Θα μείνει ή θα φύγει ο Καραμανλής;

Η ΝΔ είναι ένα καζάνι που βράζει. Καιβράζει όχι επειδή θα χάσει τις εκλογές αλλά επειδή η «μαγεία Καραμανλή» έχει πάψει πλέον να λειτουργεί. Περισσότερο από ποτέ, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής- και μάλιστα της πιο απροσδόκητης κριτικής. Ακόμη και ο Τσιτουρίδης δίνει ραντεβού στις 5 Οκτωβρίου. Θα μείνει ή θα φύγει; Παρά τις διαβεβαιώσεις του Καραμανλή, το ερώτημα παραμένει μετέωρο. Και παραμένει μετέωρο για πολλούς λόγους.

Η ΝΔ είναι ένα καζάνι που βράζει. Καιβράζει όχι επειδή θα χάσει τις εκλογές αλλά επειδή η «μαγεία Καραμανλή» έχει πάψει πλέον να λειτουργεί. Περισσότερο από ποτέ, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής- και μάλιστα της πιο απροσδόκητης κριτικής. Ακόμη και ο Τσιτουρίδης δίνει ραντεβού στις 5 Οκτωβρίου.

Θα μείνει ή θα φύγει; Παρά τις διαβεβαιώσεις του Καραμανλή, το ερώτημα παραμένει μετέωρο. Και παραμένει μετέωρο για πολλούς λόγους.

Πρώτον, επειδή αν θέλει ο Καραμανλής να μείνει, πολύ δύσκολα θα βρεθεί κάποιος για να τον διώξει.

Δεύτερον, επειδή κανείς δεν φαντάζεται εύκολα τον Καραμανλή έπειτα από μια ήττα να κάνει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης στον Παπανδρέου – τουλάχιστον σε πρώτη φάση…

Τρίτον, επειδή ο Καραμανλής είναι 53 ετών.

Η απάντηση στο δίλημμα «μένω ή φεύγω» είναι μια πολιτική απόφαση, η οποία θα ληφθεί με προσωπικούς όρους. Αρα μόνον εικασίες μπορούμε να διατυπώνουμε ωσότου μιλήσει ο ενδιαφερόμενος. Και γι΄ αυτό οι «δελφίνοι» ετοιμάζονται στο παρασκήνιο χωρίς να εκδηλώνονται στο προσκήνιο. Ξέρουν ότι η πρωτοβουλία των εξελίξεων δεν είναι στα χέρια τους.

Μόνο που, δυστυχώς για όλους στη ΝΔ, υπάρχει και η πολιτική. Και σε πολιτικό επίπεδο, η διακυβέρνηση Καραμανλή ήταν μια τραγική αποτυχία. Παραδίδει την Ελλάδα σε μια κατάσταση πολύ χειρότερη από αυτήν που την παρέλαβε.

Προσφάτως ο Κ. Σημίτης έλεγε πως «όταν ο Καραμανλής μιλούσε πριν το 2004 για αυτόματο πιλότο νόμιζα ότι το έκανε για λόγους αντιπολίτευσης, μετά κατάλαβα ότι μιλούσε σοβαρά και ότι πίστευε πως μια χώρα μπορεί να κυβερνηθεί με αυτόματο πιλότο». Τελικά, η ανυπαρξία πιλότου έριξε τη χώρα στα βράχια.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι πώς θα διαχειριστεί ο Καραμανλής όχι μια εκλογική ήττα αλλά μια πολιτική αποτυχία. Θα μείνει για να αναζητήσει μια δεύτερη ευκαιρία; Θα φύγει περιμένοντας πότε θα επιστρέψει; Δ Η θα φύγει για τα καλά;

Ο,τι και αν επιλέξει ο ίδιος, πάντως, το μετεκλογικό τοπίο της ΝΔ θα θυμίζει κάτι ανάμεσα σε Ιράκ και σε Αφγανιστάν. Οι εντάσεις που συσσωρεύτηκαν είναι πολλές. Και όταν οι πολιτικές αντιπαλότητες ή οι προσωπικές εμπάθειες έπληξαν τόσο βάναυσα μια ΝΔ που κέρδιζε τη μια εκλογή μετά την άλλη, σκεφτείτε τι έχει να γίνει σε μια ΝΔ ηττημένη. Θα κάτσει ο Καραμανλής να ακούει τον Τσιτουρίδη και τον Μανώλη; Την ίδια στιγμή που ο ΛΑΟΣ καταγράφεται πλέον ως μόνιμη και αυξανόμενη απειλή στα δεξιά της Δεξιάς; Καλώς ή κακώς, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αποδεικνύεται ως τώρα πολύ ευφυέστερος στα ζητήματα πλαγιοκόπησης του δικομματισμού απ΄ ό,τι απεδείχθησαν απέναντι στο ΠαΣοΚ ο Αλαβάνος και ο Τσίπρας. Και νομίζω ότι θα κάνει τεράστιο λάθος όποιος λογαριάσει τις μετεκλογικές εξελίξεις στη ΝΔ χωρίς τον ξενοδόχο Καρατζαφέρη.

Ο,τι και αν συμβεί, δηλαδή, μείνει ή φύγει ο Καραμανλής, η διαχείριση της ήττας στη ΝΔ θα είναι μια εξαιρετικά επώδυνη και περίπλοκη διαδικασία. Αλλά από αυτή τη διαχείριση θα προκύψει το ζητούμενο: ο χρόνος της παραμονής της στην αντιπολίτευση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk