ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μετέωρο ερώτημα

Η ρύθμιση «ενός χρέους τιμής» από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης που έθεσε η στήλη αυτή και αφορούσε την επισημοποίηση της συμμετοχής της ομάδας μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι (1952) προκάλεσε το ενδιαφέρον του προέδρου της ΕΟΕ κ. Σπ. Καπράλου. Το νερό κύλησε και ύστερα από ένα εξάμηνο αναμονής έφθασε αισίως στο δημοσιογραφικό γραφείο απαντητική επιστολή από το Γραφείο Τύπου της ΕΟΕ. Το κείμενο αναπτύσσεται σε τρεις …

Μετέωρο ερώτημα | tovima.gr

Η ρύθμιση «ενός χρέους τιμής» από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης που έθεσε η στήλη αυτή και αφορούσε την επισημοποίηση της συμμετοχής της ομάδας μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι (1952) προκάλεσε το ενδιαφέρον του προέδρου της ΕΟΕ κ. Σπ. Καπράλου. Το νερό κύλησε και ύστερα από ένα εξάμηνο αναμονής έφθασε αισίως στο δημοσιογραφικό γραφείο απαντητική επιστολή από το Γραφείο Τύπου της ΕΟΕ. Το κείμενο αναπτύσσεται σε τρεις παραμέτρους και έχει ως εξής: «Ηρθαμε σε επαφή με την Ολυμπιακή Επιτροπή της Φινλανδίας όπου (προφανώς, από την οποία) λάβαμε μία διφορούμενη απάντηση. Σε ένα σημείο της επίσημης έκθεσης των πεπραγμένων του αθλήματος στο Ελσίνκιαναφέρεται ότι: “Στον γύρο των αγώνων που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 14 και 18 Ιουλίου, η Ελλάδα αποκλείστηκε από την Ουγγαρία. Ακολούθως, 16 ομάδες δημιούργησαν στη συνέχεια αυτό που ονομάστηκε ολυμπιακό τουρνουά”.

Σε ένα άλλο, ότι “μπορείτε να πείτε πως η Ελλάδα μετείχε στη διοργάνωση”.Στη συνέχεια απευθυνθήκαμε στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και θέσαμε το ίδιο ακριβώς ερώτημα, περί συμμετοχής μας ή μη. Αποστείλαμε τρία e-mail, στις 7 Ιουλίου 2009, 30 Ιουλίου 2009 και 7 Αυγούστου 2009,αλλά μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε λάβει καμιά απάντηση.

Αποστείλαμε το ίδιο ερώτημα στη Διεθνή Ομοσπονδία Καλαθόσφαιρας (FΙΒΑ), απ΄ όπου πήραμε την παρακάτω επίσημη απάντηση:“Ευχαριστούμε για το e-mail σας. Η Ελλάδα δεν μετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι το 1952. Η χώρα σας πήρε μέρος σε έναν προ-προκριματικό γύρο, που διεξήχθη μεταξύ 14 και 18 Ιουλίου, αλλά αποκλείστηκε”. Μετά τα ανωτέρω, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή θα προβεί στην ενημέρωση,όπου απαιτείται,των αρχείων της».

***
Το σχόλιό μας: Γιατί η απάντηση της Ολυμπιακής Επιτροπής της Φινλανδίας είναι «διφορούμενη»; Το αντίθετο, μάλλον σαφής. Επιβεβαιώνεται από την πλέον αρμόδια πηγή ότι η Ελλάδα έλαβε μέρος σε αγώνες πρόκρισης για την τελική 16άδα και αποκλείστηκε. Οι «αγώνες» αυτοί έγιναν μέσα στο πλαίσιο του ολυμπιακού προγράμματος, μεταξύ 14 και 16 Αυγούστου 1952. Οι Ολυμπιακοί άρχισαν στις 14. Αρα χρονικά δεν υφίσταται θέμα. Στην εναρκτήρια τελετή της 14ης Αυγούστου η ομάδα καλαθοσφαίρισης συμμετείχε, και δη σε περίοπτο θέση, στην παρέλαση της ελληνικής αποστολής (υπάρχουν φωτογραφικά τεκμήρια πέραν των «αναμνήσεων» των αθλητών). Προπονητής ο αείμνηστος Βλ. Βάλλας. Τους διετέθησαν δωμάτια στο ολυμπιακό χωριό του Ελσίνκι και στις «κάρτες ταυτότητας» με τις οποίες τους εφοδίασε η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων 1952 (Ιdentity Card- Carte & D΄identite αριθμημένη και σε ισχύ ως τις 30.8.1952) εκτός όλων των άλλων στοιχείων του αθλητή καθοριζόταν και η ιδιότητα Ρosition- Qualite, Competitor- Βasket ball. Ενα ακόμη στοιχείο είναι ότι όλοι οι καλαθοσφαιριστές του 1952 είχαν προσκληθεί και τιμηθεί σε εκδηλώσεις της φινλανδικής πρεσβείας πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών του 2004.

***
Προκαλεί εύλογη απορία γιατί η ΕΟΚ δεν ανταποκρίθηκε στα τρία e-mail της ΕΟΕ. Ωστόσο στην επίσημη ιστοσελίδα της ομοσπονδίας και στο λήμμα «Ολυμπιακοί Αγώνες- Ελσίνκι 1952»- όπως μας διαβεβαίωσε αρμόδιος- είχε ως πηγή την πρόσφατη και πολυσέλιδη έκδοση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μπάσκετ, με πλήρη παράθεση στοιχείων. Δηλαδή δύο αγώνες προς την Ουγγαρία, ισάριθμες ήττες, με συνέπεια να αποκλεισθεί από την τελική δεκαεξάδα, και νίκη επί του Ισραήλ. Ονόματα, έτος γέννησης, πόντοι των αθλητών, όνομα του προπονητή. Χωρίς νύξη ότι οι αγώνες αυτοί ήσαν εκτός του επίσημου προγράμματος.

***
Οσον αφορά την απάντηση της FΙΒΑ, πρέπει να διευκρινιστεί αν προέρχεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (FΙΒΑ) ή μήπως από την Ευρωπαϊκή Ζώνη (αποκαλούμενη FΙΒΑΕurope). Εχει σημασία. Αυτός ο αποκαλούμενος «προ-προκριματικός γύρος», όπου και αποκλείστηκε ως προς την είσοδο στη 16άδα, αναντίρρητα έγινε μέσα στο χρονικό πλαίσιο των Ολυμπιακών και όλα τα συμπαρομαρτούντα. Τελικά μήπως αυτό το «Μπορείτε να πείτε ότι η Ελλάδα συμμετείχε στη διοργάνωση» είναι τυπικά το ισχυρότερο τεκμήριο, γιατί η ουσία και η ηθική είναι πλήρως ιστορικά τεκμηριωμένες; Εν πάση περιπτώσει, στη συνείδηση κάθε σωστού έλληνα φιλάθλου είναι αποδεκτή η ουσία ότι οι πρωτοπόροι καλαθοσφαιριστές της μεγάλης γενιάς του ΄50 έλαβαν, στην πράξη, το ολυμπιακό χρίσμα. Αυτή είναι η δικαίωσή τους. (Οι πλείστοι εξ αυτών ζουν και ασφαλώς χαίρονται που δεν έχει ξεχασθεί η ολυμπιακή πρωτοπορία τους.)

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk