Τα παρατράγουδα της δίκης κατά του πρώην πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν, πολιτικού αντιπάλου του γάλλου προέδρου

Ο Σαρκοζί κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας

ΛΟΝΔΙΝΟ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ. O πρώην επικεφαλής της γαλλικής Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (RG) κατηγορεί τον Νικολά Σαρκοζί για κατάχρηση εξουσίας καθώς αρχίζει η πολύκροτη δίκη κατά του πρώην πρωθυπουργού και πολιτικού αντιπάλου του γάλλου προέδρου Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Ο Υβ Μπερτράν, αρχηγός της μυστικής αστυνομίας της Γαλλίας επί 12 χρόνια έως το 2004, υποστηρίζει ότι ο κ. Σαρκοζί χρησιμοποίησε την πολιτική επιρροή του προκειμένου να οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης τον κ. Ντε Βιλπέν, ο οποίος κατηγορείται για συνέργεια σε εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμησης του γάλλου προέδρου.

ΛΟΝΔΙΝΟ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ. O πρώην επικεφαλής της γαλλικής Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (RG) κατηγορεί τον Νικολά Σαρκοζί για κατάχρηση εξουσίας καθώς αρχίζει η πολύκροτη δίκη κατά του πρώην πρωθυπουργού και πολιτικού αντιπάλου του γάλλου προέδρου Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Ο Υβ Μπερτράν, αρχηγός της μυστικής αστυνομίας της Γαλλίας επί 12 χρόνια έως το 2004, υποστηρίζει ότι ο κ. Σαρκοζί χρησιμοποίησε την πολιτική επιρροή του προκειμένου να οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης τον κ. Ντε Βιλπέν, ο οποίος κατηγορείται για συνέργεια σε εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμησης του γάλλου προέδρου. Ο κ. Μπερτράν, μιλώντας σε δημοσιογράφο των «Sunday Τimes», είπε ότι η δίκη τού πρώην πρωθυπουργού που αρχίζει αύριο δεν είναι τίποτε άλλο παρά η «δίψα του προέδρου για εκδίκηση» και προσέθεσε ότι ο κ. Σαρκοζί ανακοίνωσε στους δικαστές την επιθυμία του να δει τον κ. Ντε Βιλπέν να καταδικάζεται για τη διαρροή ψευδών κατηγοριών εις βάρος του την εποχή που οι δυο τους «κονταροχτυπιούνταν» για τη διαδοχή του Ζακ Σιράκ στην εξουσία. «Είναι σαν η βασίλισσα της Αγγλίας να λέει “θέλω να καταδικαστεί ο Γκόρντον Μπράουν”» είπε ο κ. Μπερτράν στην πρώτη του συνέντευξη σε ξένο δημοσιογράφο.

Ο 65χρονος πρώην επικεφαλής της RG υπήρξε μάρτυρας-«κλειδί» στην υπόθεση Clearstream που χρονολογείται από το 2004 και κατά την οποία ο κ. Σαρκοζί, επιχειρηματίες, πολιτικοί και μυστικοί πράκτορες εμφανίστηκαν να διατηρούν μυστικούς λογαριασμούς στον χρηματοπιστωτικό οργανισμό του Λουξεμβούργου. Τον περασμένο χρόνο οι Αρχές κατάσχεσαν σημειωματάρια του κ. Μπερτράν στα οποία αντί στοιχείων για το σκάνδαλο Clearstream ανακαλύφθηκαν γαργαλιστικές λεπτομέρειες για τις σεξουαλικές ορέξεις σημαντικών γάλλων πολιτικών αλλά και υπαινιγμοί ότι ο πρώην επικεφαλής της RG συγκέντρωνε πληροφορίες για να ανατρέψει την προεδρική πορεία του κ. Σαρκοζί. Ο κ. Μπερτράν αρνήθηκε τις κατηγορίες για συνωμοσία εναντίον του γάλλου προέδρου και χαρακτήρισε την κατάθεση του κατηγορούμενου Ιμάντ Λαχούντ ψευδή. Ο κ. Λαχούντ ομολόγησε ότι προσέθεσε ο ίδιος το όνομα του κ. Σαρκοζί στη λίστα των καταθέσεων στην Clearstream ενώ εργαζόταν στο γραφείο του κ. Μπερτράν. «Δεν τον έχω συναντήσει ποτέ και δεν έχει πατήσει ποτέ το πόδι του στο γραφείο μου» τόνισε ο κ. Μπερτράν. «Είναι φαντασιόπληκτος. Εντελώς τρελός» συμπλήρωσε.

Το περιοδικό «Le Ρoint» που δημοσίευσε αποσπάσματα των σημειωματαρίων του κ. Μπερτράν χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις «ανησυχητικό ταξίδι κάτω από τις φούστες της δημοκρατίας». Μετά τη διαρροή των προσωπικών σημειώσεων του κ. Μπερτράν, οι οποίες περιείχαν λεπτομέρειες για την προσωπική ζωή του κ. Σαρκοζί, ο γάλλος πρόεδρος κατέθεσε εναντίον του μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση και παραβίαση της ιδιωτικής ζωής. Ο κ. Μπερτράν υπεραμύνθηκε της απόφασής του να επικεντρωθεί στην προσωπική ζωή των πολιτικών, λέγοντας ότι αυτή επηρεάζει την εκπλήρωση των δημόσιων καθηκόντων τους ενώ υπογράμμισε ότι τα σχόλιά του αποτελούσαν «προσχέδιο» υπηρεσιακών εκθέσεων. Ωστόσο τα σημειωματάρια του κ. Μπερτράν θεωρήθηκαν από πολλούς αναλυτές ως μια προσπάθεια ενίσχυσης του στρατοπέδου του κ. Σιράκ και παράλληλης υπονόμευσης του κ. Σαρκοζί. «Στα μάτια του προέδρου είμαι μέρος της “κλίκας” που έχει στραφεί εναντίον του, όχι ο μεγάλος στρατηγός αλλά ένας μικρός πληρωμένος δολοφόνος που τρέχει από πίσω» ανέφερε ο κ. Μπερτράν.

Ο κ. Ντε Βιλπέν είναι ο πρώτος γάλλος πρωθυπουργός που παραπέμπεται σε δίκη με την κατηγορία ότι προσπάθησε να καταστρέψει την καριέρα αντιπάλου του αλλά ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν θα κατέληγε στα δικαστήρια αν ο μηνυτής δεν ήταν ο κ. Σαρκοζί. Ο κ. Ντε Βιλπέν κατηγορείται ότι την εποχή που διατελούσε υπουργός Εξωτερικών διέταξε τουλάχιστον δύο μυστικές έρευνες γύρω από την υπόθεση Clearstream, γνωρίζοντας ότι οι κατηγορίες εις βάρος του κ. Σαρκοζί ήταν ψευδείς. Ο δικηγόρος του κ. Σαρκοζί Τιερί Ερζόγκ σύμφωνα με αναφορές έχει υποσχεθεί στον πρόεδρο να του προσφέρει το κεφάλι του κ. Ντε Βιλπέν «στο πιάτο». Αν και ο κ. Λαχούντ υποστήριξε ότι ο ίδιος τοποθέτησε το όνομα του κ. Σαρκοζί στη λίστα των τραπεζικών λογαριασμών, εκείνος επιμένει ότι αυτό έγινε με την έγκριση του κ. Ντε Βιλπέν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk