ΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ «Εχουμε καθαρή συνείδηση και καθαρά χέρια»

Στις πυρκαϊές της Αττικής οι Οικολόγοι-Πράσινοι ήταν «παρόντες με ουσιαστικό τρόπο», λέει ο επικεφαλής του κόμματος κ. Ν. Χρυσόγελος, ο οποίος για πρώτη φορά δίνει μια εξήγηση γιατί απουσίαζαν τα μέλη τους τη στιγμή που μαίνονταν καταστροφικές φωτιές στη Βορειοανατολική Αττική. Στις ευρωεκλογές το ποσοστό τους αυξήθηκε σημαντικά και εξέλεξαν για πρώτη φορά ευρωβουλευτή. Σήμερα παλεύουν για να εισέλθουν στη Βουλή με σύνθημα «να ακολουθήσουν οι πολίτες τη συνείδησή τους» και θέτουν συγκεκριμένους όρους για ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία, αν βεβαίως καταφέρουν να συγκεντρώσουν στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου ποσοστό 3%.

Στις πυρκαϊές της Αττικής οι Οικολόγοι-Πράσινοι ήταν «παρόντες με ουσιαστικό τρόπο», λέει ο επικεφαλής του κόμματος κ. Ν. Χρυσόγελος, ο οποίος για πρώτη φορά δίνει μια εξήγηση γιατί απουσίαζαν τα μέλη τους τη στιγμή που μαίνονταν καταστροφικές φωτιές στη Βορειοανατολική Αττική. Στις ευρωεκλογές το ποσοστό τους αυξήθηκε σημαντικά και εξέλεξαν για πρώτη φορά ευρωβουλευτή. Σήμερα παλεύουν για να εισέλθουν στη Βουλή με σύνθημα «να ακολουθήσουν οι πολίτες τη συνείδησή τους» και θέτουν συγκεκριμένους όρους για ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία, αν βεβαίως καταφέρουν να συγκεντρώσουν στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου ποσοστό 3%. Στη συνέντευξή του ο κ. Χρυσόγελος (αν και επικεφαλής του κόμματος χρειάζεται, όπως επισημαίνει, σταυρό στη Β΄ Αθηνών) λέει με νόημα ότι «όταν καίγεται ένας δάσος δεν τραβάς τους δημοσιογράφους για συνεντεύξεις στον χώρο της καταστροφής» και επιμένει ότι το κόμμα θα εισέλθει στη Βουλή επειδή τα μέλη του έχουν «καθαρά χέρια».

– Πού, κατά τη γνώμη σας, οφείλεται η πτωτική τάση που εμφανίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στις δημοσκοπήσεις;

«Μελετάμε τις δημοσκοπήσεις, στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου όμως οι πολίτες θα απαντήσουν ποια οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική πολιτική επιλέγουν. Τα ποσοστά μας ανεβαίνουν όσο μαθαίνουν οι πολίτες τις προτάσεις μας».

– Το ισχυρότερο χαρτί σας είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Αλήθεια, πού βρίσκονταν οι Οικολόγοι Πράσινοι κατά τη διάρκεια των πυρκαϊών στην Αττική;

«Στην προσπάθεια αντιμετώπισης των πυρκαϊών, όχι στην εκμετάλλευσή τους για δημοσιότητα και εκλογικά κέρδη. Εδώ και δύο χρόνια αγωνιζόμασταν, βοηθούσαμε όπου μπορούσαμε, συναντούσαμε φορείς, καταθέταμε προτάσεις, κάναμε εκδηλώσεις. Οταν ξεσπάει η καταστροφή πρέπει να βοηθάς στον περιορισμό της. Από τις 22/8 ήμασταν στην Πυροσβεστική, στη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, στις περιοχές που καίγονταν, στην προσπάθεια στήριξης των εθελοντών, στην αυτοοργάνωση της πολιτικής προστασίας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι το μόνο κόμμα που ασχολείται συνεχώς με την προστασία του δάσους. Στα ψηφοδέλτιά μας συμμετέχουν άνθρωποι που δίνουν μάχη για το δάσος, ένας πιλότος ελικοπτέρου, εθελοντές δασοφύλακες, δασοπυροσβέστες, ακτιβιστές. Οργανώνουμε στις 25 Σεπτεμβρίου εκδήλωση για τη δασική πολιτική. Οι Πράσινοι παίξαμε σημαντικό ρόλο, όπως και το 2007, τώρα με τον ευρωβουλευτή μας, στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τα δάση». – Επαιξε ρόλο, νομίζετε, στις δημοσκοπήσεις το γεγονός ότι εμφανιστήκατε να απουσιάζετε από τη μεγαλύτερη καταστροφή που υπέστη η Αττική τα τελευταία χρόνια;

«Βολεύει πολλούς να φαίνονται απόντες αυτοί που αγωνίζονται για το δάσος, αντί να οργιζόμαστε με αυτούς που έχουν διαχρονικά την ευθύνη για την καταστροφή του δάσους. Επικοινωνιακά φάνηκε ότι εμείς ήμασταν απόντες. Ημασταν παρόντες με ουσιαστικό τρόπο. Οταν καίγεται το δάσος, δεν τραβάς τους δημοσιογράφους για συνεντεύξεις στον χώρο της καταστροφής. Δηλώσαμε με ανακοίνωση από την πρώτη ημέρα ότι “όσο καίγονται τα δάση δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για πολιτικές δηλώσεις on camera με φόντο τις φλόγες της πυρκαϊάς. Δυστυχώς, η τραγωδία του 2007 δεν φαίνεται να δίδαξε τίποτε την κυβέρνηση, που επέλεξε να διαιωνίσει το έλλειμμα μέτρων πρόληψης και την απουσία συγκροτημένης δασικής πολιτικής. Οταν σβήσουν οι φλόγες, έχουμε να πούμε πολλά για όσα είχαμε έγκαιρα επισημάνει ότι όφειλαν να είχαν γίνει από καιρό και δεν έγιναν ποτέ”. Στις 26/8 μιλήσαμε για τις πολιτικές ευθύνες. Αν και έχουμε αναλυτικές προτάσεις για τη δασική πολιτική, δεν καταφέραμε να έχουμε παρουσία έστω και σε μία τηλεοπτική συζήτηση για τα δάση, χωρίς να ευθυνόμαστε εμείς για αυτό».

– Στις πλημμύρες της Εύβοιας ποια ήταν ακριβώς η συμμετοχή σας στην ανακούφιση των πληγέντων;

«Μαζί με τα στελέχη μας στην Εύβοια βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στις περιοχές που επλήγησαν, μιλήσαμε με πολίτες και φορείς. Επεξεργαζόμαστε προτάσεις για τη συνολική αναδιοργάνωση της πολιτικής προστασίας».

– Πιστεύετε ότι τελικά θα μπορέσετε να εισέλθετε στη Βουλή; «Στο ψηφοδέλτιό μας συμμετέχουν ενεργοί πολίτες που πρωτοστατούν σε όσα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας και όχι κάποιοι που έχουν κάνει ή θέλουν να κάνουν την πολιτική μόνιμο επάγγελμά τους. Είναι στο χέρι των πολιτών να εκπροσωπούμε στη Βουλή τις αγωνίες και τις ανάγκες τους, να είμαστε η συνείδηση και η φωνή της κοινωνίας, μια πολιτική δύναμη που ασκεί κριτική αλλά ταυτοχρόνως προωθεί λύσεις. Δεν έχουμε εξαρτήσεις, δεν εκπροσωπούμε άλλα συμφέροντα. Δεν δεσμευόμαστε από πελατειακές σχέσεις. Εχουμε καθαρή συνείδηση και καθαρά χέρια. Θα είμαστε μαζί με τους πολίτες και στις 5 Οκτωβρίου».

– Πώς πρέπει να είναι ο νέος εκλογικός νόμος;

«Να δίνει σε κάθε κόμμα τούς βουλευτές που αντιστοιχούν στα εκλογικά ποσοστά του. Σήμερα σχεδόν το 1/3 των εδρών του πρώτου κόμματος οφείλεται στον εκλογικό νόμο».

Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, είστε ανοικτοί σε μετεκλογικές συνεργασίες και με ποιους όρους;

«Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις έχουν κάνει ζημιά στη χώρα και στη δημοκρατία. Είναι πια ώρα για κυβερνήσεις συνεργασίας. Αυτό απαιτεί όμως σοβαρές αλλαγές αντιλήψεων: η νομή της εξουσίας χρειάζεται να δώσει τη θέση της στη “συμμετοχική διακυβέρνηση”. Χωρίς ένα νέο μοντέλο πολιτικής και διακυβέρνησης είναι αδύνατο να προωθηθούν οι βαθιές αλλαγές που απαιτούνται σήμερα για τη βιωσιμότητα. Η πίεση για αλλαγές μπορεί μετεκλογικά να προωθηθεί από τους Οικολόγους Πράσινους:

– είτε από τη θέση μιας δημιουργικής αντιπολίτευσης, – είτε στηρίζοντας με ψήφο ανοχής μια κυβέρνηση μειοψηφίας που θα δεσμευθεί σε ένα σύνολο περιβαλλοντικών, οικονομικών, κοινωνικών και δημοκρατικών-θεσμικών αλλαγών και θα είναι υπό συνεχή αξιολόγηση, – είτε και με τη δική μας συμμετοχή σε μια εναλλακτική κυβερνητική συνεργασία- δημόσια συμφωνημένη και δημοκρατικά αποφασισμένημε πολιτικές για την πράσινη οικονομία, την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική αλληλεγγύη, τη συμμετοχική δημοκρατία και τη διαφάνεια. Η προοπτική αυτή είναι δύσκολη, απαιτεί ρήξεις με το παρελθόν, δεσμεύσεις, φερεγγυότητα των εταίρων και της προγραμματικής συμφωνίας, αλλαγή κουλτούρας των κομματικών στελεχών. Αλλά στην πολιτική ζητούμενο είναι οι αλλαγές και όχι η επιβεβαίωση της αντίληψης ότι τίποτα δεν αλλάζει». – Ποια, κατά τη γνώμη σας, είναι η σημαντικότερη απόφαση που θα πρέπει να πάρει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές;

«Να προωθηθούν συνεκτικές πολιτικές για την οικονομία, το φορολογικό σύστημα, την κοινωνία, το περιβάλλον, την προστασία του κλίματος, την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Εμείς με την παρουσία μας στη Βουλή θα πιέζουμε έτσι κι αλλιώς για αυτές τις αλλαγές».

Ποιο είναι το προεκλογικό σας σύνθημα και τι προτάσσετε στο προεκλογικό σας πρόγραμμα;

«Ζητάμε από τους πολίτες να ακολουθήσουν τη συνείδησή τους. Η ψήφος στους Οικολόγους- Πράσινους είναι ψήφος συνείδησης. Είναι για την ίδια τη ζωή μας. Εχουμε συνεκτικό πράσινο σχέδιο (δείτε στπ www.ecogreens.gr) που δημιουργεί 100.000 πράσινες θέσεις εργασίας, στρέφει την οικονομία προς περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνη κατεύθυνση, προστατεύει το κλίμα και το περιβάλλον και αλλάζει το φορολογικό σύστημα ώστε να είναι αυτό κοινωνικά δίκαιο, να προωθεί πράσινες επενδύσεις, να αυξάνει την απασχόληση. Δεν μένουμε στα λόγια για την προστασία του περιβάλλοντος και των δασών, την κατοχύρωση της διαφάνειας, τον περιορισμό της διαφθοράς. Κάνουμε πράξη τον ουσιαστικό πολιτικό διάλογο. Ιεραρχούμε ως απόλυτη προτεραιότητα την ανανέωση και ουσιαστικοποίηση της δημοκρατίας, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους».

Την ώρα της μεγάλης πυρκαϊάς στην Αττική, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων κ. Τρεμόπουλος βρέθηκε στην Κύπρο και μάλιστα είχε συναντήσεις (εκτός της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας) και με Τουρκοκυπρίους. Τι ακριβώς συζήτησε με αυτούςτη στιγμή που οι απευθείας διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και τα κυπριακά κόμματα αποφεύγουν τις επαφές με Τουρκοκυπρίους;

«Δεν περιμένουμε να γίνονται όλα από ένα άτομο. Ο Μ. Τρεμόπουλος είχε σημαντικό πρόγραμμα συναντήσεων με τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στελέχη των κυπριακών κομμάτων και με εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων που επιδιώκουν λύση του Κυπριακού με βάση το διεθνές δίκαιο. Η υποδοχή ήταν εξαιρετική και αποδεικνύει ότι οι Οικολόγοι- Πράσινοι είναι μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη που επιδιώκει να συμβάλει στη λύση των προβλημάτων, είτε αυτά αφορούν το περιβάλλον είτε τις διακοινοτικές ή διακρατικές σχέσεις. Δεν επιδιώκουν εκλογικά οφέλη από τη διαιώνιση των προβλημάτων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk