Κλιματική αλλαγήΗ παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα ενδέχεται να οδηγήσει στη δημιουργία έως και 10 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας μέχρι το 2020

Στην περίπτωση που συμμετάσχουν όλες οι χώρες σε μια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,8% περισσότερο από ό,τι στην περίπτωση που δεν αναληφθεί σχετική δράση.

<b>Κλιματική αλλαγή</b>Η παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα ενδέχεται να οδηγήσει στη δημιουργία έως και 10 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας μέχρι το 2020 | tovima.gr

Στη δημιουργία έως και 10 εκατομμύρια νέων θέσεων εργασίας μέχρι το 2020 ενδέχεται να οδηγήσει μια κλιματική συμφωνία που θα θέτει «φιλόδοξους» στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με την έκθεση «Μειώνοντας το κόστος: τα οικονομικά οφέλη της συνεργατικής κλιματικής δράσης» που παρέδωσαν σήμερα στον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ο τέως πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τόνι Μπλερ και η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση Climate Group.

Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, ο κ. Μπλερ είπε ότι «είναι ουσιώδες να καταλήξουμε σε συμφωνία στην Κοπεγχάγη. Νομίζω ότι είναι εφικτό».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι πρέπει να καταδειχθεί στους υπεύθυνους για χάραξη πολιτικής και στο κοινό ότι οι επενδύσεις στην κατεύθυνση της μείωσης των εκπομπών από ορυκτά καύσιμα θα δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση, υπογραμμίζοντας ότι «το κόστος της ανάληψης δράσης πέφτει δραματικά όσο πιο ευρείς είναι οι τομείς συνεργασίας».

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία βασίστηκε σε έρευνα του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, στην περίπτωση που συμμετάσχουν όλες οι χώρες σε μια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,8% περισσότερο από ό,τι στην περίπτωση που δεν αναληφθεί σχετική δράση.

Επιπλέον, η συμμετοχή όλων των χωρών σε μια συμφωνία που προβλέπει μεγάλες μειώσεις των εκπομπών ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα 4 δολάρια τον τόνο, από 65 δολάρια τον τόνο σήμερα.

«Αυτό αντικατοπτρίζει απλά τις μεγαλύτερες ευκαιρίες που είναι διαθέσιμες, στο πλαίσιο μιας πολυμερούς συμφωνίας, για χαμηλού κόστους μειώσεις εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και του γεγονότος ότι, καθώς μεγαλώνουν οι αγορές, νέες τεχνολογίες καθίστανται οικονομικά βιώσιμες», τονίζεται στην έκθεση.

Περίπου το 1,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ ή ποσό ενός τρισ. δολαρίων χρειάζεται ετησίως μέχρι το 2050 για να καταστεί διαθέσιμη η τεχνολογία που απαιτείται για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με την έκθεση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk