? Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να ματαιώσει τα σχέδια του προκατόχου του ίσως αποτελεί το προοίμιο του ονείρου του για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά

Γιατί ο Ομπάμα ξήλωσε την «ασπίδα» του Μπους

Η απόφαση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να ακυρώσει τα σχέδια του προκατόχου του για εγκατάσταση αντιπυραυλικού συστήματος στην Πολωνία και στη Δημοκρατία της Τσεχίας και να το αντικαταστήσει με ένα σύστημα ευέλικτο, δοκιμασμένο και λιγότερο δαπανηρό, ανατρέπει τα αρτηριοσκληρωτικά δόγματα της αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών από εποχής προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν και ανοίγει δρόμους για ουσιαστικότερες προσεγγίσεις σε προβλήματα διεθνών σχέσεων και αξιολόγησης απειλών για την ασφάλεια.

Η απόφαση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να ακυρώσει τα σχέδια του προκατόχου του για εγκατάσταση αντιπυραυλικού συστήματος στην Πολωνία και στη Δημοκρατία της Τσεχίας και να το αντικαταστήσει με ένα σύστημα ευέλικτο, δοκιμασμένο και λιγότερο δαπανηρό, ανατρέπει τα αρτηριοσκληρωτικά δόγματα της αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών από εποχής προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν και ανοίγει δρόμους για ουσιαστικότερες προσεγγίσεις σε προβλήματα διεθνών σχέσεων και αξιολόγησης απειλών για την ασφάλεια. Μπορεί επίσης να θεωρηθεί πρόλογος της υλοποίησης του «ονείρου για έναν κόσμο δίχως πυρηνικά» που έθιξε ο αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του στην Πράγα, τον περασμένο Απρίλιο. Αποτελεί εξάλλου και βήμα στην υλοποίηση της προεκλογικής υπόσχεσής του για την καθολική επανεξέταση της εξωτερικής και της αμυντικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών. Η θετική υποδοχή που έτυχε από τη Ρωσία, η απόφασή της να μην εγκαταστήσει πυραυλική βάση στο Καλίνινγκραντ και η σαφής δήλωση του ιρανού προέδρου Αχμαντινετζάντ ότι «τα πυρηνικά όπλα δεν είναι ούτε στο πρόγραμμα ούτε στα σχέδια» του Ιράν, ενισχύουν τις υποθέσεις ότι η νέα στρατηγική που προβάλλει η Ουάσιγκτον είναι αποτέλεσμα διαβουλεύσεων και ενεργειών, οι βασικές κατευθύνσεις των οποίων φαίνεται ότι χαράχτηκαν κατά τις συνομιλίες που είχε ο πρόεδρος Ομπάμα με τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, τον περασμένο Ιούλιο.

Οι δύο πρόεδροι θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, και την επομένη στο Πίτσμπουργκ, στη διάσκεψη του G-20 για την κρίση. Πηγές στην Ουάσιγκτον και στη Μόσχα βεβαιώνουν ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν «προβλήματα ασφάλειας» με στόχο να τεθούν «βάσεις για ένα μακρόπνοο σύστημα αμοιβαίας ασφάλειας» και για τη «διεύρυνση του φάσματος των διμερών και πολυμερών σχέσεών» τους. Ο πρόεδρος Μεντβέντεφ έχει ανακοινώσει ήδη ότι θα υποβάλει για συζήτηση ένα «σχέδιο παγκόσμιας ασφάλειας στηριζόμενο στη σύγχρονη τεχνολογία». Αναμένεται ότι ο Ομπάμα θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει ρωσική υποστήριξη στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στο Ιράν, πράγμα μάλλον αμφίβολο, αλλά είναι βέβαιο ότι η Ρωσία θα προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες στις ΗΠΑ για μεταφορά υλικού και ενόπλων στο Αφγανιστάν.

Η απόφαση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να ακυρώσει την αντιπυραυλική πολιτική των Μπους και Τσένι ενόχλησε αφάνταστα τους νεοσυντηρητικούς καιτην πολεμική βιομηχανία της Αμερικής, προκάλεσε κύμα αντιαμερικανικών σχολίων στην Πολωνία και στη Δημοκρατία της Τσεχίας, αλλά και αίσθημα ανακούφισης και ελπίδας σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για μια ουσιαστική προσέγγιση Ουάσιγκτον- Μόσχας, και γενικότερα, για ένα νέο κλίμα ομαλότητας στις διεθνείς σχέσεις. Στη Ρωσία, όπου η κρατική τηλεόραση μετέδωσε επανειλημμένα ολόκληρη τη συνέντευξη του αμερικανού προέδρου και τις δηλώσεις του υπουργού Ρόμπερτ Γκέιτς, ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ χαιρέτισε την «υπεύθυνη στάση» του προέδρου Ομπάμα και δήλωσε ότι τώρα «δημιουργούνται καλές συνθήκες» για συνεργασία με τις ΗΠΑ στη δημιουργία κοινού αμυντικού συστήματος. Και οι πρόεδροι της Επιτροπής Εξωτερικών της ρωσικής Γερουσίας και της Βουλής Μιχαήλ Μαργκέλοφ και Κονσταντίν Κασατσιόφ , αντιστοίχως, χαιρέτισαν τη «σοβαρή πολιτική ενέργεια» του αμερικανού προέδρου και δήλωσαν ότι οι δύο χώρες «θα μπορέσουν να ανεβάσουν σε υψηλότερο επίπεδο» τη συνεργασία τους τους σε όλους τους τομείς της πολιτικής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk