Με επικοινωνιακή αντεπίθεση ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ προσπαθεί να απαντήσει στο κλίμα αμφισβήτησης των επιλογών του

Πώς ο Ζαγοράκης παίρνει το παιχνίδι πάνω του

ΑΝ ΑΝΑΤΡΕΞΕΙ κανείς στις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Θόδωρου Ζαγοράκη κατά τη διάρκεια της προεδρικής θητείας του στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, θα ανακαλύψει τεράστιες διαφορές. Στην πρώτη κόμπιαζε ως πρωτάρης. Στη δεύτερη είχε δίπλα του στενούς συνεργάτες του για να τον βοηθήσουν κυρίως στην ανάλυση των οικονομικών δεδομένων. Στην τρίτη παρουσιάστηκε βελτιωμένος, στην τέταρτη τα…είπε νεράκι.Προ δέκα ημερών επεχείρησε μια καινοτομία.Να απαντήσει και στις ερωτήσεις των οπαδών μέσω της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας της ΠΑΕ. Το επικοινωνιακό ντεμαράζ του κ. Ζαγοράκη, που συνήθως μετράει τα λόγια του όπως ο παπάς το πρόσφορο,ήταν επιβεβλημένο.Κυρίως διότι για πρώτη φορά κλήθηκε να μιλήσει ενώ η ομάδα προερχόταν από αρνητικά αποτελέσματα.

ΑΝ ΑΝΑΤΡΕΞΕΙ κανείς στις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Θόδωρου Ζαγοράκη κατά τη διάρκεια της προεδρικής θητείας του στην
ΠΑΕ ΠΑΟΚ, θα ανακαλύψει τεράστιες διαφορές. Στην πρώτη κόμπιαζε ως πρωτάρης. Στη δεύτερη είχε δίπλα του στενούς συνεργάτες του για να τον βοηθήσουν κυρίως στην ανάλυση των οικονομικών δεδομένων. Στην
τρίτη παρουσιάστηκε βελτιωμένος, στην τέταρτη τα…είπε νεράκι.Προ δέκα ημερών επεχείρησε μια καινοτομία.Να απαντήσει και στις ερωτήσεις των οπαδών μέσω της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας της ΠΑΕ. Το επικοινωνιακό
ντεμαράζ του κ. Ζαγοράκη, που συνήθως μετράει τα λόγια του όπως ο παπάς το πρόσφορο,ήταν επιβεβλημένο.Κυρίως διότι για πρώτη φορά κλήθηκε να μιλήσει ενώ η ομάδα προερχόταν από αρνητικά αποτελέσματα.

Η τρίτη χρονιά στην προεδρία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για τον άλλοτε υπερπροβεβλημένο αρχηγό της εθνικής ομάδας και πρωταθλήτριας Ευρώπης το 2004, αποτελούσε εκ προοιμίου ένα προσωπικό στοίχημα. Ο πήχης των προσδοκιών ανέβηκε ψηλά, ψηλότερα ίσως απ΄ όσο και ο ίδιος ο κ. Θόδωρος Ζαγοράκης θα περίμενε μετά την περυσινή επιτυχημένη παρουσία σε αγωνιστικό και διοικητικό επίπεδο. Ωστόσο ο αποκλεισμός από τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ σε συνδυασμό με τις μέτριες εμφανίσεις της ομάδας στο πρωτάθλημα και τις μουρμούρες από τους οπαδούς για τους χειρισμούς του προπονητή κ. Φερνάντο Σάντος δημιούργησαν μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.

Κρας τεστ απόψε με τον Ολυμπιακό
Το αποψινό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα ίσως αποτελεί ένα κρας τεστ για τον ΠΑΟΚ, τις δυνατότητές του και κυρίως τον ίδιο τον πρόεδρό του, ο οποίος για πρώτη φορά διαπιστώνει μια τάση αμφισβήτησης, όχι ευθέως προς το πρόσωπό του αλλά εμμέσως, κυρίως όσον αφορά τις επιλογές του. Η πρώτη σχετίζεται με τον προπονητή. Γι΄ αυτό και στη συνέντευξη Τύπου έσπευσε να τον στηρίξει δημοσίως τονίζοντας ότι «όποιος δεν θέλει τον Σάντος ας καθήσει σπίτι του». Στα αφτιά των οπαδών της ομάδας τα λόγια του δεν ακούστηκαν εύηχα. Κυρίως διότι είναι αυτοί οι οποίοι όχι μόνο ενθάρρυναν και προώθησαν την επιλογή Ζαγοράκη στην προεδρία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ αλλά και τη στήριξαν εμπράκτως, τόσο με την αγορά εισιτηρίων διαρκείας τα τελευταία δύο χρόνια (20.000 και 21.000 αντιστοίχως) όσο και με τη συμμετοχή τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Ζαγοράκης θεωρεί ότι ο κ. Σάντος είναι ένας τεχνικός ο οποίος τού μίλησε από την αρχή ειλικρινά, ανταπέδωσε και εξακολουθεί να ανταποδίδει την εμπιστοσύνη του, ενώ παράλληλα ο πρόεδρος εκτιμά τις προπονητικές ικανότητες του Πορτογάλου. Ετσι, κατηγορίες εναντίον του προπονητή ο κ. Ζαγοράκης θεωρεί ότι ισοδυναμούν με αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του.

Το επιχείρημα της κερδοφορίας
Ο δεύτερος άξονας της πολιτικής που προσπαθεί να εφαρμόσει είναι η οικονομική εξυγίανση της ΠΑΕ. Στην τελευταία συνέντευξη Τύπου μίλησε για κερδοφορία της εταιρείας για δεύτερη συνεχή χρήση με 410.000 ευρώ: «Εφέτος τα έσοδά μας από τα εισιτήρια ανέρχονται σε 8,48 εκατ. ευρώ, που θα φθάσουν στα 10 εκατ. ευρώ μαζί με τα απλά εισιτήρια, ενώ 8,9 εκατ. ευρώ είναι τα έσοδα από τηλεόραση και χορηγίες. Τα έξοδα για εφέτος ανέρχονται σε 10,31 εκατ. ευρώ για αγωνιστικά θέματα ενώ 5,5 εκατ. ευρώ είναι τα λειτουργικά. Τέλος, για οφειλές προς τρίτους δώσαμε 140.000 ευρώ». Οι βουλευτικές εκλογές φρέναραν τις διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση των παλαιών χρεών και ο κ. Ζαγοράκης περιμένει την επόμενη κυβέρνηση για να προχωρήσει στο αίτημα της απαλοιφής των προσαυξήσεων.

Εξάλλου ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ κατάφερε να βάλει μπρος ένα έργο ζωής που αφορά τη δημιουργία νέου αθλητικού κέντρου στην περιοχή της Νέας Μεσημβρίας. Στην τελευταία επίσκεψή του εκεί, την περασμένη Τρίτη, είδε με συγκίνηση να έχουν ολοκληρωθεί τα επτά βοηθητικά γήπεδα και ο ηλεκτροφωτισμός. Υπολογίζεται ότι ως τον Μάιο του 2010 θα είναι έτοιμο. Προς τι λοιπόν το κλίμα «μιζέριας» για το οποίο έκανε λόγο ο κ. Ζαγοράκης;

Το ευρωπαϊκό παραπάτημα
Ισως ένα από τα λάθη του να ήταν η καλοκαιρινή εξαγγελία για τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής ομάδας που θα «έκανε πρωταθλητισμό». Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ υπέμεναν την πρώτη μεταβατική περίοδο αγνοώντας τα αρνητικά αποτελέσματα. Στη δεύτερη χρονιά του κ. Ζαγοράκη ο ΠΑΟΚ έφθασε ως τη δεύτερη θέση στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος, ξεπερνώντας και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Φυσιολογικά λοιπόν, τώρα στην τρίτη προεδρική σεζόν του κ. Ζαγοράκη αυξήθηκαν οι απαιτήσεις των οπαδών.

Ηρθε όμως ο αποκλεισμός από μια μέτριας δυναμικότητας ομάδα, την ολλανδική Χέρενφεϊν, να κλονίσει νωρίς νωρίς την εμπιστοσύνη μεγάλης μερίδας οπαδών του Δικεφάλου στην ομάδα και στις δυνατότητές της. Ο κ. Σάντος στοχοποιήθηκε και μαζί του μερικοί από τους πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές που πέρυσι αντιμετωπίστηκαν σχεδόν με τοτεμική λατρεία. Ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο αρχικά και ο Πάμπλο Γκαρσία αργότερα δημιούργησαν προβλήματα ακραίας συμπεριφοράς. Ο κ. Ζαγοράκης προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχθεί πειθαρχικά παραπτώματα, αλλά ήρθε το επεισόδιο Τσιρίλο – Χαλκιά στην Τρίπολη μετά το 1-1 με τον Αστέρα και πρόσθεσε έναν ακόμη «πονοκέφαλο» στα αποδυτήρια της ομάδας.

Την επομένη με πρωτοβουλία των αρχηγών του ΠΑΟΚ- Κονσεϊσάο, Χαλκιά και Κοντρέρας – οι ποδοσφαιριστές ζήτησαν άδεια από τον κ. Σάντος για να μιλήσουν και να ξεκαθαρίσουν κάποια σημαντικά θέματα μέσα στα αποδυτήρια. Η συζήτηση διήρκεσε μία ώρα και ειπώθηκαν πολλά. Ξεκαθαρίστηκε από τους αρχηγούς ότι η συνάντηση δεν έγινε εξαιτίας του φραστικού επεισοδίου του Κώστα Χαλκιά με τον Μπρούνο Τσιρίλο, αλλά επειδή η ομάδα περνάει μια δοκιμασία όπου όλοι είναι υποχρεωμένοι να συμβάλουν για να ξεπεραστεί χωρίς νέες προστριβές. Οι παίκτες είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε κάποιες συγκεκριμένες συμπεριφορές συναδέλφων τους, ενώ όσοι πρωταγωνίστησαν σε προηγούμενα περιστατικά παραδέχθηκαν τα λάθη τους και υποσχέθηκαν ότι δεν θα τα επαναλάβουν. Ο τεχνικός διευθυντής της ΠΑΕ κ. Ζήσης Βρύζας επιβεβαίωσε την πίεση που αισθάνονται οι ποδοσφαιριστές τονίζοντας ότι «καλό είναι όταν ξεσπούν κάπου κάπου»...

Η «φωνή της ομάδας στακέντρα αποφάσεων»
Ενας σεβαστός αριθμός ερωτήσεων των οπαδών προς τον κ. Ζαγοράκη αφορούσε τη σχέση με την ομάδα του κουμπάρου του πρώην προέδρου της ΕΠΟ κ. Βασίλη Γκαγκάτση. Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ υποστηρίζει ότι «η σχέση είναι επαγγελματική. Ο κ. Γκαγκάτσης είναι η φωνή της ομάδας στα κέντρα αποφάσεων που έλειπε τα τελευταία χρόνια» και ότι «αναπληρώνει ουσιαστικά ένα κενό που ο ίδιος δεν μπορούσα να καλύψω, καθώς δεν αισθανόμουν και εξακολουθώ να μην αισθάνομαι παράγοντας».

Την περασμένη Τρίτη η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ενέκρινε τη μεταβίβαση του 12,5% των μετοχών της ΠΑΕ από τους κκ. Ηλία Βιολίδη και Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλο προς τον κ. Γκαγκάτση, έτσι ώστε να δικαιούται τη νόμιμη εκπροσώπηση του ΠΑΟΚ στη Σούπερ Λίγκα και γενικώς στα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ παρουσίασε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό κατά το οποίο ανά πάσα στιγμή επιστρέφει το ποσοστό του κ. Γκαγκάτση στον αντιπρόεδρο κ. Βιολίδη μόνο με την υπογραφή του τελευταίου. Ο κ. Ζαγοράκης υποστήριξε ακόμη ότι ο κ. Γκαγκάτσης δεν έχει καμία σχέση με το αγωνιστικό τμήμα, προλαμβάνοντας ίσως μελλοντικές κατηγορίες εναντίον του με αφορμή ένα αρνητικό αποτέλεσμα.

Οι μπελάδες με τους «άτακτους» οπαδούς
Το γεγονός που εξόργισε τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ήταν η ανάρτηση ενός πανό το οποίο έγραφε «ΠΑΟΚ- Τravel- Απάτη» στη διάρκεια του αγώνα με τη Χέρενφεϊν στην Ολλανδία. Οι οπαδοί του Δικεφάλου θεώρησαν ακριβές τις εκδρομές που διοργάνωσε το πρακτορείο που δημιουργήθηκε ουσιαστικά από τη διοίκηση της ΠΑΕ. Ο κ. Ζαγοράκης ξέσπασε: «Ολα μπορώ να τα δεχθώ. Αλλά όχι να με αποκαλούν και απατεώνα»! Ο ίδιος γνωρίζει άλλωστε πολύ καλύτερα από τον καθένα τι τράβηξε για να αφεθούν ελεύθεροι οι 25 οπαδοί που συνελήφθησαν στην Ολλανδία για επεισόδια που προκλήθηκαν με αστυνομικούς στο κέντρο του Αμστερνταμ. Χωρίς τη δική του παρέμβαση πέντε από αυτούς ακόμη εκεί θα βρίσκονταν.

Η σχέση Ζαγοράκη- οπαδών από κάποιους χαρακτηρίζεται σχέση ομηρείας, υπό την έννοια ότι ο κύριος όγκος εσόδων της ΠΑΕ προέρχεται από την τσέπη των φίλων της ομάδας. Οι οπαδοί εξακολουθούν να εμπιστεύονται τον κ. Ζαγοράκη στην προεδρία, να τον στηρίζουν, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν του έχουν δώσει λευκή επιταγή. Ισως από αυτή την άποψη η διαχείριση της προεδρίας από τον κ. Ζαγοράκη να ερμηνεύεται ως μια διαρκής προσπάθεια εξισορρόπησής του πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί, η αντοχή του οποίου εξαρτάται εν πολλοίς από τα αποτελέσματα της ομάδας. Γι΄ αυτό και ο αποψινός αγώνας με τον παραδοσιακό «αντίπαλο» Ολυμπιακό σε περίπτωση νίκης του Δικεφάλου μπορεί να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας ανάκαμψης της ομάδας. Αντιθέτως, σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, το κλίμα θα βαρύνει ιδιαίτερα για τον προπονητή κ. Σάντος, ενώ τα σκάγια θα πάρουν και τον κ. Ζαγοράκη που προσπαθεί να ξορκίσει τη μεμψιμοιρία στην Τούμπα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk