«Λουκέτο» στις ασφαλιστικές Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, General Union, General Trust και Σκούρτης

Την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας πέντε ασφαλιστικών εταιρειών αποφάσισε ομόφωνα η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, με το αιτιολογικό ότι δεν ανταποκρίθηκαν στην υποχρεώση τους να καλύψουν τα απαιτούμενα περιθώρια φερεγγυότητας.

«Λουκέτο» στις ασφαλιστικές Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, General Union, General Trust και Σκούρτης | tovima.gr

Την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας πέντε ασφαλιστικών εταιρειών αποφάσισε ομόφωνα η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, με το αιτιολογικό ότι δεν ανταποκρίθηκαν στην υποχρεώση τους να καλύψουν τα απαιτούμενα περιθώρια φερεγγυότητας. Πρόκειται για τις εταιρείες Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια

ΑΕΑΖ, Γενική Ενωση ΑΕΕΓΑ (General Union), Γενική Πίστη ΑΕΕΓΑ (General Trust) και Γ.Η. Σκούρτης ΑΕΕΓΑ. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης. Η απόφαση ελήφθη μετά από εισήγηση του Γενικού Διευθυντή, «με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων των χιλιάδων ασφαλισμένων, των εργαζομένων και της αξιοπιστίας του θεσμού της Ιδιωτικής Ασφάλισης». Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη, ότι: «η ΕΠ.Ε.Ι.Α. από μακρού χρόνου, εξάντλησε όλα τα περιθώρια επίλυσης του προβλήματος δίνοντας επανειλημμένα την ευκαιρία να καλυφθούν τα απαραίτητα περιθώρια φερεγγυότητας.

Παρά ταύτα, οι εν λόγω εταιρείες παρουσίαζαν αδυναμία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των ασφαλισμένων τους, αλλά και των εργαζομένων τους». Αντί να κατατεθούν τα οφειλόμενα ποσά στους συγκεκριμένους λογαριασμούς, στις 16 και στις 18 Σεπτεμβρίου 2009 εμφανίστηκε στην ΕΠΕΙΑ ο κ. Παύλος Ψωμιάδης (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ) και προς κάλυψη των απαιτούμενων ποσών των τεσσάρων πρώτων εκ των προαναφερόμενων εταιρειών κατέθεσε εγγυητική επιστολή ύψους 550 εκατ. ευρώ της τράπεζας HSBC, η οποία μετά από έλεγχο της Τραπέζης της Ελλάδος αποδείχθηκε ότι δεν είναι γνήσια. Το γεγονός αυτό μας γνωστοποίησε η ΤτΕ με σχετικό έγγραφό της (αρ.πρ: ΙΔ/27 της 18/09/09) υποδεικνύοντας ταυτόχρονα και την άμεση ενημέρωση των Εισαγγελικών Αρχών, ενημέρωση στην οποία η ΕΠ.Ε.Ι.Α. έχει ήδη προβεί από 18/09/09.

»Με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο η ΕΠ.Ε.Ι.Α. ορίζει επόπτες ασφαλιστικής εκκαθάρισης και ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών να ορίσει Επόπτη Χαρτοφυλακίων Ζωής. Σημειώνεται ότι:

»Για τον Κλάδο Αυτοκινήτων κάλυψη θα παρέχει το επικουρικό κεφάλαιο για 30 ημέρες, έτσι όπως προβλέπεται από το νόμο.

»Για τον Κλάδο Ζωής, με βάση πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, ορίζεται από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Επόπτης Χαρτοφυλακίων Ζωής, ο οποίος αναλαμβάνει τη λειτουργία της εταιρείας μέχρι να μεταβιβαστούν τα χαρτοφυλάκια ζωής σε άλλες ασφαλιστικές εταιρείες, καταβάλλοντας αποζημιώσεις σε ασφαλισμένους και δικαιούχους, καθώς και τους μισθούς στους εργαζόμενους.

»Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται ότι όλοι οι ασφαλισμένοι στον Κλάδο Ζωής, δε θα χάσουν τα δικαιώματά τους και τα χρήματα που έχουν αποταμιεύσει.

»Οι εργαζόμενοι στον Κλάδο Ζωής θα συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι να μεταβιβαστούν τα χαρτοφυλάκια σε άλλες εταιρείες, στις οποίες αναμένεται να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος των εργαζόμενων».

Οι σχετικές αποφάσεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΠΕΙΑ, www.pisc.gr.

Δικαστικά θα κινηθεί η Ασπίς Πρόνοια

Σε ανακοίνωση της Ασπίς Πρόνοια σχετικά με την απόφαση της ΕΠ.Ε.Ι.Α. αναφέρεται ότι «οι εταιρείες του ομίλου Ασπίς Πρόνοια θα στραφούν αμέσως με κάθε νόμιμο μέσο κατά της αποφάσεως αυτής».

Προσθέτει δε ότι είχε ζητηθεί ολιγοήμερη παράταση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου «για την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου και την εντεύθεν κεφαλαιακή ενίσχυση» από τις εταιρείες Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, Γενική Ένωση ΑΕΓΑ και Γενική Πίστη ΑΕΓΑ.

«Ούτε η παράταση αυτή δόθηκε ούτε και οι απόψεις των εταιρειών για τον τρόπο προσδιορισμού της κεφαλαιακής τους επάρκειας εισακούστηκαν», σημειώνεται χαρακτηριστικά και προστίθεται ότι «οι εταιρείες του ομίλου Ασπίς Πρόνοια θα στραφούν αμέσως με κάθε νόμιμο μέσο κατά της αποφάσεως αυτής, η οποία αποτελεί πλήγμα για τον όμιλο, αλλά και για τους εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που περιέβαλαν πάντοτε τις εταιρείες του ομίλου Ασπίς Πρόνοια με την αμέριστη εμπιστοσύνη τους».

ΣΥΡΙΖΑ: να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι

Την διασφάλιση των εργαζομένων στις ανωτέρω ασφαλιστικές εταιρείες, καταρχάς μέχρι να αναλάβει καθήκοντα η νεά κυβέρνηση, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε ότι αφορά την 5η Οκτωβρίου καλεί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να δεσμευτούν δημόσια ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα, ώστε να εξασφαλιστεί η απασχόληση όλων των εργαζομένων στις εν λόγω εταιρείες και η εξόφληση των δεδουλευμένων τους

«Η απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης αφήνει κυριολεκτικά στο δρόμο, στο έλεος της ανεργίας και μάλιστα απλήρωτους για δεδουλευμένα πολλών μηνών, πάνω από 700 εργαζόμενους, προκαλώντας εκρηκτικά οικογενειακά δράματα κι ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα» αναφέρει ο Παν.Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ως απαράδεκτες και ακραία αντικοινωνικές μια σειρά νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες, στο όνομα της εύρυθμης και ασφαλούς λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών, τιμωρούν πρώτα απ’ όλα και κυρίως τους εργαζόμενους σε αυτές τις εταιρείες με την εσχάτη των ποινών, που είναι η ανεργία, για ενδεχόμενες ευθύνες που έχει η ιδιοκτησία των εταιρειών αυτών καθώς και οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, με το ανεπαρκές πλαίσιο εποπτικών ελέγχων»

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει προς αυτή την κατεύθυνση τις ρεαλιστικές και τεκμηριωμένες προτάσεις που έχει καταθέσει η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΑΣΕ).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk