Μετά από ένα Σαββατοκύριακο διεργασιών και ανταλλαγής επιστολών ανάμεσα σε κόμματα και δημοσιογράφους, το αποψινό ντιμπέιτ των έξι θα είναι σε λίγες ώρες γεγονός. Θα φιλοξενηθεί στο ειδικά διαμορφωμένο στούντιο 3 του 1ου ορόφου του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής στις 20.00.

Οι πολιτικοί που θα λάβουν μέρος στην τηλεμαχία είναι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ. Κώστας Καραμανλής (θα τον υποδεχτεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος), ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιώργος Παπανδρέου (θα τον υποδεχτεί ο εντεταλμένος σύμβουλος Πάνος Λουκάκος), η γενική γραμματέας του Κ.Κ.Ε. Αλέκα Παπαρήγα (θα την υποδεχτεί ο γενικός διευθυντής Ραδιοφωνίας Αντώνης Ανδρικάκης), ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας (θα τον υποδεχτεί ο εντεταλμένος σύμβουλος Κώστας Κέκης), ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης (θα τον υποδεχτεί ο γενικός διευθυντής τηλεόρασης Δημήτρης Γόντικας) και εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων ο επικεφαλής της εκλογικής καμπάνιας Νίκος Χρυσόγελος (θα τον υποδεχτεί ο γενικός διευθυντής Οικονομικών υπηρεσιών Γιώργος Υφαντής).

Οι έξι δημοσιογράφοι που θα απευθύνουν ερωτήσεις ανά τρεις στο πρώτο και το δεύτερο μέρος της τηλεμαχίας είναι ο Παύλος Τσίμας (MEGA), Νίκος Ευαγγελάτος (ΑΝΤ1), ο Αιμίλιος Λιάτσος (STAR), ο Ανδρέας Κωνσταντάτος (ALTER), ο Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA) και η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ). Την τηλεμαχία θα συντονίσει η κεντρική παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου της ΝΕΤ Μαρία Χούκλη. Τους δημοσιογράφους θα υποδεχτεί ο γενικός διευθυντής Ενημέρωσης Γιώργος Λαμπράκος.

Οι όροι της τηλεμαχίας όπως καθορίστηκαν από τους εκπροσώπους των κομμάτων έχουν ως εξής:

•Κάθε ερώτηση δημοσιογράφου έχει διάρκεια 30΄΄
•Οι ερωτήσεις υποβάλλονται διαδοχικά από τους δημοσιογράφους, ξεκινώντας κάθε κύκλο ερωτήσεων από διαφορετικό πολιτικό αρχηγό.
•Ο χρόνος απάντησης των αρχηγών είναι 120΄΄
•Κάθε δημοσιογράφος έχει δυνατότητα ερώτησης επαναφοράς διάρκειας 30΄΄ στο ίδιο θέμα.
•Η απάντηση του πολιτικού αρχηγού δεν μπορεί να ξεπερνά τα 60΄΄
•Στο τέλος κάθε τηλεοπτικού μέρους θα έχουν τη δυνατότητα οι πολιτικοί αρχηγοί να θέσουν ερώτημα σε άλλο πολιτικό αρχηγό που θα επιλέξουν.
•Ερώτηση 30΄΄ και απάντηση 75΄΄
•Οι έξι ενότητες είναι Οικονομία – Ανάπτυξη, Κοινωνική Πολιτική – Εργασία, Εξωτερική Πολιτική – Ευρωπαϊκή Ένωση, Περιβάλλον – Βιώσιμη Ανάπτυξη, Παιδεία – Τεχνολογία – Πολιτισμός, Διακυβέρνηση – Δημόσια Διοίκηση

Για την εξυπηρέτηση των δημοσιογράφων που θα καλύψουν την τηλεοπτική συζήτηση, θα λειτουργήσει Κέντρο Τύπου, στον 1ο όροφο του Ραδιομεγάρου, εξοπλισμένο με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλέφωνα και φαξ. Οι δημοσιογράφοι κατά την προσέλευσή τους θα παραλάβουν ειδικές διαπιστεύσεις από το γραφείο τύπου για τους χώρους που θα τους επιτρέπεται να παραβρίσκονται εντός της Ε.Ρ.Τ.

Πώς θα διαμορφώσουν τα κανάλια το πρόγραμμά τους

Στη ΝΕΤ θα προβληθεί δεκάλεπτο δελτίο ειδήσεων στις 18.00 ενώ η κα Πηνελόπη Γαβρά θα παρουσιάσει στις 18.10 την εκπομπή πριν από το ντιμπέιτ. Η κα Πηνελόπη Γαβρά θα παρουσιάσει και την εκπομπή «Η ώρα των αρχηγών» στις 23.00 ενώ ο κ. Γιάννης Πολίτης θα συνεχίσει στις 23.30. Καλεσμένοι στην εκπομπή οι κ.κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος (Ν.Δ) , Ανδρέας Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ), Μάκης Μαϊλης (Κ.Κ.Ε), Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), Κυριάκος Βελόπουλος (ΛΑΟΣ), Μιχάλης Τρεμόπουλος (Οικολόγοι Πράσινοι). Από την MRBστην εκπομπή θα είναι ο ειδικός αναλυτής Δημήτρης Μαύρος και από τις εφημερίδες οι Παντελής Καψής, Αλέξης Παπαχελάς, Σεραφείμ Κοτρώτσος και Δημήτρης Τσιόδρας. Η βραδιά θα προβληθεί παράλληλα και από το ψηφιακό κανάλι της ΕΡΤ Πρίσμα+ με διερμηνεία στην Ελληνική νοηματική γλώσσα.

Το ΜEGA μεταθέτει το κεντρικό του δελτίο μία ώρα νωρίτερα, στις 19.00 ενώ αμέσως μετά το ντιμπέιτ, θα προβληθεί ενημερωτική εκπομπή με τον Γιάννη Πρετεντέρη. Καλεσμένοι της εκπομπής είναι οι υποψήφιοι βουλευτές: με τη ΝΔ ο κ. Νίκος Δένδιας (Κέρκυρα) και η κα Νατάσα Ράγιου (Αχαϊα), με το ΠΑΣΟΚ ο κ. Πάνος Μπεγλίτης (Κορινθίας) και η κα Εύα Καϊλή (Α’ Θεσ/νικης), με το ΚΚΕ ο κ. Γιάννης Πρωτούλης (Β’ Αθήνας), με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α ο κ. Ρήγας Αξελός (Α’ Αθήνας), με το ΛΑ.Ο.Σ ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης (Β΄Αθήνας), με τους «Οικολόγους Πράσινους» ο κ. Τάσος Κρομμύδας. Σχολιάζουν η τηλεκριτικός κα Πόπη Διαμαντάκου και ο δημοσιογράφος κ. Ιάσων Τριανταφυλλίδης.

Και το κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 θα προβληθεί στις 19.00 ενώ στις 23.15 ο κ. Νίκος Ευαγγελάτος θα παρουσιάσει την εκπομπή «Εκλογές 2009».

Το κεντρικό δελτίο του ALTER με τον Ακη Παυλόπουλο θα προβληθεί στις 18.45. Αμέσως μετά το τέλος του ντιμπέιτ, ο κ. Νίκος Χατζηνικολάου θα παρουσιάσει την εκπομπή «Πρόσωπο με πρόσωπο» την οποία στις 22.30. Στο στούντιο θα βρίσκονται ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, υποψήφιος Βουλευτής Β΄ Αθηνών Ν.Δ., η κα. Βάσω Παπανδρέου, υποψήφια Βουλευτής Β΄ Αθηνών ΠΑ.ΣΟ.Κ., η κα. Ελίζα Βόζεμπεργκ, υποψήφια Βουλευτής Α΄ Αθηνών Ν.Δ., ο κ. Μάκης Γιομπαζολιάς, υποψήφιος Βουλευτής Α΄ Αθηνών ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο κ. Γιώργος Μαρίνος, υποψήφιος βουλευτής Ευβοίας Κ.Κ.Ε., ο κ. Γιώργος Βαρεμένος, υποψήφιος Βουλευτής Β΄ Αθηνών ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο κ. Μάκης Βορίδης, υποψήφιος Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής ΛΑ.Ο.Σ., η κα. Ιωάννα Κοντούλη, Β΄ Επικεφαλής Οικολόγοι- Πράσινοι & υποψήφια Βουλευτής Β΄ Αθηνών, η κα. Μαριάννα Πυργιώτη, και ο κ. Νίκος Φελέκης.

Ενα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα θα προβληθεί η ειδική ενημερωτική εκπομπή του ALPHA, «Η ώρα της κάλπης» με τον Νίκο Μάνεση. Φιλοξενούμενοι στο στούντιο οι κ.κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος (Υποψήφιος ΝΔ), Χάρης Καστανίδης (Υποψήφιος ΠΑΣΟΚ), Θανάσης Πλεύρης (Υποψήφιος ΛΑΟΣ), Ρένα Δούρου (Υποψήφια ΣΥΡΙΖΑ) και Αντώνης Καφετζόπουλος (Μέλος Οικολόγων Πράσινων).

Στις 19.30 η κα Ελένη Τσαγκά θα παρουσιάσει το κεντρικό δελτίο του STAR. Στη συνέχεια, θα μεταδοθεί το ντιμπέιτ το οποίο θα διακοπεί στις 21.00 οπότε και θα προβληθεί ξένη σειρά.

Ειδική εκπομπή θα προβάλλει και η ΕΤ3 στις 23.30 με τη Νικολέττα Γεωργιοπούλου στην παρουσίαση. Στο στούντιο για να σχολιάσουν τα του ντιμπέιτ θα βρεθούν οι κ.κ. Κώστας Καρτάλης (ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας), Χρήστος Σταϊκούρας (ΝΔ Φθιώτιδας), Αλεξάνδρα Μπαλού (ΚΚΕ Επικρατείας), Θεόδωρος Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ Α΄Πειραιά), Ηλίας Πολατίδης (ΛΑΟΣ Σέρρες) και Θανάσης Μακρής (Οικολόγοι Σέρρες).

Σε μαγνητοσκόπηση θα προβάλλει το ντιμπέιτ ο ΣΚΑΙ σήμερα στις 00.45 μετά τα μεσάνυχτα.