ΛΕΟΝΤΙΟ

Το «πράσινο κάστρο» της Αχαΐας

Ενας «εύφορος τόπος». Στη γλώσσα των ντόπιων, Γουρζούμισα. Για τους γεωγραφικούς χάρτες της Ελλάδας, Λεόντιο, ένα χωριό σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 850 μέτρων στο όρος Παναχαϊκό. Για τον… πολιτικό χάρτη, όπου οι επιτελείς των κομμάτων σημειώνουν νίκες και ήττες την ημέρα της κάλπης, αποτελεί ένα από τα πλέον «παραδοσιακά» και σταθερά «κάστρα» του ΠαΣοΚ στην Αχαΐα. Δύο εβδομάδες όμως προτού ανοίξουν οι κάλπες, τίποτε δεν θυμίζει ότι επίκεινται εκλογές. Στην είσοδο και στην κεντρική πλατεία του χωριού, με τις «50 μόνιμες οικογένειες», όπως λένε οι ντόπιοι, δεν υπάρχει ούτε ένα πανό, ούτε μία αφίσα κόμματος ή υποψηφίου.

Ενας «εύφορος τόπος». Στη γλώσσα των ντόπιων, Γουρζούμισα. Για τους γεωγραφικούς χάρτες της Ελλάδας, Λεόντιο, ένα χωριό σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 850 μέτρων στο όρος Παναχαϊκό. Για τον… πολιτικό χάρτη, όπου οι επιτελείς των κομμάτων σημειώνουν νίκες και ήττες την ημέρα της κάλπης, αποτελεί ένα από τα πλέον «παραδοσιακά» και σταθερά «κάστρα» του ΠαΣοΚ στην Αχαΐα. Δύο εβδομάδες όμως προτού ανοίξουν οι κάλπες, τίποτε δεν θυμίζει ότι επίκεινται εκλογές. Στην είσοδο και στην κεντρική πλατεία του χωριού, με τις «50 μόνιμες οικογένειες», όπως λένε οι ντόπιοι, δεν υπάρχει ούτε ένα πανό, ούτε μία αφίσα κόμματος ή υποψηφίου. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχει κανένα από τα συνήθη «τεκμήρια» προεκλογικού αγώνα σε ολόκληρη τη διαδρομή από τα Καλάβρυτα ως τη Βλασία, τον Ποντιά, τον Κάλανο, τα Δεμέστιχα και το Λεόντιο, αλλά και μέσα στα καλντερίμια και στις πλατείες των οικισμών. Αυτή τη φορά το μόνο πράσινο χρώμα προέρχεται από το οργιώδες πράσινο της φύσης. Τα κτήματα με τα αμπέλια, τα δάση καστανιών που εναλλάσσονται με εκείνα των ελάτων και των καρυδιών, τα πολλά μικρά ποτάμια και οι χείμαρροι πιστοποιούν τη μόνιμη επωδό των ίδιων των κατοίκων του Λεοντίου: «Εδώ είναι ένας εύφορος τόπος».

Εξάλλου, όπως υποστηρίζει και ο γερο- Ανδρέας Χρυσανθακόπουλος , ο οποίος κάθεται κάτω από τον ίσκιο του πλατάνου έξω από το- μοναδικό, ανοιχτό τον χειμώνα- καφενείο του Λεοντίου, αυτό αναφώνησε και ο διωκόμενος από τον ρωμαϊκό στρατό συνονόματός του Απόστολος Ανδρέας όταν έφθασε στο Λεόντιο, προσπαθώντας να ξεφύγει. Τη διήγηση αυτή κάθε Λεοντίτης εξιστορεί στην πρώτη ευκαιρία, ως θεμελιώδες κομμάτι της τοπικής ιστορίας και των λαϊκών παραδόσεων.

Εκεί όμως που κάποτε πάτησε ο Απόστολος Ανδρέας φαίνεται να μην πατούν πλέον το πόδι τους οι πολιτευτές και υποψήφιοι βουλευτές του νομού, «όλων των κομμάτων», όπως λένε οι Λεοντίτες. Και απαριθμούν τους συντοπίτες τους πολιτευτές, «τον Γιώργο και τη Μαρία Θωμά από τη διπλανή Ρακίτα,τον Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο από το Λεόντιο και τον Νίκο Νικολόπουλο από τα Δεμέστιχα», τους οποίους έχουν κάμποσα χρόνια να τους δουν από κοντά. «Κάποτε περνούσαν και κέρναγαν και δύο καφέδες, τώρα ούτε που πατούν το πόδι τους» λέει ο μπαρμπα- Μήτσος ο «Αστραπόγιαννος», όπως είναι το παρανόμι του. Γιατί; «Το καπάκι αλλάζει μόνο όψη, η χύτρα μένει η ίδια, για να βράζει ο λαός» δίνει την εξήγησή του ο, κατά δήλωσή του, «κομμουνιστής» της παρέας. Ενας «κόκκινος» στο πράσινο χωριό της Αχαΐας, όπου μετά το ιστορικό Καλέντζι και τη συνοικία των Ζαρουχλαίικων της Πάτρας στρέφουν όλοι το βλέμμα τους μόλις κλείσουν οι κάλπες, για να καταλάβουν αν το ΠαΣοΚ είναι και με ποια διαφορά πρώτο κόμμα.

Η κουβέντα διακόπτεται κατά διαστήματα, για να μοιράσουν οι θαμώνες του καφενείου τα φύλλα της τράπουλας. Στο ένα τραπέζι παίζουν μπιρίμπα, στο άλλο ξερή. Πιο πέρα ο ιδιοκτήτης του Βασίλης Διαμαντόπουλος , ένας από τους λίγους εκεί γύρω στην ηλικία των 30 ετών που έχουν μείνει στο χωριό, τακτοποιεί καραμπίνα και φυσίγγια και ελέγχει τη λειτουργία μερικών ασυρμάτων. «Βγαίνουμε για γουρούνι» λέει. Αυτό είναι στην πραγματικότητα το βασικό θέμα της συζήτησης στα τραπέζια του καφενείου: το κυνήγι, τα αγριογούρουνα, οι «γουρουνοκυνηγοί» του χωριού, ο Βασίλης, ο Λάμπρος, ο Αρίστος, το άγχος του Βασίλη για τις κυνηγετικές ικανότητες των σκυλιών τα οποία θα παραλάβει καθ΄ οδόν προς τη Μεγαλόπολη.

Τελικά το χωριό είναι «πράσινο»; Οι Λεοντίτες, ιδιαίτερα οι κινούμενοι προς τα… δεξιά του πολιτικού φάσματος, «μαγκώνονται», προσπαθούν να το ρίξουν στο χωρατό, μετρούν τις κουβέντες τους, αλλά και τον συνομιλητή τους. Δηλώνουν «αγανακτισμένοι από τις εξελίξεις» και δεν αποδέχονται την απόδοση του όρου «πράσινο κάστρο» για το Λεόντιο. «Το Λεόντιο είναι μοιρασμένο» λένε. Μάλιστα, μεταξύ σοβαρού και αστείου, αποδοκιμάζουν με δυνατές φωνές τη χρωματική επιλογή στο μπλουζάκι τύπου πόλο ενός εκ των κοινοτικών συμβούλων που παρκάρει το αγροτικό του μπροστά στο καφενείο: «Τι το φοράς το πράσινο τέτοιες μέρες, βγάλ΄ το».

Στο διπλανό τραπέζι, «των δημοκρατικών», όπως λέει ο Αντώνης, ο οποίος επιμένει «να μη γραφτεί επώνυμο,δεν χρειάζεται», δεν δείχνουν να ενοχλούνται. Συνεχίζουν την παρτίδα τους. Ο Αντώνης υπήρξε μετανάστης στη Γερμανία για 36 χρόνια. Δηλώνει «δημοκρατικός, όπως είναι σχεδόν όλο το χωριό». Υποστηρίζει ότι «ο Γιώργος (σ.σ.: Παπανδρέου) χρειάζεται χρόνο και έχει καλές προθέσεις». Μάλιστα, ο κ. Κωνσταντίνος Παπίτσας θυμάται τον σημερινό αρχηγό του ΠαΣοΚ, υποψήφιο βουλευτή Αχαΐας τότε, «να περνά το 1989 από το χωριόμαζί με τον αδερφό τουτον Νίκο». Η αναφορά ξυπνά και άλλες μνήμες από εκείνη τη χρονιά. Για παράδειγμα, τον ομηρικό καβγά που ξέσπασε όταν «ο δεξιός αγροφύλακας έσκιζε τις αφίσες του ΠαΣοΚκαι τον προπηλάκιζαν τα μέλη της Τοπικής του Κινήματος». Σήμερα η Τοπική έχει αναστείλει τη λειτουργία της και τα γραφεία της έχουν κλείσει από τον Οκτώβριο του 1996. Παρ΄ όλα αυτά «στο Λεόντιο έχει βαθιές ρίζεςη δημοκρατική παράταξη» λένε οι ψηφοφόροι του ΠαΣοΚ.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Η «καποδιστριακή» κοινότητα του Λεοντίου, μία από τις ελάχιστες κοινότητες της χώρας που διατήρησαν τη διοικητική αυτονομία τους και δεν εντάχθηκαν σε κάποιον δήμο, βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μέτρων στο όρος Παναχαϊκό. Το χωριό απέχει 85 χλμ. από την Πάτρα και 36 χλμ. από τα Καλάβρυτα. Στα χαρτιά έχει 721 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, αλλά οι περισσότεροι είναι ετεροδημότες, που ζουν και εργάζονται κυρίως στην Πάτρα και στην Αθήνα και μαζεύονται στο χωριό την Κυριακή των εκλογών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk