Συζήτηση για το μέλλον του σινεμά

Ανάπτυξη του ελληνικού κινηματογράφου μέσω ΕΣΠΑ προτείνει το ΠΑΣΟΚ

Ανακατανομή των κονδυλίων προς όφελος της κινηματογραφικής παραγωγής και αναδιαπραγμάτευση του ΚΠΣ, ώστε να υπάρξει τομεακό πρόγραμμα για τον πολιτισμό μέσω του ΕΣΠΑ, θα επιδιώξει το ΠΑΣΟΚ, εάν κερδίσει τις εκλογές, είπε η Μαρία Δαμανάκη σε συζήτηση για την κινηματογραφική πολιτική των κομμάτων, που διοργάνωσε για πρώτη φορά το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

Ανακατανομή των κονδυλίων προς όφελος της κινηματογραφικής παραγωγής και αναδιαπραγμάτευση του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ώστε να υπάρξει τομεακό πρόγραμμα για τον πολιτισμό μέσω του ΕΣΠΑ, θα επιδιώξει το ΠΑΣΟΚ, εάν κερδίσει τις εκλογές, είπε η Μαρία Δαμανάκη σε συζήτηση για την κινηματογραφική πολιτική των κομμάτων, που διοργάνωσε για πρώτη φορά το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

Η ίδια είπε ότι το ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει στο πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών της διακυβέρνησής του την κατάθεση σχεδίου νόμου για τον κινηματογράφο.

Απέναντι στους εκπροσώπους των κομμάτων, Θοδωρή Δραβίλα, γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Εύα Μελά (ΚΚΕ), Ρήγα Αξελό (ΣΥΡΙΖΑ), Δημήτρη Κωνσταντάρα (ΛΑΟΣ) και Νικόλαο Μυλωνά (Οικολόγοι-Πράσινοι), ήταν οι δημοσιογράφοι, κριτικοί κινηματογράφου Μαρία Κατσουνάκη (Καθημερινή), Βένα Γεωργακοπούλου (Ελευθεροτυπία), Γιάννης Ζουμπουλάκης (Βήμα) και Ρόμπι Εκσιέλ (Έθνος).

Στην ίδια ερώτηση, για την αναγκαιότητα ψήφισης ενός νομοσχεδίου για τον κινηματογράφο, η εκπρόσωπος του ΚΚΕ Εύα Μελά, απάντησε ότι «με όλες τις επιφυλάξεις, το προοδευτικότερο νομοσχέδιο είναι αυτό της Μελίνας Μερκούρη του 1986, γιατί παρά τις ατέλειές του έβαζε τον δημιουργό σε μια υπόσταση, αντίθετα με τα προτεινόμενα που βάζουν ρυθμιστή τον οικονομικό παραγωγό».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, «ο νόμος Μελίνας-Ζαχαρία του 1986 θα μπορούσε, με σημαντικές προσθήκες, να αποτελεί εξαιρετική βάση». «Αυτά που προτείνει ο νέος νόμος περιλαμβάνουν και πράγματα απαράδεκτα, δεν μπορεί ο παραγωγός να είναι ο κύριος εκφραστής του κινηματογράφου αλλά ο δημιουργός» τόνισε ο κ. Αξελός, ο οποίος είπε επίσης ότι το κόμμα του ζητά να δοθεί αύξηση στον πολιτισμό ύψους 5%, από περικοπές στις αμυντικές δαπάνες και τον στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Δημήτρης Κωνσταντάρας τόνισε ότι «όπως δεν ασχολήθηκε κανείς τόσα χρόνια με το θέμα του ελληνικού κινηματογράφου ούτε τώρα πρόκειται να ασχοληθεί κανείς».

Για τους Οικολόγους-Πράσινους, «ο ισχύων νόμος έχει αρκετά θετικά που πρέπει να εφαρμοστούν και άλλα να εκσυγχρονιστούν».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk