Η πολιτική συνομιλιών με τους Ταλιμπάν που προωθούν τώρα ΗΠΑ και Βρετανία έπρεπε να είχε υιοθετηθεί πριν από οκτώ χρόνια

Οι χαμένες ευκαιρίες για ειρήνη στο Αφγανιστάν

Ηταν ο άνδρας που αποκαλούσαν ο «μουλά με το ανθρώπινο πρόσωπο», ο «μουλά του Διαδικτύου» ή ο «Ρούντολφ Χες» των Ταλιμπάν. Ο Ουακίλ Αχμέντ Μουταβακίλ ήταν ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν. Αυτός ήταν που τον Οκτώβριο του 2001, έναν μήνα μετά την 11η Σεπτεμβρίου και μερικές εβδομάδες πριν από την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν, διαφώνησε με τη σκληροπυρηνική ιερατική ηγεσία και προσπάθησε να έρθει σε συμφωνία με την Ουάσιγκτον. Οκτώ χρόνια μετά, καθώς η Δύση …

Ηταν ο άνδρας που αποκαλούσαν ο «μουλά με το ανθρώπινο πρόσωπο», ο «μουλά του Διαδικτύου» ή ο «Ρούντολφ Χες» των Ταλιμπάν. Ο Ουακίλ Αχμέντ Μουταβακίλ ήταν ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν. Αυτός ήταν που τον Οκτώβριο του 2001, έναν μήνα μετά την 11η Σεπτεμβρίου και μερικές εβδομάδες πριν από την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν, διαφώνησε με τη σκληροπυρηνική ιερατική ηγεσία και προσπάθησε να έρθει σε συμφωνία με την Ουάσιγκτον. Οκτώ χρόνια μετά, καθώς η Δύση προσπαθεί να διαμορφώσει συνεκτική πολιτική έναντι τού Αφγανιστάν εν μέσω εσωτερικών αντιδράσεων για τον πόλεμο, ο μουλά Μουταβακίλ υποστηρίζει ότι η Δύση έχει επανειλημμένως σπαταλήσει ευκαιρίες για ειρήνη. «Εκτοτε έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών συγκρούσεων,έχει χυθεί πολύ αίμα και όλα αυτά για ποιον λόγο;» ρώτησε.

«Τώρα λένε ότι θα μιλήσουν σε κάποιους από τους Ταλιμπάν.Αυτό τούς είχα πει και εγώ αμέσως μετά τον πόλεμο. Προσφέρθηκα να τους φέρω σε επαφή με τους κατάλληλους ανθρώπους. Η απάντησή τους ήταν η φυλακή».

Η πολιτική συνομιλιών με τους Ταλιμπάν, που υιοθετήθηκε τώρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία ως μέρος της πολιτικής εξόδου από τη χώρα, θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί πριν από οκτώ χρόνια όταν η δύναμη των Ταλιμπάν είχε εξασθενήσει, σημείωσε ο κ. Μουταβακίλ. Τώρα προειδοποιεί ότι έχουν σημειώσει στρατιωτικές επιτυχίες κατά των δυτικών δυνάμεων και συνεπώς θα είναι πιο δύσκολο να ηττηθούν. Επιπλέον γνωρίζουν ότι η ανάμειξη των δυτικών χωρών στο Αφγανιστάν καθίσταται σταδιακά λιγότερο δημοφιλής στην Ευρώπη και στην Αμερική. «Αγνόησαν τους Ταλιμπάν που ενισχύθηκαν στο Πακιστάν. Αυτό είναι το αποτέλεσμα τού να μη διαπραγματεύεσαι αλλά να εξαρτάσαι από στρατιωτικά μέσα» προσέθεσε.

Ο κ. Μουταβακίλ, ο οποίος έχει διατελέσει στενός σύμβουλος του μουλά Ομάρ, κατέφυγε στο Πακιστάν όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βόρεια Συμμαχία κατέλαβαν την Καμπούλ. Επέστρεψε όταν ο Χαμίντ Καρζάι τον διαβεβαίωσε ότι δεν βρισκόταν στη λίστα με τους καταζητουμένους. Αλλά συνελήφθη από τους Αμερικανούς και πέρασε τους επόμενους 18 μήνες στη φυλακή, πρώτα στην Κανταχάρ και έπειτα στη στρατιωτική βάση του Μπαγκράμ. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών τελικά αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες και έπειτα ζήτησε από τον κ. Καρζάι να ανοίξει διάλογο με κάποιους από τους Ταλιμπάν. Οταν έθεσε υποψηφιότητα στις εκλογές του 2005 (και έχασε), εθεωρείτο δύναμη μετριοπάθειας στον νότο των Παστούν.

Προσφάτως ταξίδεψε στη Μέκκα για να συνομιλήσει με εκπροσώπους των Ταλιμπάν υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας. «Ενας από τους βασικότερους λόγους που επέστρεψα στο Αφγανιστάν ήταν για να πω στη νέα κυβέρνηση “κοιτάξτε, όλοι είμαστε Αφγανοί, υπάρχουν άνθρωποι στους Ταλιμπάν που θέλουν να αφήσουν το παρελθόν πίσω τους και να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία”. Προσπάθησα να πω το ίδιο και στους Αμερικανούς, αλλά δεν ενδιαφέρθηκαν. Το μόνο που ήθελαν να μάθουν εκείνη την περίοδο ήταν πού βρισκόταν ο μουλά Ομάρ, πού βρισκόταν ο Οσάμα μπιν Λάντεν. Εγώ δεν γνώριζα. Θα έλεγαν σε εμένα, σε κάποιον που επέστρεφε στο Αφγανιστάν, πού κρύβονταν; Ακόμη δεν γνωρίζω πού βρίσκονται». Ο κ. Μουταβακίλ αναφέρει ότι δεν υπέστη σωματική κακοποίηση. «Ωστόσο υπήρχε πνευματική κακοποίηση. Δεν μου επέτρεπαν να κοιμηθώ,δεν μου έδιναν αρκετό νερό, με απειλούσαν. Αλλά οι συνθήκες βελτιώθηκαν και μου έδιναν βιβλία. Μετά την απελευθέρωσή μου με προέτρεψαν να μιλήσω σε κάπουους από τους ηγέτες των Ταλιμπάν. Μπορεί να αλλάξεις τη γνώμη κάποιων Ταλιμπάν, αλλά αυτό δεν θα σταματήσει τον πόλεμο. Γι΄ αυτό πρέπει να μιλήσεις με την ηγεσία.Αλλά ο κ.Καρζάι και το ΝΑΤΟ θέλουν να τους κάνουν να διακηρύξουν ότι θα σταματήσουν τον πόλεμο και οι Ταλιμπάν θέλουν να φύγουν πρώτα όλες οι ξένες δυνάμεις. Πρέπει να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός.Αν δεν μιλήσεις στους Ταλιμπάν δεν θα βρεθεί λύση».

Ως ανώτατο στέλεχος του καθεστώτος των Ταλιμπάν ο μουλά Μουταβακίλ είχε υιοθετήσει απόψεις μεσαιωνικού φονταμενταλιστή. «Θέλουμε να ζήσουμε όπως έζησε ο Προφήτης πριν από 1.400 χρόνια» δήλωσε κάποτε σε συνέντευξη. Σήμερα θεωρεί ότι η διεθνής απομόνωση ευθύνεται για την αδυναμία εφαρμογής μεταρρυθμίσεων. «Είχαμε σχέσεις μόνο με το Πακιστάν,τη Σαουδική Αραβία και λίγες ακόμη χώρες.Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν ο υπόλοιπος κόσμος ήταν πιο ανοικτός προς εμάς».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk