ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ

Διατέθηκαν 74,68 εκατ. ευρώ για ανοικοδόμηση σπιτιών

Ολοκληρώνεται η χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση των σπιτιών που καταστράφηκαν από τις πυρκαϊές το καλοκαίρι του 2007. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, 1.151 σπίτια που καταστράφηκαν καθώς και 779 κυρίως αγροτικά κτίσματα ανοικοδομούνται ή επισκευάζονται δωρεάν χάρη στην προσφορά 93.000 ατόμων. Συνολικά υπεβλήθησαν στο ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο εφαρμόζει αυτό το πρόγραμμα, 1.416 αιτήσεις με πλήρη δικαιολογητικά για την ανοικοδόμηση σπιτιών και έχουν εγκριθεί στο σύνολό τους.

Διατέθηκαν 74,68 εκατ. ευρώ  για ανοικοδόμηση σπιτιών | tovima.gr

Ολοκληρώνεται η χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση των σπιτιών που καταστράφηκαν από τις πυρκαϊές το καλοκαίρι του 2007. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, 1.151 σπίτια που καταστράφηκαν καθώς και 779 κυρίως αγροτικά κτίσματα ανοικοδομούνται ή επισκευάζονται δωρεάν χάρη στην προσφορά 93.000 ατόμων. Συνολικά υπεβλήθησαν στο ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο εφαρμόζει αυτό το πρόγραμμα, 1.416 αιτήσεις με πλήρη δικαιολογητικά για την ανοικοδόμηση σπιτιών και έχουν εγκριθεί στο σύνολό τους. Δεδομένου ότι η χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση των σπιτιών αυτών γίνεται απευθείας προς τους ιδιοκτήτες σε τρεις δόσεις (ανάλογα με την πορεία των εργασιών)- σημειώνεται στην ανακοίνωση-, τόσο η έναρξη όσο και ο ρυθμός της ανοικοδόμησης εξαρτώνται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες. «Είναι προφανές ότι, τουλάχιστον όσον αφορά το Ταμείο, η κύρια αποστολή του, δηλαδή η χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση αυτών των σπιτιών, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί» επισημαίνει ο πρόεδρος του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών κ. Π.Μολυβιάτης.

Στο Ταμείο έχουν εισρεύσει από δωρεές 198.018.545,99 ευρώ και από τους τόκους 10.295.882,08 ευρώ (σύνολο 208.314.428,07 ευρώ). Για την εκπλήρωση των σκοπών του το Ταμείο έχει δαπανήσει ως σήμερα 74.687.018,04 ευρώ. Το υπόλοιπο του λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι 133.627.410,03 ευρώ. Αναλυτικός πίνακας για το πού διατέθηκαν τα χρήματα που εκταμιεύτηκαν υπάρχει στην ιστοσελίδα του Ταμείου (www.etaea.gr).

Αξίζει να σημειωθεί ότι την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι πρόσφατες πυρκαϊές στην Αττική έχει αναλάβει αποκλειστικά η κυβέρνηση. Δεν έχει ζητηθεί οικονομική συνδρομή από το Ταμείο.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ανοικοδόμησης των καμένων σπιτιών θα παραμείνει προς διάθεση ένα σημαντικό ποσό για την προώθηση των σκοπών του Ταμείου, δηλαδή την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. Σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, η διοίκηση του Ταμείου αποφάσισε να διαθέσει ένα ποσό της τάξεως των 80 εκατομμυρίων ευρώ σε έργα υποδομής στις πυρόπληκτες περιοχές (κυρίως αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά, αρδευτικά, οδοποιίας, πυροπροστασίας κτλ.). Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο εφαρμόζεται έπειτα από εισήγηση των αρμοδίων περιφερειαρχών, άρχισε να υλοποιείται. Ηδη έχουν εγκριθεί 16.135.640 ευρώ για τη χρηματοδότηση αυτών των έργων.

Σημειώνεται ότι για τη λειτουργία του Ταμείου δεν δαπανάται ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα των δωρητών. Η γραμματειακή υποστήριξη παρέχεται από το υπουργείο Οικονομίας, ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου παρέχουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά, χωρίς αμοιβή ή αποζημίωση. Από τους τρεις υπαλλήλους του Ταμείου, οι δύο έχουν αποσπασθεί από άλλες υπηρεσίες και η μία είναι εθελόντρια.

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk