Γιάννης Στουρνάρας Δεν χρειάζονται άλλοι φόροι

Δε χρειάζεται πάγωμα μισθών αλλά συγκρατημένες αυξήσεις και πρέπει να προσεχθούν οι προσλήψεις. Δεν γίνεται είπε να μη γίνουν προσλήψεις γιατί υπάρχουν ανάγκες, αλλά πρότεινε την επαναφορά του μέτρου 2 προσλήψεις για 5 αποχωρήσεις.

<b>Γιάννης  Στουρνάρας</b> Δεν χρειάζονται άλλοι φόροι | tovima.gr

Μία πλήρη πρόταση από τους πέντε προέδρους των μεγαλύτερων διμερών επιμελητηρίων της χώρας παρουσιάστηκε σήμερα. Η σχετική έκθεση των επιμελητηρίων υπογράφεται από τον καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ, κ. Γιάννη Στουρνάρα και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της The Boston Consulting Group, κ. Νίκο Βρεττό. Η πρότασή τους περιλαμβάνει 123 δράσεις που αναφέρονται σε 10 άξονες της προτεινόμενης μεταρρυθμιστικής πολιτικής, αναφέρει το reporter.gr

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως δε χρειάζονται νέοι φόροι και ανέφερε πως προσεύχεται για τον νέο υπουργό Οικονομίας ο οποίος θα πάει στις Βρυξέλλες και θα δεχθεί πιέσεις για άμεση λήψη μέτρων. Πρέπει όμως να τους πείσει ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δε λύνεται με την επιβολή φορολογικών μέτρων, αλλά χρειάζεται αντιμετώπιση του διαρθρωτικού προβλήματος.

Δε χρειάζεται πάγωμα μισθών αλλά συγκρατημένες αυξήσεις και πρέπει να προσεχθούν οι προσλήψεις. Δεν γίνεται είπε να μη γίνουν προσλήψεις γιατί υπάρχουν ανάγκες, αλλά πρότεινε την επαναφορά του μέτρου 2 προσλήψεις για 5 αποχωρήσεις.

Σημείωσε πως όσο και αν αυτό φαίνεται παράξενο η Ελλάδα έχει μεγάλη κατανάλωση. Έτσι πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση μέσω κατάργησης του φόρου στις καταθέσεις προκειμένου να δοθεί κίνητρο για αποταμίευση. Το πλήγμα στη ζήτηση θα πρέπει να αντισταθμιστεί με αύξηση των εξαγωγών.

Επίσης ανέφερε πως σήμερα η μέση σύνταξη αυξάνεται περισσότερο από το μέσο μισθό και αυτό είναι αυτοκτονία. Από αυτή την εξέλιξη πηγάζει και ο φόβος των επενδυτών ομολόγων οι οποίοι ζητούν μεγαλύτερα spreads.

Ο κ.Στουρνάρας ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει σχέδιο προς τις Βρυξέλλες και αυτό να περιλαμβάνει δεσμεύσεις τριετίας. Μηχανογράφηση στα νοσοκομεία και φορολογικός εκσυγχρονισμός ώστε να υπάρξει διασταύρωση στοιχείων για πάταξη της φοροδιαφυγής είναι τα κλειδιά. Αναγνώρισε πως υπάρχει πελατειακή σχέση και αυτή πρέπει να παταχθεί προκειμένου να υπάρξει βελτίωση.

Το σχέδιο που παρουσιάστηκε είναι δεκαετές και μπορεί να φέρει ανάπτυξη 4% ετησίως και μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ στο 75% στο τέλος της δεκαετίας.

Οι δέκα άξονες μεταρρύθμισης είναι: δημοσιονομικός εξορθολογισμός,επαναπροσδιορισμός της έννοιας και του ρόλου του κράτους, υγιές χρηματοπιστωτικό σύστημα, ισχυροί ελληνικοί όμιλοι- καινοτόμες επιχειρήσεις/ διείσδυση στη ΝΑ Ευρώπη και στις αναδυόμενες αγορές, αποτελεσματική παιδεία, ευελιξία εργατικού δυναμικού, περιβάλλον και πράσινο ενεργειακό ισοζύγιο, ποιοτικός τουρισμός και σύνδεση με τον πολιτισμό, ισχυρή ναυτιλία και ανταγωνιστική γεωργία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk