Λόγω καθυστέρησης πληρωμών

Συμβάσεις με το υπουργείο Αμυνας κατήγγειλαν οι HDW και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Οι εταιρείες HDW, Κίελο Γερμανίας, και Ελληνικά Ναυπηγεία, Σκαραμαγκάς, κατήγγειλαν τις συμβάσεις που είχαν συναφθεί το 2000-02 με το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, λόγω καθυστερημένων πληρωμών εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου. Σημειώνεται ότι οι εκκρεμείς σήμερα πληρωμές από το Δημόσιο προς τις εταιρείες υπερβαίνει τα 520 εκατ. ευρώ.

Οι εταιρείες HDW, Κίελο Γερμανίας, και Ελληνικά Ναυπηγεία, Σκαραμαγκάς, κατήγγειλαν την Δευτέρα τις συμβάσεις που είχαν συναφθεί το 2000 και 2002 με το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, λόγω καθυστερημένων πληρωμών εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Όπως προσθέτουν: «η καταγγελία της εταιρίας Ελληνικά Ναυπηγεία, ακολούθησε την καταγγελία εκ μέρους της HDW, καθώς η πρώτη απώλεσε τον απαραίτητο για την ολοκλήρωση των Προγραμμάτων κύριο προμηθευτή της τεχνολογίας».

»Η HDW και τα Ελληνικά Ναυπηγεία για περισσότερο από δύο χρόνια διεξήγαγαν πολυάριθμες συζητήσεις με την Ελληνική Κυβέρνηση, οι οποίες, ωστόσο δεν οδήγησαν σε λύση».

»Οι εκκρεμείς σήμερα πληρωμές από το Ελληνικό Δημόσιο προς τις εταιρείες HDW και Ελληνικά Ναυπηγεία υπερβαίνει τα 520 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, περίπου 300 εκατομμύρια είναι οι εκκρεμείς πληρωμές προς την Ελληνικά Ναυπηγεία. Το Ελληνικό Δημόσιο, δεν εκπληρώνει, από μακρού, τις συμβατικές του υποχρεώσεις με αποτέλεσμα η συνέχιση των συμβάσεων αυτών για τις δυο εταιρείες να μην είναι πλέον ανεκτή οικονομικά/από οικονομικής πλευράς».

»Η HDW και η Ελληνικά Ναυπηγεία προετοιμάζουν τις περαιτέρω νομικές ενέργειές τους και σκοπεύουν να καταφύγουν σε διαιτησία κατά του Ελληνικού Δημοσίου».

Ακόμη στην σχετική ανακοίνωση γίνεται αναφορά στα σχετικά με τα προγράμματα «Αρχιμήδης» και «Ποσειδών – Neptune ΙΙ» και υπενθυμίζεται ότι:

«Η πρώτη σύμβαση αφορά στην κατασκευή τεσσάρων υποβρυχίων τύπου U214 με σύστημα αναερόβιας πρόωσης μέσω κυψελών οξυγόνου για το Ελληνικό Ναυτικό (Πρόγραμμα «Αρχιμήδης»). Και τα τέσσερα υποβρύχια έχουν ήδη κατασκευαστεί. Επιπλέον, το 2006 η HDW και τα Ελληνικά Ναυπηγεία προσέφεραν προς αποδοχή στο Ελληνικό Δημόσιο το πρώτο υποβρύχιο τύπου 214 με την επωνυμία ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ.

»Το υποβρύχιο δεν παρελήφθη παρά το γεγονός ότι αυτό απέδειξε την απεριόριστη ικανότητά του για όλες τις απαιτούμενες επιδόσεις, μάλιστα δε σαφώς υπερέβη και κάποιες από αυτές. Επιπλέον, το υποβρύχιο είναι πιστοποιημένο από τον επίσημο Γερμανικό φορέα BWB (Bundesamt f-r Wehrtechnik und Beschaffung)».

»Η δεύτερη σύμβαση (Πρόγραμμα «Ποσειδών – Neptune ΙΙ») αφορά τον εκμοντερνισμό τριών υποβρυχίων τύπου 209, τα οποία θα μετασκευαστούν, ώστε να αποκτήσουν και αυτά την τεχνολογία των κυψελών οξυγόνου».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk