Τo θρίλερ με την τηλεμαχία των έξι

Σε πολιτικο-δημοσιογραφικό θρίλερ εξελίχθηκε η υπόθεση της τηλεμαχίας των έξι πολιτικών αρχηγών, η οποία εκκίνησε από την κοινή πεποίθηση όλων των κομμάτων ότι το ντιμπέιτ υπό τη χρεοκοπημένη μορφή που ξέραμε, δηλαδή των παράλληλων και στείρων μονολόγων, δεν έχει κανένα νόημα. Ετσι καλλιεργήθηκαν και οι ελπίδες για ένα νέο και ουσιαστικό μοντέλο αντιπαράθεσης ενώπιον των πολιτών. Ωστόσο έπειτα από παλινωδίες και αντιπαραθέσεις η φόρμουλα που επελέγη ήταν να υπάρχουν δύο κύκλοι ερωτήσεων με τρεις ενότητες ο καθένας, ενώ οι δημοσιογράφοι να χωριστούν σε τρεις κύκλους.

Σε πολιτικο-δημοσιογραφικό θρίλερ εξελίχθηκε η υπόθεση της τηλεμαχίας των έξι πολιτικών αρχηγών, η οποία εκκίνησε από την κοινή πεποίθηση όλων των κομμάτων ότι το ντιμπέιτ υπό τη χρεοκοπημένη μορφή που ξέραμε, δηλαδή των παράλληλων και στείρων μονολόγων, δεν έχει κανένα νόημα. Ετσι καλλιεργήθηκαν και οι ελπίδες για ένα νέο και ουσιαστικό μοντέλο αντιπαράθεσης ενώπιον των πολιτών. Ωστόσο έπειτα από παλινωδίες και αντιπαραθέσεις η φόρμουλα που επελέγη ήταν να υπάρχουν δύο κύκλοι ερωτήσεων με τρεις ενότητες ο καθένας, ενώ οι δημοσιογράφοι να χωριστούν σε τρεις κύκλους. Στο τέλος δε κάθε κύκλου ο κάθε αρχηγός να έχει δικαίωμα να υποβάλλει ερώτημα σε όποιον άλλο πολιτικό αρχηγό επιθυμεί, χωρίς ωστόσο να τού παρέχεται η δυνατότητα σχολιασμού της απάντησης.

Επελέγη επίσης οι θεματικές ενότητες να είναι έξι: οικονομία, περιβάλλον, δημόσια διοίκηση, εργασία και κοινωνική πολιτική, Παιδεία, εξωτερική πολιτική.

Χάριν οικονομίας χρόνου, κατά την κυβερνητική επιχειρηματολογία, μειώθηκε ο χρόνος των ερωτήσεων των δημοσιογράφων από 30΄΄ σε 20΄΄, ενώ αφαιρέθηκε το δικαίωμα επαναφοράς κάποιας ερώτησης σε περίπτωση κατά την οποία ο ερωτώμενος πολιτικός αρχηγός δεν είχε απαντήσει στην αρχική. Παραδόξως, ο κ. Αντώναρος εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τη φόρμουλα αυτή, κάνοντας λόγο για «συγκερασμό απόψεων» και για συμφωνία η οποία «είναι μια ακόμη κατάκτηση της δημοκρατίας μας καθώς ενισχύει τον διάλογο». Αλλά και ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι οι όροι που συμφωνήθηκαν «βελτιώνουν το ντιμπέιτ, το κάνουν πιο ουσιαστικό».

Αντιθέτως τα μικρότερα κόμματα διατράνωσαν την κάθετη αντίθεσή τους με προεξάρχουσα τη γενική γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα, η οποία είπε ότι «πάει με το ζόρι», ενώ ζήτησε «συγγνώμη» από τους ψηφοφόρους που θα λάβει μέρος σε ένα τέτοιο ντιμπέιτ. Για τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ στη Διακομματική κ. Π. Σκουρλέτη κακώς δεν βελτιώθηκαν οι όροι της συζήτησης, αλλά έστω και έτσι το κόμμα του θεωρεί ότι είναι «προτιμότερη η διεξαγωγή του από την κατάργησή του», ενώ ακόμη δεν έχει καταστεί σαφές αν θα προσέλθει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης.

Η μορφή που επελέγη προκάλεσε αντιδράσεις και τις ενστάσεις πολλών τηλεοπτικών καναλιών. Οι διαφωνίες αφορούσαν τα ασφυκτικά περιθώρια ουσιαστικού διαλόγου που αφήνουν οι περιορισμοί που ετέθησαν στους δημοσιογράφους μέσω μείωσης του χρόνου υποβολής ερωτημάτων και κυρίως της μη δυνατότητας επαναφοράς ενός ερωτήματος, όπως και της απόφασης να χωριστούν οι δημοσιογράφοι σε δύο ομάδες των τριών, εκ των οποίων η μια ομάδα θα περιοριστεί στις μισές από τις ενότητες του ντιμπέιτ και η άλλη στις άλλες μισές.

Οι έξι δημοσιογράφοι των ισάριθμων καναλιών που θα εκπροσωπηθούν στο ντιμπέιτ, αν τελικώς διεξαχθεί, συναντήθηκαν προχθές το μεσημέρι και κατέληξαν ότι δεν μπορούν να λάβουν μέρος σε μια παρωδία διαλόγου. Σε κοινή δήλωσή τους προς τα πολιτικά κόμματα οι κκ. Π. Τσίμας (Μega), Ν. Ευαγγελάτος (ΑΝΤ1), Αντ.Σρόιτερ (Αlpha), Αιμ. Λιάτσος (Star), Αν. Κωνσταντάτος (Αlter), η κυρία Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ) και η συντονίστρια κυρία Μαρία Χούκλη επισήμαιναν ότι «η διαδικασία, έτσι όπως έχει οριστεί, καθιστά περιττή την παρουσία των δημοσιογράφων» και ζητούσαν ως μίνιμουμ «ο δημοσιογράφος να μπορεί να ρωτάει ελεύθερα, να έχει επαρκή χρόνο για να διατυπώνει τις ερωτήσεις και να έχει τη δυνατότητα να ζητεί διευκρινίσεις από τον πολιτικό αρχηγό». Ο κ. Παπακωνσταντίνου με επιστολή του προς τον κ. Αντώναρο τον κάλεσε να υιοθετήσει τις βάσιμες προτάσεις τους για βελτίωση των όρων του ντιμπέιτ, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας, δήλωσε ότι και με τη σύμφωνη γνώμη του ΠαΣοΚ αποφασίστηκε στη διακομματική επιτροπή να μην είναι υπερβολική (τρίωρη) η διάρκεια της τηλεμαχίας. Παρά ταύτα έκανε αποδεκτό το αίτημα ο χρόνος των ερωτήσεων να γίνει πάλι 30΄΄, επισημαίνοντας ότι «δεν έχω λόγο να διαφωνήσω». Ωστόσο, δεν είπε τίποτε για την πρόταση να προβλεφθεί η δυνατότητα επαναφοράς κάποιας ερώτησης, σημείο που θα κρίνει τελικώς τη στάση των δημοσιογράφων και άρα το αν θα διεξαχθεί, ή όχι, αύριο το ντιμπέιτ.

Πάντως, η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για το πρωί του Σαββάτου μεταξύ των δημοσιογράφων οι οποίοι συμμετέχουν στο ντιμπέιτ, των εκπρόσωπων των κομμάτων και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ δεν πραγματοποιήθηκε τελικά. Σύμφωνα με πληροφορίες τα πολιτικά κόμματα κατέληξαν σε ένα μίνιμουμ συμφωνίας και όπως τόνισε η κυρία Μαρία Χούκλη μιλώντας στο «Βήμα» «οι δημοσιογράφοι δεν πρόκειται να αποφασίσουν τίποτε αν δεν έχουν την επίσημη αντιπρόταση-πλαίσιο των κομμάτων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk