Παράσταση στα κουρδικά θα «ανέβει» στο Ντιγιάρμπακιρ

Ενα κρατικό θέατρο στη Τουρκία θα ανεβάσει, για πρώτη φορά, μία παράσταση στην μέχρι το 1991 εκτός νόμου κουρδική γλώσσα, στο πλαίσιο των μέτρων της κυβέρνησης για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και προκειμένου να αναποκριθεί στα κριτήρια που έχει θέσει η ΕΕ, μετέδωσαν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Κρατικό θέατρο στη Τουρκία θα ανεβάσει, για πρώτη φορά, παράσταση στην μέχρι το 1991 εκτός νόμου κουρδική γλώσσα. Η καινοτομία αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο των μέτρων της κυβέρνησης που έχει πάρει η κυβέρνηση για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και προκειμένου να αναποκριθεί στα κριτήρια που έχει θέσει η ΕΕ, μετέδωσαν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το θεατρικό έργο με τίτλο «Living Death» για τα «εγκλήματα τιμής» των γυναικών, θα παρουσιαστεί την 1η Οκτωβρίου στο Ντιγιάρμπακιρ, την μεγαλύτερη πόλη της ΝΑ Τουρκίας όπου κυρίως διαβιούν Κούρδοι, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Η κουρδική γλώσσα που είναι πολύ κοντινή με τα περσικά, ήταν απαγορευμένη στη Τουρκία μέχρι το 1991 παρά το γεγονός ότι τη μιλιέται από Κούρδρους που αποτελούν το 17% του πληθυσμού της Τουρκίας.

Η Τουρκία που θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε., χαλάρωσε τους περιορισμούς στη χρήση της κουρδικής γλώσσας παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευσή της σε ορισμένους δημόδιους τομείς..

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, στις αρχές του χρόνου, το κρατικό δίκτυο TRT λειτούργησε ένα τηλεοπτικό σταθμό που εκπέμπει στα κουρδικά.

Άλλωστε η Ε.Ε έχει προ πολλού ανακοινώσει ότι η Τουρκία πρέπει να λάβει μέτρα για την βελτίωση των πολιτιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων των μειονοτήτων που διαμένουν στο έδαφός της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk