? Οι κινήσεις της υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Υγείας στην εσωκομματική σκακιέρα με το βλέμμα στην 5η Οκτωβρίου

Πόλεμος επιγόνων στην Α» Αθηνών

Με φόντο τα σενάρια διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία και τη «μετακαραμανλική εποχή» εισέρχονται στην τελική ευθεία των εκλογών οι υπουργοί Εξωτερικών και Υγείας, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Δ. Αβραμόπουλος , που μονομαχούν στην Α΄ Αθηνών. Προτού ακόμη κλείσουν οι κάλπες και εκπνεύσει και τυπικά η διάρκεια ζωής της παρούσας κυβέρνησης, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που καταγράφουν νίκη του ΠαΣοΚ, συζητούνται οι διάδοχοι του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή. Στην κορυφή της λίστας- και για αρκετούς επικρατέστεροι αντίπαλοι για να βρεθούν στην αρένα της διαδοχής- είναι η κυρία Μπακογιάννη και ο κ.

Με φόντο τα σενάρια διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία και τη «μετακαραμανλική εποχή» εισέρχονται στην τελική ευθεία των εκλογών οι υπουργοί Εξωτερικών και Υγείας, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Δ. Αβραμόπουλος , που μονομαχούν στην Α΄ Αθηνών. Προτού ακόμη κλείσουν οι κάλπες και εκπνεύσει και τυπικά η διάρκεια ζωής της παρούσας κυβέρνησης, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που καταγράφουν νίκη του ΠαΣοΚ, συζητούνται οι διάδοχοι του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή. Στην κορυφή της λίστας- και για αρκετούς επικρατέστεροι αντίπαλοι για να βρεθούν στην αρένα της διαδοχής- είναι η κυρία Μπακογιάννη και ο κ. Αβραμόπουλος. Αυτές τις ημέρες κονταροχτυπιούνται για την πρωτιά, αν και στις προηγούμενες εκλογές η υπουργός Εξωτερικών είχε κερδίσει με άνεση την πρώτη θέση από τον υπουργό Υγείας. Ωστόσο η είδηση για την εσπευσμένη είσοδο της κυρίας Μπακογιάννη στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» προχθές το πρωί με συμπτώματα πνευμονίας αποφόρτισε πολιτικά το τοπίο στην Α΄ Αθηνών. Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις ξεχάστηκαν. Ο κ. Αβραμόπουλος επισκέφθηκε πρώτος την υπουργό Εξωτερικών και συνομίλησε για ελάχιστα λεπτά μαζί της, αφήνοντας και οι δύο στην άκρη τις πολιτικές διαφορές τους.

? «Δίπολο» στην κούρσα της διαδοχής
Βασικοί πρωταγωνιστές στην εσωκομματική σκακιέρα, αλλά και βασικοί μονομάχοι στην αρένα της Α΄ Αθηνών, η κυρία Μπακογιάννη και ο κ. Αβραμόπουλος- φιλοδοξεί να αναμετρηθεί αυτός με την υπουργό Εξωτερικών και όχι ο υπουργός Πολιτισμού κ. Α. Σαμαράς , όταν έρθει η ώρα της διαδοχής- αποτελούν το πιο χαρακτηριστικό «δίπολο» στο εσωτερικό της ΝΔ. Η ενδεχόμενη εκλογική ήττα της ΝΔ θα επιφέρει, όπως προβλέπεται, πολύμηνη εσωκομματική τρικυμία και σε αυτήν θα επιχειρήσουν η κυρία Μπακογιάννη και ο κ. Αβραμόπουλος να κρατήσουν το τιμόνι του κεντροδεξιού σκάφους.

Είναι δύο πολιτικοί που στοχεύουν να ηγηθούν της Κεντροδεξιάς και να γίνουν πρωθυπουργοί. Ο καθένας για τον εαυτό του θεωρεί ότι είναι καλύτερος από τον άλλον και εκτιμούν ότι πολλές από τις κινήσεις του κ. Καραμανλή δεν ήταν οι ενδεδειγμένες το τελευταίο διάστημα και ότι αν οι εισηγήσεις τους γίνονταν αποδεκτές η κατάσταση ενδεχομένως να ήταν διαφορετική. «Η Ντόρα θα είναι η επόμενη αρχηγός» επιμένουν αρκετά στελέχη της ΝΔ στην Α΄ Αθηνών, αν και οι υποστηρικτές του κ. Αβραμόπουλου αντιδρούν και συνιστούν «υπομονή», λέγοντας: «Το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει. Ακόμη δεν άρχισε».

Ανεξάρτητα από τη στιγμή που θα αρχίσει η μάχη της διαδοχής, τα στρατηγεία και των δύο υπουργών έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Οι μηχανισμοί εργάζονται πυρετωδώς για τους άλλοτε δημάρχους Αθηναίων και τα παρασκηνιακά μαχαιρώματα κυριαρχούν. Μεταξύ των δύο στελεχών υπάρχει σχέση καχυποψίας, αν και πολλοί μιλάνε για «μίσος». Δημοσίως δεν δίνεται η εντύπωση ότι υπάρχει κακό κλίμα μεταξύ τους, αλλά οι «στρατοί» τους εργάζονται μεθοδικά για την επόμενη ημέρα, ενισχύοντας τα εσωκομματικά ερείσματά τους.

? Βατοπαίδι και εκσυγχρονισμός
«Η μάχη της Α΄ Αθηνών είναι για το γόητρο. Ο πραγματικός πόλεμος θα αρχίσει μετά την απόφαση του Καραμανλή να αποχωρήσει.Αυτή την περίοδοαπλώς υπάρχει ψυχρό κλίμα μεταξύ τους» λένε έμπειρα κομματικά στελέχη που παρακολουθούν τις εσωκομματικές κινήσεις και προβλέπουν «εμφύλιο» στη μετακαραμανλική εποχή.

Η κυρία Μπακογιάννη θεωρείται από έμπειρα κομματικά στελέχη ότι έχει αυτή τη στιγμή το προβάδισμα επειδή ξεκίνησε νωρίτερα την προετοιμασία για τη διαδοχή, αλλά και επειδή δραστηριοποιείται περισσότερα χρόνια στην κομματική βάση. Ο κ. Αβραμόπουλος, εν συγκρίσει με το παρελθόν, εμφανίζεται αρκετά ενισχυμένος, ιδιαίτερα μετά το καλοκαίρι, και αυτό λόγω του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, αλλά και των κινήσεών του σχετικά με τα μέτρα κατά της πανδημίας της γρίπης.

Οι δυο τους πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να ξαναδώσουν στην Κεντροδεξιά τη χαμένη αίγλη της που «λασπώθηκε» αρκετά μετά την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Θεωρούν επιβεβλημένο τον εκσυγχρονισμό της κεντροδεξιάς παράταξης για να την ξαναβάλουν στο παιχνίδι της εξουσίας και κυρίως της επιρροής στην ελληνική κοινωνία. Και οι δύο ανέμεναν επί πολλά χρόνια και είχαν υιοθετήσει τη λογική του «ώριμου φρούτου». Δεν εφόρμησαν εξαρχής, αφού ήταν αδύνατο να καταλάβουν τα τείχη της παράταξης, αλλά περίμεναν να ωριμάσουν οι συνθήκες και να φθαρεί ο αρχηγός για να τον αντικαταστήσουν.

? «Εν δυνάμει αντικαταστάτρια»
Η κυρία Μπακογιάννη επικεντρώθηκε αρκετά στην αύξηση της επιρροής της στον κομματικό μηχανισμό και χρησιμοποίησε τον παραδοσιακό πολιορκητικό κριό του «εσωτερικού δελφίνου». Προέβαλλε εδώ και πολλά χρόνια ως μια εν δυνάμει αντικαταστάτρια του κ. Καραμανλή. Είχε φροντίσει να διαμηνύσει σε όλα τα στελέχη που την υποστηρίζουν ότι δεν θα αμφισβητήσει τον αρχηγό της ΝΔ, αλλά θα τεθεί θέμα ηγεσίας μόνο σε περίπτωση που το κόμμα φθάσει σε στάδιο αποσύνθεσης.

Η υπουργός Εξωτερικών προτάσσει το ιδεολογικό-πολιτικό στίγμα ενός κεντρώου στελέχους που κινείται στις πιο προωθημένες γραμμές της ΝΔ και έχει τη δυνατότητα να διεισδύσει με άνεση στις εκσυγχρονιστικές τάξεις της ελληνικής κοινωνίας. Το τελευταίο διάστημα έχει διαπιστώσει ότι πολλά από τα στελέχη της ΝΔ που διαφωνούν για διάφορους λόγους με τις επιλογές της ηγεσίας του κόμματος προστίθενται στον κύκλο επιρροής της, ο οποίος διευρύνεται, αφού θεωρείται «εν αναμονή αρχηγός».

? Τα πυρά και το κατεστημένο
Ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος αποδείχθηκε «σκληρό καρύδι»- παρά τα πολλά εσωκομματικά πυρά-, επενδύει στον όρο «αυτοδημιούργητος», απέναντι στα «πολιτικά τζάκια», όπως λέει, ενώ οι στενοί συνεργάτες του είναι πεπεισμένοι ότι το «καραμανλικό κατεστημένο» δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί την κυρία Μπακογιάννη στην ηγεσία της ΝΔ, αν και στην πολιτική «τα πάντα ρει». Επενδύει στην υψηλή δημοτικότητά του και προσέχει ιδιαίτερα τις σχέσεις του με την ομάδα των «καραμανλικών», ενώ έχει διευρύνει τον κύκλο των συνομιλητών του με πρόσωπα που έχουν σύγχρονες αντιλήψεις για την πολιτική, εκτός του «κομματικού κατεστημένου».

Ο υπουργός Υγείας έχει την πλήρη στήριξη πολλών «καραμανλικών» που τον ενθαρρύνουν να συνεχίσει και γύρω του συσπειρώνει πολλά στελέχη που δεν συμπαθούν την κυρία Μπακογιάννη, άνθρωποι της οποίας υποστηρίζουν ότι αυτή η υποστήριξη δεν θα συνεχιστεί μέχρι τέλους. Οσοι τον αντιμάχονται λένε ότι είτε θα «καεί» είτε θα αποσυρθεί από την κούρσα της διαδοχής, ώστε να υπάρξει στήριξη σε ένα άλλο τρίτο πρόσωπο, αλλά ξεχνάνε ότι στα… άδυτα των «καραμανλικών» κάποιοι προωθούν ως αντίπαλον δέος στην κυρία Μπακογιάννη τον κ. Αβραμόπουλο, ο οποίος ήταν παρ΄ ολίγον διάδοχος και το 1997. Ο υπουργός Υγείας αρνείται τον όρο «δελφίνος» και είναι πάγια η άποψή του ότι «το τι μπορεί να σου προσδίδουν κάποιοι έχει σχετική αξία», αν και έχει πολλές φορές διευκρινίσει σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του, αλλά και δημόσια, ότι «παραμένει πάντοτε στη διάθεση των γεγονότων και των πολιτών, που σε τελευταία ανάλυση καθορίζουν και ορίζουν ρόλους και αποστολές». Η παρτίδα σκακιού που ξεκίνησε μεταξύ της κυρίας Μπακογιάννη και του κ. Αβραμόπουλου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και, όπως έλεγε παλαιότερα και ένας υπουργός, «Θα κάνουμε τα πάντα για να προλάβουμε ό,τι γίνει και θα περιμένουμε τα πάντα, όπως ακριβώς σε μια παρτίδα σκάκι». Ο υπουργός Υγείας θα δώσει μια δύσκολη μάχη για να ανατρέψει την πρωτιά της υπουργού Εξωτερικών.

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk