ΑΠΟ ΘΕΣΕΩΣ

Οι τρεις μάχες

Η οικονομική πολιτική που εξήγγειλε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου είναι μια αμιγώς αναπτυξιακή πολιτική. Είναι μια πολιτική που δεν έχει εφαρμοστεί ξανά στην Ελλάδα αφού όλες οι κυβερνήσεις και της ΝΔ και του ΠαΣοΚ ακολουθούσαν λιγότερο ή περισσότερο σταθεροποιητικές πολιτικές με περιόδους σκληρής λιτότητας να εναλλάσσονται με προεκλογικές παροχές. Το ερώτημα είναι αν αυτό το πείραμα έχει πιθανότητες επιτυχίας. Ολα εξαρτώνται από την έκβαση τριών «μαχών» που πρέπει να δώσουν ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του που, όπως φαίνεται, θα κερδίσει τις εκλογές.

Οι τρεις μάχες | tovima.gr

Η οικονομική πολιτική που εξήγγειλε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου είναι μια αμιγώς αναπτυξιακή πολιτική. Είναι μια πολιτική που δεν έχει εφαρμοστεί ξανά στην Ελλάδα αφού όλες οι κυβερνήσεις και της ΝΔ και του ΠαΣοΚ ακολουθούσαν λιγότερο ή περισσότερο σταθεροποιητικές πολιτικές με περιόδους σκληρής λιτότητας να εναλλάσσονται με προεκλογικές παροχές. Το ερώτημα είναι αν αυτό το πείραμα έχει πιθανότητες επιτυχίας.

Ολα εξαρτώνται από την έκβαση τριών «μαχών» που πρέπει να δώσουν ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του που, όπως φαίνεται, θα κερδίσει τις εκλογές. Η πρώτη μάχη, που είναι και η πιο εύκολη, είναι η μάχη με τις Βρυξέλλες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο επίτροπος Αλμούνια δεν μπορεί να αναγκάσει την κυβέρνηση να αλλάξει εκ βάθρων την πολιτική της για να πετύχει έναν στόχο που ούτως ή άλλως αποκλείεται να επιτευχθεί. Τη μείωση του ελλείμματος από το 7% στο 3% μέσα σε ένα ή δύο χρόνια. Η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος στο 3% σε τρία χρόνια και θα καταρτίσει τριετή προϋπολογισμό. Ο κ. Αλμούνια συμφωνεί δεν συμφωνεί θα δεχτεί αυτή την πρόταση.

Η δεύτερη μάχη του κ. Παπανδρέου, που είναι αρκετά κρίσιμη, θα είναι με τις διεθνείς αγορές. Θα πρέπει οι ξένοι επενδυτές να πιστέψουν στο πρόγραμμά του. Οχι μόνο για να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά και για να μην αυξήσουν τα επιτόκια με τα οποία μας δανείζουν. Το πρώτο δείγμα λοιπόν που θα έχουμε αμέσως μετά τις εκλογές θα προέλθει από τις ξένες τράπεζες. Και έχει μεγάλη σημασία να είναι θετική η άποψή τους διότι οι δανειακές ανάγκες είναι τεράστιες. Η τρίτη και δυσκολότερη μάχη αλλά και η πλέον κρίσιμη θα είναι αυτή που πρέπει να δώσει ο κ. Παπανδρέου εναντίον της γραφειοκρατίας. Τα μέτρα για τον περιορισμό της σπατάλης και την εξάλειψη της διαφθοράς θα στερήσουν εισόδημα από τους γραφειοκράτες του Δημοσίου και τα συνδεδεμένα με αυτούς συμφέροντα, μικρά και μεγάλα. Η αντίδρασή τους λοιπόν στις αλλαγές θα είναι λυσσαλέα. Δυστυχώς η γραφειοκρατία δεν είναι εύκολος αντίπαλος.

Διαθέτει ένα ισχυρότατο οπλοστάσιο από περίπλοκες διοικητικές διατάξεις, από ασαφείς ερμηνευτικές εγκυκλίους, από όλα αυτά δηλαδή που βρίσκουμε στον δρόμο μας όταν πάμε να κάνουμε μια δουλειά με το Δημόσιο. Το οπλοστάσιο αυτό το οποίο ως σήμερα χρησιμοποιείται για να μην μπορεί ο πολίτης να βγάλει άκρη και να αναγκαστεί να καταφύγει στο λάδωμα, τώρα θα χρησιμοποιηθεί για να μπλοκάρει τις αλλαγές που έχει εξαγγείλει ο κ. Παπανδρέου. Θα είναι μια μάχη επιβίωσης. Ή θα επιβιώσουν η γραφειοκρατία και η διαφθορά και η οικονομική πολιτική του κ. Παπανδρέου θα καταρρεύσει συμπαρασύροντας τον ίδιο και την κυβέρνησή του ή θα μπορέσει η κυβέρνηση να επιβάλει τις αλλαγές καινα αλλάξει το ζοφερό τοπίο του δημοσίου τομέα.

gnikolo@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk