ΕΛ. ΚΟΥΣΟΥΛΗΣ Δεν κρίνει τις εκλογές

ΠΟΛΛΗ συζήτηση για το ντιμπέιτ. Και υπερβολική και μονότονη. Ασφαλώς ο διάλογος όχι μόνο έχει την αξία του, όπως κοινότοπα ακούμε, αλλά οφείλει να αποτελεί και κεντρικό στοιχείο της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Και συνολικά της δημόσιας ζωής. Μην υπερβάλλουμε όμως. Παρά την άγονη δραστηριότητα των τελευταίων ημερών γύρω από την «αρμόζουσα» στους αρχηγούς σκηνοθεσία, το ντιμπέιτ δεν έχει τόση σημασία όση του αποδίδεται. Κανένα ντιμπέιτ δεν κρίνει τις εκλογές. (Πρέπει να προσπεράσουμε …

ΠΟΛΛΗ συζήτηση για το ντιμπέιτ. Και υπερβολική και μονότονη. Ασφαλώς ο διάλογος όχι μόνο έχει την αξία του, όπως κοινότοπα ακούμε, αλλά οφείλει να αποτελεί και κεντρικό στοιχείο της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Και συνολικά της δημόσιας ζωής. Μην υπερβάλλουμε όμως. Παρά την άγονη δραστηριότητα των τελευταίων ημερών γύρω από την «αρμόζουσα» στους αρχηγούς σκηνοθεσία, το ντιμπέιτ δεν έχει τόση σημασία όση του αποδίδεται. Κανένα ντιμπέιτ δεν κρίνει τις εκλογές. (Πρέπει να προσπεράσουμε τις ανοησίες των ημερών ότι ο Κένεντι κέρδισε τον Νίξον επειδή κέρδισε το ντιμπέιτ ή ο Κλίντον τον Μπους επειδή είχε καλύτερη σκηνική παρουσία ή ο Σαρκοζί τη Σεγκολέν επειδή η τελευταία δεν στάθηκε στο ύψος των απαιτήσεων του ντιμπέιτ. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.) Κανένα ντιμπέιτ δεν κρίνει τις εκλογές.

Η πρόταξη της παράστασης και της σκηνοθεσίας φανερώνει υποτίμηση του περιεχομένου. Οι εκλογικές αναμετρήσεις, όπως και κάθε μείζονος σημασίας δημόσια σύγκρουση, κρίνονται από τη γενική τροπή των πραγμάτων. Αυτή η τροπή διαμορφώνεται πολύ πριν από τον χρόνο των εκλογών. Και είμαι βέβαιος ότι δεν διαφεύγει αυτό από τους πρωταγωνιστές. Κάθε δημόσιος διάλογος αυτού του είδους εγγράφεται στην προδιαμορφωμένη κατάσταση. Την ενισχύει ή την αποδυναμώνει. Δεν την επικαθορίζει.

ΥΓ. Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε ποιοι δημοσιογράφοι με την άρνηση συμμετοχής θα ενισχύσουν την ουσία του δημόσιου διαλόγου.

Ο κ. Λευτέρης Κουσούλης είναι πολιτικός επιστήμονας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk