Επιτροπές, οδηγίες και οργάνωση κέντρων εμβολιασμού και ιατρείων περιλαμβάνει το ειδικό σχέδιο του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου

Πανεπιστημιακή αντιγριπική ασπίδα

«Δίχτυ προστασίας» έναντι της νέας γρίπης απλώνει η ηγεσία του Πανεπιστημίου Αθηνών στον φοιτητικό κόσμο. Οι πρυτανικές αρχές καταρτίζουν ειδικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπισή της συγκροτώντας επιτροπή, υπό την προεδρία του πρύτανη, η οποία θα δρα ως Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεως. Θα δημιουργηθούν επίσης δύο ομάδες, η πρώτη εξειδικευμένων πανεπιστημιακών και η δεύτερη εθελοντών φοιτητών οι οποίοι θα συμβάλουν στη στελέχωση των Κέντρων Εμβολιασμού. Παράλληλα, δημιουργείται …

«Δίχτυ προστασίας» έναντι της νέας γρίπης απλώνει η ηγεσία του Πανεπιστημίου Αθηνών στον φοιτητικό κόσμο. Οι πρυτανικές αρχές καταρτίζουν ειδικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπισή της συγκροτώντας επιτροπή, υπό την προεδρία του πρύτανη, η οποία θα δρα ως Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεως. Θα δημιουργηθούν επίσης δύο ομάδες, η πρώτη εξειδικευμένων πανεπιστημιακών και η δεύτερη εθελοντών φοιτητών οι οποίοι θα συμβάλουν στη στελέχωση των Κέντρων Εμβολιασμού. Παράλληλα, δημιουργείται διαδικτυακός τόπος με πληροφορίες για τη γρίπη, ενεργοποιείται τηλεφωνική γραμμή και εκδίδονται οδηγίες για φοιτητές, μέλη διδακτικού και επιστημονικού και λοιπού προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, ολοκληρώνεται η οργάνωση έξι Ιατρείων Γρίπης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ηδη λειτουργούν δύο πανεπιστημιακά εργαστήρια για τον διαγνωστικό έλεγχο.

«Οφείλουμε να προετοιμαστούμε»
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρ. Κίττας επισημαίνει ότι το σχέδιο αυτό επικαιροποιείται σύμφωνα με τις επιστημονικές εξελίξεις και έχει εφαρμογή σε όλους τους πανεπιστημιακούς χώρους. «Ενας τέτοιος σχεδιασμός», σημειώνει, «είναι απαραίτητος δεδομένου ότι- από τα ως τώρα στοιχεία- ο ιός αυτός προσβάλλει άτομα νεαρής ηλικίας, όπως είναι ο φοιτητικός πληθυσμός. Πιστεύουμε ότι δεν θα έχουμε την κατάληξη μιας πανδημίας, όπου ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα νοσήσει. Οφείλουμε, ωστόσο, να προετοιμαστούμε για το χειρότερο αυτό σενάριο». Φυλλάδιο με οδηγίες για τη νέα γρίπη, για την ενημέρωση των φοιτητών και όλων όσοι εργάζονται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών εξέδωσε η ηγεσία του Ιδρύματος. Στο φυλλάδιο, το οποίο έχει ήδη σταλεί σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, αναφέρονται γενικές πληροφορίες για την πανδημική γρίπη η οποία, όπως επισημαίνεται, ομοιάζει πολύ με την εποχική. Η γρίπη Η1Ν1 ονομάστηκε αρχικά και γρίπη των χοίρων, διότι ο ιός περιέχει γενετικά στοιχεία τα οποία είναι συχνά στους ιούς της γρίπης που μολύνουν τους χοίρους. Η ονομασία αυτή όμως σταδιακά εγκαταλείφθηκε, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός αυτός κυκλοφορεί σήμερα στους χοίρους. Η βασική αιτία που ο ιός αυτός προκάλεσε πανδημία γρίπης – σημειώνεται- είναι η μη ύπαρξη ανοσίας στον πληθυσμό. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η νέα γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε νόσηση μεγάλο μέρος του πληθυσμού (30%-40%) και στη χώρα μας. Η νόηση στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων θα είναι ήπια. Ωστόσο, «λόγω της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ατόμων που θα νοσήσουν σε περίοδο λίγων εβδομάδων αναμένονται τόσο κοινωνικά προβλήματα (απουσία από την εργασία κτλ.) όσο και μεγάλη πίεση στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας της χώρας». Απαιτείται λοιπόντονίζεται- έγκαιρος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της επερχόμενης πανδημίας με τη μορφή Εθνικού και Τομεακών Σχεδίων Αντιμετώπισης Γρίπης.

Τα συμπτώματα και η μετάδοση του ιού
Στο φυλλάδιο αναφέρονται τα κυριότερα συμπτώματα της νέας γρίπης (πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, καταρροή, μυαλγίες, απώλεια της όρεξης, πονοκέφαλος, κακουχία, ρίγη, δυσκολία στην αναπνοή ή και διάρροια) τα οποία συνήθως εισβάλλουν αιφνίδια. Οι ασθενείς μπορούν να μεταδώσουν τον ιό μία ημέρα προτού νοσήσουν ως και επτά ημέρες μετά. Τα παιδιά και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσολογικό σύστημα μπορούν να μεταδίδουν τον ιό της γρίπης περισσότερο από επτά ημέρες. Οσοι από τους φοιτητές, τους πανεπιστημιακούς και τους άλλους εργαζομένους του Πανεπιστημίου Αθηνών εκδηλώσουν συμπτώματα της γρίπης πρέπει να μείνουν στο σπίτι τους και να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους ή να απευθυνθούν σε ένα από τα έξι Ιατρεία Γρίπης του Πανεπιστημίου. Τα εν λόγω ιατρεία είναι διασυνδεδεμένα με τις Παθολογικές Κλινικές του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οπως επισημαίνουν οι συντάκτες του φυλλαδίου, η νέα γρίπη όπως και η κοινή μεταδίδονται άμεσα από μολυσμένα σταγονίδια που διασπείρονται με την ομιλία, τον βήχα, το φτέρνισμα και έμμεσα από τα χέρια ή τις επιφάνειες που μολύνονται από τα σταγονίδια και έρχονται σε επαφή με τα χέρια που αγγίζουν το στόμα, τη μύτη ή τον βλεννογόνο των ματιών. Η μετάδοση του ιού είναι ευχερέστερη τις ψυχρές και ξηρές ημέρες του χειμώνα στα εύκρατα κλίματα.

Κατηγορίες υψηλού κινδύνου
Σε ορισμένες κατηγορίες ατόμων, που ονομάζονται υψηλού κινδύνου, και στα άτομα άνω των 65 ετών, ακόμη και η κοινή γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές. Για τον λόγο αυτόν συνιστάται στα άτομα αυτά ο εμβολιασμός τους έναντι της κοινής γρίπης. Η βασική διαφορά της νέας από την εποχική γρίπη είναι ότι μεταδίδεται ταχύτερα και ιδιαίτερα στα νέα άτομα. Οι επιπλοκές της νέας γρίπης (βαριά νόσηση, θάνατος) δεν είναι συχνότερες από αυτές της κοινής γρίπης, αφορούν όμως κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας.

Δεν πρόκειται να κλείσει το Ιδρυμα
«Μ ε τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει ανάγκη κλεισίματος του Πανεπιστημίου Αθηνών λόγω της πανδημίας γρίπης» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο κ. Χρ. Κίττας. Εν τούτοις, οι Αρχές Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο θα λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των φοιτητών, του διδακτικού και λοιπού προσωπικού (συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος του Πανεπιστημίου), εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο. Ακόμη όμως και αν χρειαστεί να διακοπούν τα μαθήματαεξηγεί ο κ. Κίτταςαυτό δεν σημαίνει κλείσιμο του Πανεπιστημίου. Το Ιδρυμα έχει ισχυρή δικτυακή πλατφόρμα που επιτρέπει, σε ορισμένες περιπτώσεις, την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Επίσης θα λειτουργούν κανονικά οι διοικητικές και οι άλλες υπηρεσίες του.

Αποτελεσματική προφύλαξη
ΕΝΑ από τα καλύτερα μέτρα για την πρόληψη της γρίπης- επισημαίνεται στο φυλλάδιο του Πανεπιστημίου Αθηνών- είναι οι καλές πρακτικές υγιεινής. Οταν κάποιος βήχει ή φτερνίζεται πρέπει να καλύπτει το στόμα του ή τη μύτη του με χαρτομάντιλα τα οποία να πετά αμέσως μετά τη χρήση. Επίσης, συνιστάται το καλό πλύσιμο των χρειών με σαπούνι και ζεστό νερό ή αλκοολούχα αντισηπτικά. Η μόλυνση από τον ιό είναι δυνατή αν τα χέρια που έχουν αγγίξει μολυσμένες επιφάνειες έρθουν σε επαφή με το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια.

Σε ό,τι αφορά τη διάγνωση, γίνεται με τη λήψη ρινικού ή φαρυγγικού επιχρίσματος και εξέταση σε ειδικά εργαστήρια με μεθόδους μοριακής βιολογίας. Η λήψη ρινικού ή φαρυγγικού επιχρίσματος γίνεται στα Ιατρεία Γρίπης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk