fax

ΠΑΡΙΣΙ. Η Γαλλία και η Γερμανία προτείνουν την επιβολή ενός «φόρου άνθρακα» σε όσες χώρες δεν συμμορφώνονται στους κανόνες για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και παράλληλα επιθυμούν να δημιουργηθεί ένας διεθνής οργανισμός περιβάλλοντος. Αυτό αναφέρουν σε επιστολή τους προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ που δόθηκε στη δημοσιότητα τις παραμονές της συνόδου για το κλίμα, που θα ξεκινήσει την Τρίτη στη Νέα Υόρκη για να προετοιμάσει τη σύνοδο της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο.

fax | tovima.gr

ΠΑΡΙΣΙ. Η Γαλλία και η Γερμανία προτείνουν την επιβολή ενός «φόρου άνθρακα» σε όσες χώρες δεν συμμορφώνονται στους κανόνες για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και παράλληλα επιθυμούν να δημιουργηθεί ένας διεθνής οργανισμός περιβάλλοντος. Αυτό αναφέρουν σε επιστολή τους προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ που δόθηκε στη δημοσιότητα τις παραμονές της συνόδου για το κλίμα, που θα ξεκινήσει την Τρίτη στη Νέα Υόρκη για να προετοιμάσει τη σύνοδο της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο. ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η γερμανική Ανω Βουλή ενέκρινε τη νέα νομοθεσία που ανοίγει τον δρόμο για την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας από τον πρόεδρο της χώρας. Η ομόφωνη απόφαση της Μπούντεσρατ επιτρέπει στον πρόεδρο Χορστ Κέλερ να υπογράψει την επικύρωση, που είναι το τελευταίο βήμα για την αποδοχή από τη Γερμανία της Συνθήκης. Η νέα νομοθεσία υποχρεώνει τη γερμανική κυβέρνηση να ενημερώνει τάχιστα το κοινοβούλιο για όλες τις αλλαγές που προέρχονται από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με σχετική απαίτηση του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας. ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ. Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι κατά την επίσκεψή του στην Αγία Εδρα επέδωσε πρόσκληση εκ μέρους του προέδρου της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ προς τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣτ΄ να επισκεφθεί τη χώρα του. Στην επιστολή αναφέρεται ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μητέρας Τερέζας, που συμπίπτει με τη συμπλήρωση 1.100

χρόνων από τη γέννηση του Αγίου Ναούμ Οχρίδος.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Αλ Κάιντα απειλεί με επιθέσεις στη Γερμανία μετά τις βουλευτικές εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου αν το Βερολίνο δεν αποσύρει τα γερμανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν. Αυτό ανέφεραν δύο υπηρεσίες παρακολούθησης των ισλαμιστικών ιστοσελίδων. Στο ένα βίντεο ένας άνδρας δηλώνει στα γερμανικά ότι οι Γερμανοί θα έχουν ένα «οδυνηρό ξύπνημα» μετά τις εκλογές αν τις κερδίσει η απερχόμενη κυβέρνηση, ενώ στο δεύτερο ο ίδιος δηλώνει ότι ήρθε ο καιρός να μάθει η Γερμανία ότι το Αφγανιστάν δεν είναι το 17ο κρατίδιό της. Στο Αφγανιστάν υπηρετούν σήμερα περίπου 4.500 γερμανοί στρατιώτες.

ΠΕΚΙΝΟ. Οι οκτώ στους δέκα κινέζους χρήστες του Ιnternet «κατεβάζουν» παράνομα τραγούδια, πράγμα που τους καθιστά παγκόσμιους πρωταθλητές σε αυτή τη δραστηριότητα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ιpsos. Στη δεύτερη θέση κατατάσσονται οι Ρώσοι με ποσοστό 68% και στην τρίτη οι Ινδοί (48%). Υψηλά ποσοστά καταγράφηκαν επίσης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Ισπανία (44%), στη Βραζιλία (42%) και στην Ιταλία (34%). Το παράνομο κατέβασμα τραγουδιών είναι λιγότερο διαδεδομένο στις ΗΠΑ (18%), στην Ιαπωνία, στη Γαλλία (15%), στη Βρετανία (12%) και στη Γερμανία (11%). Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 6.500 χρηστών του Διαδικτύου σε 12 χώρες.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk