Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες κερδίζουν, αλλά χάνουν οι μικροί συνεταίροι τους στη διακυβέρνηση - Αβέβαιο το μέλλον της καγκελαρίου και του υπουργού Εξωτερικών

Ολοι μάχονται για την επιβίωση

Oσο πιο νωθρά τόσο πιο καλά. Αυτό απέδειξε η τηλεοπτική αντιπαράθεση της περασμένης Κυριακής μεταξύ της Ανγκελα Μέρκελ και του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ . Τα κόμματά τους, σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Forsa, σημείωσαν αμέσως μετά σημαντική ποσοστιαία αύξηση- οι Χριστιανοδημοκράτες της κ. Μέρκελ κατά δύο μονάδες, από 35% σε 37%, οι Σοσιαλδημοκράτες μάλιστα κατά τρεις, από 21% σε 24%. Και αυτό παρ΄ όλο που και οι δύο μονομάχοι ήταν κάθε άλλο παρά ελκυστικοί. «Συζήτηση μεταξύ δύο βαρβιτουρικών» έγραψε εφημερίδα.

Oσο πιο νωθρά τόσο πιο καλά. Αυτό απέδειξε η τηλεοπτική αντιπαράθεση της περασμένης Κυριακής μεταξύ της Ανγκελα Μέρκελ και του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ . Τα κόμματά τους, σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Forsa, σημείωσαν αμέσως μετά σημαντική ποσοστιαία αύξηση- οι Χριστιανοδημοκράτες της κ. Μέρκελ κατά δύο μονάδες, από 35% σε 37%, οι Σοσιαλδημοκράτες μάλιστα κατά τρεις, από 21% σε 24%. Και αυτό παρ΄ όλο που και οι δύο μονομάχοι ήταν κάθε άλλο παρά ελκυστικοί. «Συζήτηση μεταξύ δύο βαρβιτουρικών» έγραψε εφημερίδα. «Το πιο κοιμήσικο ντιμπέιτ στα τηλεοπτικά χρονικά».

Η νωθρότητα έχει σύστημα. Με μια ασύλληπτη επικοινωνιακή ακροβασία, τα επιτελεία των δύο κομμάτων μετέτρεψαν τη ρητορική αδυναμία των εκλεκτών τους σε σήμα ποιότητας. «Δηλώνουνότι οι Γερμανοί δυσπιστούν έναντι των χαρισματικών ρητόρων» λέει πολιτικός αναλυτής. «Ετσι πωλούν το μειονέκτημά τους ως προσόν». Οι «τιμές» των δύο αντιπάλων ανέβηκαν όντως και σε προσωπικό επίπεδο στα ύψη. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το ποσοστό των ατόμων που θα ψήφιζαν άμεσα ως καγκελάριο την κ. Μέρκελ ανέβηκε από 53% σε 56%, το αντίστοιχο για τον κ. Σταϊνμάγερ από 20% σε 24%.

Οι μετατοπίσεις αυτές δεν προκαταλαμβάνουν βέβαια την έκβαση των εκλογών της 27ης Σεπτεμβρίου. Και αυτό επειδή οι αυξήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων ισοφαρίστηκαν από αντίστοιχες απώλειες των «μικρών» δυνητικών συνεταίρων τους: οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του Γκουίντο Βεστερβέλε , που προαλείφονται ως κυβερνητικοί εταίροι των Χριστιανοδημοκρατών, έπεσαν από το 14% στο 12%. Τα κόμματα του λεγόμενου «αστικού στρατοπέδου» μένουν έτσι με 49%, οριακά κάτω από την αυτοδυναμία. Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι απώλειες του κόμματος Αριστερά του Οσκαρ Λαφοντέν, που «βούτηξε» από το 14% στο 10%. Μαζί με τους Πράσινους (από 10% σε 11%) το «αριστερό» στρατόπεδο μένει έτσι στο 45%- όσο δηλαδή είχε και πριν από μία εβδομάδα.

Οσο καλά και να είναι όμως τα τρέχοντα προγνωστικά για τους δύο υποψηφίους, άλλο τόσο ασαφές είναι το μέλλον τους. Και αυτό επειδή οι σημερινές «επιτυχίες» τους κινούνται, από ποσοστιαίας απόψεως, στα κατώτερα δυνατά όρια των προσδοκιών. Η μονομαχία τους παίρνει έτσι «τραγική» διάσταση. «Δεν πρόκειται απλώς για την απόσταση που έχουν μεταξύ τους» λέει ο πολιτικός αναλυτής Μπερντ Ούλριχ. «Το στοίχημα είναι η πολιτική τους επιβίωση».

Για την κ. Μέρκελ ο πήχης είναι το εκλογικό αποτέλεσμα του 2005: 35,2%. «Αν δεν τον υπερπηδήσειστις 27 Σεπτεμβρίου, θα αρχίσει το τέλος της καγκελαρίας της» λέει ο ίδιος. «Ισως αυτή τραβήξει ακόμη ένα-δύο χρόνια, στο τέλος όμως θα καταντήσει μαρτύριο».

Ακόμη πιο δραματικά είναι τα πράγματα για τον κ. Σταϊνμάγερ. Ο δικός του πήχης είναι, από τη μια, πολύ χαμηλότερος: ούτε καν το 35% που πέτυχε ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ το 2005, αλλά το 28,8% του Εριχ Ολενμπάουερ από το 1953- το κατώτερο ποσοστό της Σοσιαλδημοκρατίας μεταπολεμικά. Ωστόσο και το ύψος αυτό ξεπερνά προφανώς τις δυνάμεις του. «Το debate έβγαλε νικητή τον Σταϊνμάγερ στα σημεία» έλεγε τηλεπαρουσιαστής. « Αυτό όμως έγινε πολύ αργά. Και ο χρόνος που του απομένει τώρα ως τις εκλογές είναι ελάχιστος».

Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών συνεχίζει βέβαια να μάχεται ως «λέων». Και αυτό αποφέρει καρπούς. Σύμφωνα με το ινστιτούτο Forsa, o βαθμός συσπείρωσης των οπαδών της Σοσιαλδημοκρατίας ανεβαίνει τελευταία συνεχώς. Θετικό γι΄ αυτόν κρίνεται επίσης το ότι στο debate κέρδισε κατά κράτος τη μάχη για τους αναποφάσιστους. Το αν όλα αυτά ωστόσο θα φτάσουν για να κατακτήσει το «σωτήριο» ποσοστό των 4,8 μονάδων που τον χωρίζουν από το «όριο Ολενμπάουερ» είναι ανοικτό θέμα. «Η καρδιά του θα τρέμει ως την τελευταία στιγμή» λέει φίλος του.

Η μοίρα των δύο υποψηφίων είναι φυσικά συνυφασμένη με εκείνη των κομμάτων τους. Αυτό όμως με διαφορετικό τρόπο. «Αν η Χριστιανοδημοκρατία χάσει στις εκλογές, ο μόνος που θα το πληρώσει θα είναι η Μέρκελ» γράφει η εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Ζeit». «Αν ναυαγήσει ο Σταϊνμάγερ, τότε θα προκύψει μια καινούργια Σοσιαλδημοκρατία».

Για τη διαδοχή της καγκελαρίου δεν ακούγονται ακόμη ονόματα. Οι επίδοξοι διάδοχοι του κ. Σταϊνμάγερ, καθώς και του προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών Φραντς Μιντερφέρινγκ, είναι όμως γνωστοί: ο υπουργός Περιβάλλοντος Σίγκμαρ Γκάμπριελ, ο υπουργός Εργασίας Ολαφ Στολτς , η αντιπρόεδρος του κόμματος Αντρέα Νάλες και ο κυβερνήτης – δήμαρχος του Βερολίνου Κλάους Βοβεράιτ. Οι δύο πρώτοι ανήκουν στο «κέντρο» του κόμματος, οι δύο άλλοι στην αριστερή «ρεαλιστική» πτέρυγά του. Πολύ πιθανόν οι δύο ομάδες να μοιραστούν τα οφίκια. Σε κάθε περίπτωση πάντως η μελλοντική ηγεσία θα είναι πολύ πιο «νέα και ωραία» απ΄ ό,τι το «αναχρονιστικό ντούο» Μιντερφέρινγκ- Σταϊνμάγερ.

Τα πιο καυτά θέματα
Ο ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ αγώνας γίνεται, όπως είναι φυσικό, εφ΄ όλης της ύλης. Τα πιο καυτά προεκλογικά θέματα είναι όμως: * Η πυρηνική ενέργεια. Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και η Αριστερά επιμένουν στο οριστικό κλείσιμο όλων των ατομικών εργοστασίων ως το 2020, οι Χριστιανοδημοκράτες συνηγορούν υπέρ της παράτασης της λειτουργίας τους, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες τάσσονται υπέρ της κατασκευής νέων. Ο καβγάς άναψε τελευταία μετά την αποκάλυψη δυο ντοκουμέντων: το πρώτο, από τη δεκαετία του ΄80 που δείχνει ότι η κυβέρνηση του Χριστιανοδημοκράτη Χέλμουτ Κολ παρενέβη παρανόμως υπέρ της πρόκρισης της περιοχής Γκορλέμπεν, στην Κάτω Σαξονία, ως σταθμού αποθήκευσης των ατομικών αποβλήτων. Και το δεύτερο από σήμερα, που ενισχύει την υποψία ότι οι Χριστιανοδημοκράτες προετοιμάζουν την οικοδομή νέων πυρηνικών εγκαταστάσεων.

* Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν. Τα κοινοβουλευτικά κόμματα είναι υπέρ της στρατιωτικής παρέμβασης στο Αφγανιστάν, κανένα από αυτά δεν μιλά όμως για «πόλεμο»- « ίσως επειδή έχουν όλα τη φωλιά τους λερωμένη » όπως έγραψε εφημερίδα. Εξαίρεση αποτελεί η Αριστερά, που τάχθηκε εξ αρχής υπέρ της άμεσης αποχώρησης των γερμανικών και νατοϊκών στρατευμάτων. Το θέμα πήρε όμως τελευταία μεγάλες διαστάσεις, μετά τη διαταγή που έδωσε γερμανός συνταγματάρχης για τον βομβαρδισμό δυο βυτιοφόρων που είχαν απαχθεί από τους Ταλιμπάν- με αποτέλεσμα να θανατωθούν και 30 άμαχοι. Η αντίδραση των γερμανών ψηφοφόρων ήταν να δώσουν 4 επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες στην Αριστερά (από 10%, 14%)

που τις έχασε όμως αμέσως μόλις οι Σοσιαλδημοκράτες τάχθηκαν υπέρ της έναρξης της αποχώρησης μετά το 2013.

* Η φορολογία. Οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες σχεδιάζουν τη μείωση της φορολογίας, τα άλλα κόμματα μιλούν για «ανεύθυνο λαϊκισμό» δεδομένου ότι εν όψει της κρατικής υπερχρέωσης λόγω της οικονομικής κρίσης είναι ανέφικτη κάθε μείωση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk