ τρίμηνο του 2007 έναντι μεγάλης μείωσης 1,1% το α΄ τρίμηνο του έτους, εξέλιξη πολύ θετική, η οποία ωστόσο οφείλεται κυρίως στην εφαρμογή δημοσιονομικών πακέτων από την κυβέρνηση που ώθησαν την κατανάλωση. Δεδομένων των δυσμενών συνθηκών της αγοράς εργασίας και τη συνεχή άνοδο του ποσοστού ανεργίας, αλλά και τη διαμόρφωση του δείκτη ΡΜΙ στις υπηρεσίες σε επίπεδο αρκετά χαμηλότερο του 50, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η αύξηση της κατανάλωσης και τα επόμενα τρίμηνα. Επιπλέον, η μείωση του ΑΕΠ θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν δεν είχε αυξηθεί η δημόσια κατανάλωση κατά 1,3%.

Τέλος, οι εξαγωγές συνεχίζουν να μειώνονται, γεγονός που οδήγησε στην αρνητική συμβολή του εξωτερικού τομέα στην αύξηση του ΑΕΠ κατά-0,1 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) από-0,7 π.μ. το α΄ τρίμηνο του 2009, αντίθετα με τη θετική συμβολή που είχε ο εξωτερικός τομέας στην αύξηση του ΑΕΠ στη Γερμανία και στη Γαλλία. Από τα παραπάνω φαίνεται ότι η οικονομία της Ιταλίας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα, αντίθετα με τη Γερμανία και τη Γαλλία στις οποίες σημειώθηκε αύξηση του ΑΕΠ ήδη από το β΄ τρίμηνο.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk